Bina proje tadilatı

yawuz58

Üye
Katılım
27 Tem 2013
Mesajlar
753
Puanları
31
Konum
istanbul
deneyimli arkadaşlardan yardım rica ediyorum 4 sene önce bir daire aldım iskan alınmamıştı ve binada sığınak mevcut binanın arka cephesinde tüm dairelerdeki mutfaklarda küçük balkon varmış ben evi almadan önce balkon müteahhit tarafından mutfağa dahil edilmiş bazı daire sahipleri de balkonu iptal etmiş asıl mesele sığınak zorunluluğu 8 daireden 12 daireye çıktığı için müteahhit sığınağı daire yapıp satmak istiyor. iskan alacağını söyleyip tüm kat mülkiyeti sahiplerine noterden imza attırarak bina proje tadilatı yapılacağını söylemiş ben henüz atmadım nasıl bir yol izlemeliyim sığınağın elden gitmemesi için bina ruhsat süreside dolmuş 2006 da ruhsat alınmış 2008 de inşaat bitmiş dolaysıyla ruhsat süresi bitmiş 2017, yani şimdi diyorki iskan almam gerekiyor noterden imza vereceksin diyor proje tadilatı için proje tadilatı ile sığınağı daireye çevirebilir mi satabilir mi .
 
geçmiş olsun, tahmin edersem kat irtifakı sizin (bina sakinleri) üzerinde kaldığı için oy birliği ile tadilat oluru verilmesi için imza atıyor olmalısınız. Ama tam emin değilim noterdeki altına imza atacağınız evrağı okumanız gerekir. Belediyeye giderek durumu ayrıntılı olarak görüşmeniz daha uygun olacaktır.
 
Merhaba

Önce iskansız daire aldığınız için ilk hatayı yapmışınız !!! Biliyorsunuz bir düğmeyi yanlış iliklerseniz diğer düğmelerde yanlış olur . ( Bu nasiat sizin için değil , diğer alış veriş alacaklaradır .)

Öncelikle sağlık ,Geçmiş olsun diyelim .
Şimdi durumu nasıl kurtarağımıza bakalım .
Ne kadar ekmek ( bilği vermek ) o kadar köfte ( bilği almak )
Tapudan , Belediye ve Avukattan bilgi almanız ? ( müteahhitin adamı olmasın dikkat edin )
Birincisi tapunuz diyelim , söz ,el senedi , noter , tapudan ( kat irtifakı ? )

Tapunuz kat irtifakı ise ( söz sahibi isesinz ) ademcelik arkadaşımız dediği gibi tavsiyrlerinize uymanız ve çok iyi araştırmanız gereklidir .

Tapudan kat irtifakı hisseniz önemli burada bile üç kağıt yapılıyor ( eskide vardı ama şimdi zor gibi )
Eskiden müteahhit ömrü az kalmış vs gibi binanın bir dairesini almak ister , ( tapu işlerinden almamam ) bir yollu bu daireye büyük hisse payı verdirip neredeyse binayı eli geçirir . Buraya yeni bina yapılacağında gerçekler ortaya serilir . ( DİKKAT hisse payının önemi ? )

Hiç bir imza vermeden önce tadilat projesini inceletin .
Kafanıza yatmışsa , Yaptırım gücü ve güvence diyelim ( tam bilmiyorum ) tapudan satışı olmayan 4 daire için iskan ve tüm binanın eksiksiz yapıldığını onayınız için satılmaz . Tapuya şerh koydurun ve ayrıcana belli bir zaman sonra işlemler olmassa bu daireler ya eski durum 8 daireye dönüş ( binaların tümü satıldımı ? tapudan ) veya 4 dairenin hissesinin durumu yarım daire olarak 8 daire sahiplerine dağılımı vs gibi tam anlatamıyorum .
Konu ve diğer maddeler belirteceğiniz durumlar ek yazı noterden de yaptırım . ( Çift güvence )

Yarım daire hisseniz elden gidecek ( toplam 4 daire oluşacak ) olması değer mi ? iskan ve diğer kalan bina masrafları için ( tüm bina mütahitden çıkmışsa ) sizde kat mülkiyeti yapabilirsiniz ama masraflı olabilir ve bu işlerden anlayan kişi olması gerekir . Mütahitin bu bina için borçlarıdan sorumlusunuz ( hisse oranı ile )
tam bilmiyorum aydınlatma bilğiler alınız .
Son sözüm , eksi artısını düşünüp ( akıl akıp ) ve problem açmış gibi karşı önlemler almanız gereklidir .
Birlik beraberlik çok önemlidir . Akıl içinde düşünmeniz . vicdanı bir yere bırakın , mütahitin güveni sona ermiştir ( benim düşümcem ) . Kolay Gelsin .
Temsilci seçin ( Öncelikle aranızdan güvenilir ( değişmez kural ) diğer söktüğünü alan , hakkını savunan , akıllı düşünen , bilğili , gerekli işlemlele ilğili tanıdıkları olan vs gibi )
Tek tek hareket etmeyin birlik önemlidir.
Sürüden ayrılanı kurt kapar ata sözünü unutmayın !!!

Sağlıcakla Kalın .
 
Son düzenleme:
Teşekkür ederim cevaplar için tapum kat irtifakı dediklerinizi dikkate alacağım proje tatilinde ne ölçüde değişiklik yapılabiliyor sığınak bölümünü daireye
çevirebilirmi
 
Kat mülkiyeti kanununa göre bina içine bağımsız bölüm ilavesi için oy birliği gereklidir. yani maliklerden biri hayır derse Bağımsız bölüm ilavesi yapılamaz. ama sizin iskanınız olmadığı için binanızın kat mülkiyeti kanununa tabi olup olmadığını araştırmak lazım.
 
Adem bey o işlerden çok anlamıyorum ama şuanda bina projesinde sığınak bölümü var belediyeden baktım hatta sordum sığınak daire olurmu diye herkes noterden imza verirse olur dediler
 
Acaba şu anki tadilat projesi ile sığınağın daireye çevrilmesi mümkünmü yoksa ayrı imzamı atmak gerekir noterde iyi okumam lazım imzalayacağım belgeyi
 
ruhsat müracaatında tapu kopyası isteniyor. mesela arsa 2 kişiye ait olsun; ruhsat alımında noterden müteahhite kat karşılığı verildiğine dair sözleşme isteniyor. Belediye bu sözleşme olmadan ruhsat vermez. arsa artık mütahhitten çıktı ve arsa payları bina sakinlerine bölünerek kat irtifakı tapusu olarak dağıtıldı. bu durumda bütün bina sakinleri sığınağın daireye dönüştürülmesi için imza atmalı. eğer siz imza atmazsanız mütahhit de iskanı almaya çalışmaz. eğer sığınak yerine otopark yada dairelerin eklentisi yapılmasını istiyorsanız. yada sığınak olsun istiyorsanız bu konuda müteahhit ile görüşmeniz gerekir.

ayrıca sözleşmede masrafların kime ait olacağı mütahhitin sorumlulukları, kat maliklerinin sorumlulukları hepsi yazılıdır.
 
Adem bey müteahhit ile görüştüm ozamanki yasaya göre mecbur bırakmış sığınağı, şimdi satmak istiyor ben kalmasını istiyorum binadan birkaç kişi ile görüştüm iskanı alsın da satarsa satsın diyorlar binada 10 daire var
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
128,125
Mesajlar
915,239
Kullanıcılar
449,837
Son üye
betül hüsrevoğlu

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst