Beyin fırtınası yapalımmı? Araç için özel yapım klima sistemi

Teşekkür ederim peki sizce r22 mi kullanayım ? R134a ile r22 arasında soğutma farkı varmıdır hangisini tavsiye edersiniz ?

Ayrıca benim motorda şöyle bir durum var 5 dk kadar çalıştıktan sonra hava çıkışından dışarıya çok az miktarda sürekli olmayan ara ara yağ sızıyor yarım saat çalışınca bu yağ 3 - 5 damla şeklinde masaya damlamış oluyor bu normalmi yoksa yağ fazlamı oldu ? Ben motora bir su bardağı kadar yağ emdirmiştim.

Ve bu ekovat motorlar gaz olmadan 3 - 4 saat kesintisiz çalışırsa zarar görürmü ? Geçenlerde motoru çalıştırayım dedim çalıştırdıktan sonra telefon çaldı sözde 5 dk lığına yanından ayrılmam gerekti ancak iş uzadı ve aklımdan çıktı 3 - 4 saat boyunca kesintisiz çalıştı.Motorun yanına geldiğimde bayağı ısınmış etrafına ısı vermeye başlamış olduğunu gördüm.Çalışmasında herhangi bir anormallik görünmüyor aslında ama yinede aklıma takılmış durumda acaba motor zarar görmüşmüdür basınç düşmesi vs söz konusu olabilirmi Motoru değiştirmem gerekirmi ?

Son olarak projeyi yaptık ancak tatmin edici bir verim alamadık farzedelim sadece kondenseri büyütüp gaz ilave yapsak bir fark olurmu ?

Çok soru soruyor olabilirim kusuruma bakmayın lütfen.
 
Son düzenleme:
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Teşekkür ederim peki sizce r22 mi kullanayım ? R134a ile r22 arasında soğutma farkı varmıdır hangisini tavsiye edersiniz ?
r 22 ile daha sert soğutma elde edersin
Ayrıca benim motorda şöyle bir durum var 5 dk kadar çalıştıktan sonra hava çıkışından dışarıya çok az miktarda sürekli olmayan ara ara yağ sızıyor yarım saat çalışınca bu yağ 3 - 5 damla şeklinde masaya damlamış oluyor bu normalmi yoksa yağ fazlamı oldu ? Ben motora bir su bardağı kadar yağ emdirmiştim.

Ve bu ekovat motorlar gaz olmadan 3 - 4 saat kesintisiz çalışırsa zarar görürmü ? gaz olmadan üzün süre çalıtırmak teoride sakıncalıdır..
Geçenlerde motoru çalıştırayım dedim çalıştırdıktan sonra telefon çaldı sözde 5 dk lığına yanından ayrılmam gerekti ancak iş uzadı ve aklımdan çıktı 3 - 4 saat boyunca kesintisiz çalıştı.Motorun yanına geldiğimde bayağı ısınmış etrafına ısı vermeye başlamış olduğunu gördüm.Çalışmasında herhangi bir anormallik görünmüyor aslında ama yinede aklıma takılmış durumda acaba motor zarar görmüşmüdür basınç düşmesi vs söz konusu olabilirmi Motoru değiştirmem gerekirmi ?

ısınması normaldir..komp üzerindeki ısıyı taşıyacak gaz olmadığından çok ısınır gaz olduğunda bile ısı en az 9095 dercelere kadar çıkar
Son olarak projeyi yaptık ancak tatmin edici bir verim alamadık farzedelim sadece kondenseri büyütüp gaz ilave yapsak bir fark olurmu ?
gazı ilave etmen soğutmadaki tüm dengeleri alt üst eder komp dönüş esnasında akışkan gazın gaz halinde olması gerekir gaz fazla olduğunda akışkan yeteri kadar sıvı halden gaz haline gecemeyebilr dönüşte komp likit gelmesi halinde komp zarar görebilir.
Çok soru soruyor olabilirim kusuruma bakmayın lütfen.
tek etek açıklamaya çalıştım umarım işine yarar
 
Eğer sistemi yapmaya kesin olarak karar verdiyseniz bagaja buzdolabı yapın. Gerçekten çalışırsa oldukça kullanışlı olur. Birde o aldığınız radyatörden 2 tane mi aldınız? Aldığınız 1 tane ise evaporatör mü kondenser mi olarak kullanacaksınız?
 
Radyatörden bir adet aldım ve kondenser olarak kullanmayı düşünüyorum uygun değilmi sizce ? Araç içerisinde hedeflediğim yere sığsaydı evaparatör olarakta kullanabilirdim ama maalesef büyük geliyor.Bu radyatörü tam ortadan ikiye böldüğümüzü düşünün işte bana o şekilde iki tane evaparatör lazım bulamazsam özel yaptıracağım.Araç içerisinde buzdolabı ihtiyacım olmuyor şayet sistem çalışmazsa yada verimsiz çalışırsa araca uygulamiyacağım.Kankimi boşuna delik deşik etmeye gerek yok.

demiray_teknik ;

Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.R22 gaza uyumlu ekovat yağı temin edip motorun yağını tekrar değiştireceğim ve R22 gaz kullanacağım.

"Son olarak projeyi yaptık ancak tatmin edici bir verim alamadık farzedelim sadece kondenseri büyütüp gaz ilave yapsak bir fark olurmu ?"

Aslında soruyu burda yanlış sormuşum.Zaten bu sorunun cevabına şimdilik ihtiyacım yok merağımdan yada ilerde bu şekilde olası bir sorun yaşarsam ne şekilde alternatif çözümler üretebilirim diya şimdiden araştırma yapıyorum.Asıl söylemek istediğim şuydu.Farzedelimki sistemi yapıp çalıştırdık ancak zayıf bir soğutma yaptı.Sistemden gazı tamamıyla çektikten sonra kondenseri yada evaparatörü daha büyüğü ile değiştirsek yada her ikisinide büyütüp tekrar sisteme gaz basıp çalıştırırsak soğutmada bir fark olurmu, artış olurmu ? (aynı motor ile)

Ayrıca sizden bir ricam olacak.Bendeki ekovatın kaç watt olduğunu ve kaç barda çalıştığını net olarak öğrenemedim rica etsem sizde bir araştırırmısınız ? Marka Aspera model B5160A .Yabancı bir sitede sadece 385 watt olduğunu okudum ancak tek bir yerde okumak tatmin etmedi.Şu anki mevcut invertör bu sistem için çok fazla güçlü nasıl olsa başka bir şey çalıştıracak değilim.İnvertör konusunda maliyeti düşürmem için ince bir hesap yapmalıyım bunun içinde ekovatın harcadığı gücü bilmem lazım.Eğer ekovatın gücü 385 watt değilde daha düşük bir rakamsa mevcut inverteri geri iade edip daha düşük uygun güçte bir şey alabilirim.Aslında herşey bi ampermetreye bakar da işte bunun için şimdi birde ampermetre almak istemiyorum.Zaten o şekilde bir anlamı kalmaz.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Dostum açtığın konunun yakın takipçisiyim,bende buna benzer nasıl su soğutabilirim diye bir başlık açtım birkaç gün önce.Ben DIY sistemlerde birinin ''boşuna uğraşma olmaz git hazırını al'' demesine karşıyım,bana göre sistem çalışmasa bile kazanacağımız tecrübe ve bu işin heyecanı harcadığımız paraya kesinlikle değer diye düşünüyorum.Sana bir kaç link vereyim bende yapacağım sistem için araştırma içerisindeyim.Gerekirse eski bir buzdolabını parçalayıp yinede bu sistemi yapıcam:)
Siyah boyalı kondenser - Gıda Soğutucular Endüstri Ekipmanları sahibinden.com'da - 74855135

Framec pn4 evaporatör - Gıda Soğutucular Endüstri Ekipmanları sahibinden.com'da - 75319155
home made air conditioner - YouTube
home made refrigerant reclaimer (part 1) - YouTube
 
Son düzenleme:
Peki sen bu sistemi nerede kullanacaksın ? Umarım beklediğin gibi olur.

Sahibindendeki ilanlara bakmıştım hele seninde linkini eklediğin kondenser çok güzel ama ölçüsel olarak bana uymuyor ne yazıkki.

Ve bir soru daha, kullanılacak olan bakır boruların çapı ne olmalı ? Ekovatın hava çıkış borusu "iç çapı" 5.5 mm. geliyor.Hava emiş borusu "iç çapı"da 7.7 mm. geliyor.Kullanılacak borularda bu kalınlıklardamı olması gerekiyor ? Yada kaç mm. bakır boru tavsiye edersiniz ne uygun olur ?

Ve şu asıl soğutmayı yapıyor dedikleri TGV denilen parçayı nerden temin edebilirim ? Bunun çeşitleri varmı varsa neye göre hangisini seçmeliyim ?
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Teşekkür ederim sitede çok güzel bilgiler var gerçekten.
 
yapmak istediğiniz şy güzel hoşuma gitti acaba böyle bişeyi ben kendi odam için nasıl yaparım ????
 
küçük taşınabilir masa üstü klimalar var, istersen aracına ondanda takabilirsin,
 

Forum istatistikleri

Konular
127,950
Mesajlar
913,864
Kullanıcılar
449,599
Son üye
Gksn

Yeni konular

Geri
Üst