ŞEF

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
26 Haz 2007
Mesajlar
1,967
Puanları
806
Yaş
64
Sayın arkadaşlarım !

Biz elektrikçilerin ezberinde olması gereken akım, gerilim, güç, direnç formülü aşağıdaki şekilde çok kolay ezberlenir. Ben yıllar önce bu şekilde ezberledim ve hiç unutmadım.

Kullanım şekli çok kolay. Bulmak istediğimiz değerin üzerini parmakla kapatıyoruz, geriye kalan değerlerin yerine rakamları yerleştiriyoruz.


U
------- Burada akım bulmak istiyorsak parmağımızla I ' nin üzerini kapatığımızda geriye
I x R

kalan U / R oluyor. Direnç bulmak isteniyorsa parmağımızı R'nin üzerine koyduğumuzda geriye kalan U / I oluyor. Şayet amperi ve direnci biliyorsak, kaç volt gerilimde çalıştığını bulmak için U 'nun üzerini kapattığımızda geriye kalan I x R oluyor.


P
-------
I x U Burada gücü ve gerilimi bilinen bir alıcının çektiği akımı bulmak için I 'nin üzerini kapattığımızda

geriye kalan P / U oluyor. Etiketinde gücü silinmiş veya okunamayan bir alıcının gerilimini biliyorsak ve ampermetre ile de akımını bulduk diyelim. Şimdi bu alıcının gücünü bulmak için P ' yi kapatıyoruz ve geriye kalan I x U oluyor. Gücünü ve amperini bildiğimiz bir alıcının kaç volt gerilimde çalıştığını bulmak için U ' yu kapatıyoruz geriye kalan P / I formülünden gerilimi buluyoruz.

Ben basitçe aklımda şöyle tutuyorum ;

P U
I = ----- I = -------
U R

Bu formülleri bildikten sonra bulmak istediğim değerleri girerek çok kolay buluyorum. Sizlerinde işine yarayacağını umuyorum. HOŞÇAKALIN
 
Sn ŞEF bilgiler için çok teşekkürler partik yöntem diye buna denir
bende de bu formül çarkı var
 
Sayın PIC_achu kardeşim !
Sizin gönderdiğiniz formül çarkı bende de var. Fakat bu formül okumuş, mürekkep yalamış kişiler için kullanımı kolay. Bizim gibi mektep medrese görmemiş alaylılar için zor gelir. Onun için ben hep verdiğim formülleri kullanırım. HOŞÇAKALIN
 
arkadaslar tekrar herkeze merhaba hayırlı ısler benım sorum sudur butun aydınlatmalar tam calıstıgında toplam akım cekerının 44 oldugunu bıldıgımız 2 adet 5*2.5 ile trıfaze cıkıp monofaze 20 adet aydınlatmalara faz faz ayrılıp devre devre yanan bır sıstemım var fakat ohm kanuna gore her bırı 1000w olan armaturlerın 220 / 10 = 22 yaptıgımızda dogru ancak 220 / 20 = 11 yaptıgımızda neden dogru sonuc cıkmıyor bunu cozebılmıs degılım hadı 380 / 20 yaptık dıyelım sonuc 19 nedır bu cozemıyorum
 
Tek linyede 10000/220=45 amper çekersin, 20 lambada 90 amperdir. Eğer ampermetre ile tek linyeyi ölçüyorsan 44-45Amper görmen normal.
Burada belki ben yanlış anlıyorum ama 220 ile gerilimi 10 ile de bir linyedeki armatür adedini belirtiyorsan bunu ne amaçla hesaplamaya çalıştığını anlamadım.
 
sayın şef açıklamalarınız güzel omuş ama sizin güç formülünüz dogru akım için geçerli alternatif akım için güç faktörünü yani cosq yi eklemeniz gerekir yani P=U.I.cosq bu monofaze için trifaze için ise P=1,73.U.I.cosq olur
 
merhaba,
dirençle yolverilen bir elektrik motorumuzvar.etiketde 415v da 546 amper yazıyor. biz 380v la besliyoruz amber yükselirmi?
hesabı nasıl olur yardımlarınızı bekliyorum . teşekkürler
 
iyi günler 50kw motorum var 500 voltla çalışıyor p/u formülü ile 10ampermi:eek: çekecek
 
iyi günler 50kw motorum var 500 voltla çalışıyor p/u formülü ile 10ampermi:eek: çekecek
öncelikle kw olan birimi watt olarak çevirin doğru akımda kullanıyorsanız 100 amper çeker. yok alternatif akım için bulduğunuz değeri 1 fazlı ise cos:fi: ye, 3 fazlı ise 1.73 ve cos:fi: ye bölmeniz gerekir.;)
 
öncelikle kw olan birimi watt olarak çevirin doğru akımda kullanıyorsanız 100 amper çeker. yok alternatif akım için bulduğunuz değeri 1 fazlı ise cos:fi: ye, 3 fazlı ise 1.73 ve cos:fi: ye bölmeniz gerekir.;)

dc gerilimi anladım fakat ac gerilmde çekeceği akım kwx1,73 bu değer voltaj yükselince yada düşersede aynımı kalacak birde cos :fi: çıkan değerimi bölecegiz birazdaha acarsanız sevinirim
 

Forum istatistikleri

Konular
127,950
Mesajlar
913,850
Kullanıcılar
449,597
Son üye
CTure

Yeni konular

Geri
Üst