Beton Isıtma

kepetto

Üye
Katılım
18 Haz 2009
Mesajlar
80
Puanları
1
selamlar biraz yardima ihtiyacim var arkaaslar beton isitma yontemleritnden elektrotlarla isitma hakinda bilgisi dokumani vesayire sema ozellikle varsa paylasmanizi rica ederim.elektrotla beton isitma nasil yapilir normal kablolu sisteme gore avantaj ve dez avantajlari tesekkurler...
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Beton ısıtma sırasında, elektrotlama yöntemi pek tercih edilen bir yöntem değildir.Hele hele yer betonları sırasında yapılması kesinlikle, yarardan çok zarar verecektir.Elektrotlama sistemi, herhangi bir nedenden dolayı, yapı üzerine döşemiş olduğunuz kablolar çalışmaz ise ( fazla voltaj, metraj ve hava durumu uyumsuzluğu,kopuk, kast vb.) yapılan uygulamanın boşa gitmemesi ve betonun ( çok düşük sıcaklıklar adına bahsediyorum ) donmaması için yapılabilir.Betonun mukavemetini geç ve tam anlamı ile almayacağından emin olunuz.
1.4 Alüminyum kablolar 8'lik ( bir boy büyük ya da küçük olabilir ) boy demirlerin ucuna tur şeklinde çevirmek üzere bağlanarak,bu boy demirler betona batırılır ve ısıtma gerçekleşir.Eğer içeride demirler birbirine değecek olursa trafo şarterden atacak ve stop edecektir, zorlamaya da devam ederseniz yağ deposunun altında bulunan bakır bobinler kısa zamanda yanar ve trafonuz devre dışı kalır.
Günümüzün bilinen en iyi ve, en kullanışlı ve ucuz maliyetli sistemi ise kablolu beton ısıtmadır. - 44 dereceye kadar kendim bu sistem kullanarak Rusya'nın bir çok şehirinde ısıtma işini başarı ile gerçekleştirdim.
Konu ile ilgili başka bilgilere ihtiyacınız olursa irtibata geçmeniz *******
İyi günler
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Bende ilk olarak bu tip bir uygulamayı rusyada gördüm -30 derece sıcaklıkta adamlar beton döküyorlardı, ama trafonun ne değerde olduğunu bilmiyorum ejder arkadaşımızında belirtmiş oldugu gibi trafonun 3 çıkışının ayrı ayrı beton içerine dizilmiş elektrok çubuklarına atlamalı bir şekilde aleminyum kablo ile bağlandıgını gördüm ilginçdirki trafo çıkındaki yağlı izoleli kabloyu elimle tuttum saniki içeirinden su geçiyormuşcasına çalışıyordu bu akımın çok yüksek anladım tabi ruslarda enerjide pek tasarruf anlayışı mevcut değil :D . Türkiyede bu tip bir uygulama yapılması gerekiyorsa betonun soguk havada çatlamadan kurumasını sağlamak için trafo ile çok yüksek akımların çekilmesi sonucu yüksek faturalar ödenmesi gerekecektir. Betonu sıcak tutarak kurumasını sağlamak için birde balonlama tekniği vardır, tabi bu sizin için uygulanabilir bir seçenekmi bilmiyorum, betonlanacak alanın üzerinin çadır halinde branda ile kapatılarak çift yönden ısımaklar ile içerinin ısıtılması uygulamasını çoğu şantiyelerde kullandık. Saygılar

Birde ejder arkadaşımız kullanılan trafonun özelliklerini biliyor ise, bunuda bizimle paylaşır ise seviniriz. Bende bu konuyla ilgili biraz meraklıyım rusyada yapılan bu uygulama benimde çok ilgimi çekmişti.
 
saolun beyler bu konu uzerindeyim paylasicam bilgileri zamanla sizlerle
 
Sayın forum sakinleri - derecelerdeki betonun donmaması için yapılan ısıtma işlemindeki trafolar hakkında bilgi istiyorum. Bu işlemi teorikte biliyorum pratikte yapan arkadaşlar varsa biraz bilgi paylaşalım. Sıkıntıları karşılaşılabilecek sorunlar vs. her türlü bilgiyi paylaşalım lütfen.

Arkadaşlar en ufak fikri olan bile yok mu?
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Sıfırın altındaki sıcaklıklarda beton dökme işlemi inşaatcılar tarafından pek önerilmiyor.Yani donmadan dolayı sakıncaları varmış.Fakat kalıpların buhar ile (kontrollü olarak)ısıtılması Rusyada, ülkemizde ise prefabrik yapı elemanları üreticileri tarafından kullanılmaktadır.Eğer kalıp ısıtılmayacaksa iki yöntemle beton ısıtma işlemi yapılabilir.Birincisi sıtmalı kablolar kullanılması,İkincisi demir donatının uygun güç kaynağı ile uygun akım ve gerilimde D.C.(Doğru akım)akım dolaştırılarak ısıtılmasıdır.Tabi bu işlem sırasında ısı kontrolü mutlaka yapılmalıdır aksi takdirde betonla demie arasında hava boşlukları kalabilir veya beton yanabilir(Tutuşarak yanma değil betonun özelliğini kaybetmesidir)Geçmiş yıllarda beton ısıtma sistemlerini profesyonel olarak üretmeyi düşünmüştüm ama ülkemizde pek tercih edilmediği için vazgeçmiştim.Ayrıca kapalı ortamlarda (Tünel kalıplarda)ısımak kullanmak veye araba lastiği yakmak gibi çözümlerde var...
 
once ilginie tesekkur ederim ben su anda rusyadayim ve aslinda burda basladim beton isitma isine ve bilgi brikti kisa zamanda net verileri paylasicam benim istedigim aslinda tam olarak metraj di ilk etapta isitma trafosuyla yapilan isitmadan bahsediyorum ayrica donati yi isitmak bana pek mantikli gelmedi cunki tahmini demirler 16-20 lik diye biliyorum bu demirlari nasil isitican cok yuksek gerilimler vermen lazim sole soliyim ben 55 v luk gerilimle yaklasik 5 tane 25 m lik ayri linyeyi 3 faza bolerek 1.25mm2 isitma kablosuyla (faz - faz=55v) 14 m3 betonun sicakligini 3 gun boyunca +19 da tutmayi basardik.bu arada ortam sicakligimiz -7 -8 civari bu tip tecrubelerimizi paylasalim
saygilar
 
Verdiğin bilgiler için teşekkürler..Isıtma kabloları çatılarda yürüme yollarında zeminlerin ve yüzeylerin buzunu çözmede ve donmayı önlemede uzun zamandan beri kullanılmaktadır..Isıtma kablosunun beton kurutmada kullanılması bahsettiğiniz gibi daha çok kuzey ülkelerinde kullanılmakta olduğunu duymuştum.. Fakat ülkemizde betonun donmaması için sıcaklığını daha çok kimyasal katkılarla (sika v.b.ürünlerle) sağlandığını biliyorum.Zaten ülkemizde iklimsel don olayları hava sıcaklığının - derecelere genellikle gece düştüğünü biliyoruz..Ben şahit olmuştum bu yüzden betonu kışın akşam saatlerinden önce dökmüşlerdi.Ayrıca beton priz alınca ufo gibi çevresel ısı yayan ısıtıcıları kullanarak veya lastik yakarak ısımak gibi mazotla çalışan ısı santrallerini kullandıklarını biliyorum..Fakat ısı trafosuyla neyi kastetiğinizi anlayamadım..Ama benim demir donatıyı ısıtarak yapmaya çalıştğım yöntem tamamen pratik bir olaydan esinlendi..Fabirkanın birinde su borusu donmuştu..Bir türlü çözemediler..Tecrübeli bir büyüğümüz kaynak makinasının kablolarını borunun her iki ucuna ayrı ayrı bağlayarak en düşük akım değerinde ayarlayarak elktrik akımı verdiğinde yavaş yavaş borudaki buzu çözerek boruyu açmıştı...Kaynak makinasıda aslında bir trafodur.Bu makinalar düşük voltaj yüksek akım uygulayarak kaynak yaparlar...AYARLI BİR KAYNAK MAKİNASINA 18 LİK DEMİRİ BELİRLİ UZUNLUKTA OLACAK BAĞLAYIP EN DÜŞÜK AKIM (AMPER) DEĞERİNDE UYGULARSINIZ..VE HER 5 DAKİKADA ORTAMIN SICAKLIĞINI VE DEMİRİN SICAKLIĞNI ÖLÇERSİNİZ..BELİRLİ BİR ZAMANA KADAR BU İŞLEMİ YAPARAK, AKIMI (AMPERİ ) YÜKSELTEREK İŞLEMİ DEVAM ETTİRSİNİZ..ALDIĞINIZ SICAKLIK DEĞERLERİ,AKIM DEĞERLERİ,VE DEMİRİN BOYU -ÇAPI BELLİ OLDUĞUNDAN GEREKLİ HESAPLAMALRI YAPARAK KONTROLLÜ ISIYI SAĞLAMIŞ OLURSUNUZ..Tabi bu işlemi yaparken beton içerisindeki demirin sıcaklığı 10 dereceyi geçmemelidir aksi takdirde betonla demir arasında boşluk oluşabilir,buda istenmyen bir durum olacaktır....
 
isitma trafosu tamamiyle beton isitmasi icin kullanilan bir trafodur elimizdeki isitma trafolari 80 kva dir.prensip kolay 380 3faz trafoya geliyor uzerinde kadaeesi 5 tane 55v tan 1.kademedeki cikis olup kademe artirdikca voltaj artarak dolayisiyla telden gecen akimda artacagindan sicaklik kontrolu yapiyoruz.su anda bulundugumuz sicaklik -15 betonu bu yukarda anlatigimiz sistemle +15 dereceye kadar yukseltiyoruz 2.kademeyle 3.kademe arasi su anda pek bir siinti yasamiyorum ama doktugumuz yerler celik dikmek icin 2.5 a 1.5 temel ufak yani ilerde bir sikinti oldugu zaman yazarim he bide kademe kesinlikle labaratuarin beton sicakligini olcup uyarmasiyla kademe degistiriliyor yoksa betonu bu sistemle yakabiliriz basima geldi,bu isitma sisteminde dahi brandayla temeli kapatmamiz sart.mazotlu isimak masrafli elektrige gore bu yuzden isitma kablolarini betona uygun doseyip elektrikten yararlanilmali arkadasim kusura bakma konudan konuya geciyorum sadece aktarmak istedim anlamadigin seninde katicagin biseyler olursa paylasima devam edelim saygilar.
 
sn. kepetto; betonun yeterli prizi alması için sıfırın altındaki havalarda ısınmasını sağlamak amacıyla yapmış olduğun bu çalışmayla ilgili detaylı bilgi verebilirsen memnun olurum. şimdiden teşekkürler. saygılarımla. (kullanmış olduğun trafonun markası ve gücü, kablo kesitleri, ugulanabilirliği)
 

Forum istatistikleri

Konular
128,149
Mesajlar
915,467
Kullanıcılar
449,888
Son üye
kalemx

Yeni konular

Geri
Üst