balans alımı

230 luk piston yanlış hatırlamıyorsan 120 mm strok var idi.
Burada rakamlar üzerinden değil de genel sistem üzerinden çözüm bulursak forum kullanımı açısından daha doğru takip edenler açısından daha faydalı olur.
Selamlar, saygılar.
 
metinata Arkadaş,

Vermiş bulunduğun çap ve strok ciddi anlamda mühendislik hatası içeriyor. Tek silindirde yaklaşık 5 bin CC lik bir kapasiteden bahsetmiş oluyoruz. Bu tarz bir motorun krankının sağlam kalması mümkün değildir. Üstelik çap-strok oranı yüksek devir icab ettiriyor. Verdiğin ölçüleri kontrol etmeni rica edeceğim. O biyel kolu bu pistonu taşıyamaz.
 
Ali Bey,
Sayısal değerler maalesef doğru. Bahiste geçen basınç değeri çok yüksek olmayan bir kompresör için olunca olabiliyor( 3-4 bar). Devir olarak 1000~1200 rpm dizel motor tahrikli bir sistem.
Selamlar
 
Son düzenleme:
arkadaşım ölçülerde herhangi bir kaçıklık olmazsa balans meydana gelmez.
 
Evet metinata Arkadaş,

Bar düşük olunca ve devir de alt seviyelere çekilince bu sistem çalışır. Demek ki ihtiyaç, birim çevrimde fazla hava emmeye/basmaya dönük. Vuruntu, sarsıntı revizyondan sonra ortaya çıktığına göre, en zayıf ihtimalden başlayalım :

Contaların kalınlıkları düşük olabilir yada eski contayı tekrar kullanmış olabilirsiniz. Bu pistondaki birim basıncı yükseltir ve vuruntuya sarsıntıya yol açar.

Pistonun orjinal olduğunu yazmıştınız, dolayısıyla ağırlık farkı olmadığını varsayacağız. Yine de sonuç alınamazsa ağırlığı kontrol etmekte fayda var.

Biyel kolunun 1/3 lük üst kısmındaki kalıp ayırma yüzeylerinden ileri gelen fazlalıkları tesviye etmenin faydası vardır. Muhtemelen biyel kolu yataklı ve krank geçme değil monoblok dövme. Tersi bir durum varsa belirtin.

Saygı ile.
 
Oldukça eski bir sistemi revize edip kullanmaya çalışıyoruz.
Krank ve biyel kolunu dövme yapamayacağım için döküm olarak yapıldı.Tabiatıyla biraz farklı. piston aşağı yukarı aynı.
Parçalar yeniden yapıldığı için balanssızlaştırma işlemi mutlaka yapılmalı yoksa bizdeki gibi titreşim problemi olur. Hatta gelen dinamik yükler çok fazla ise kısa zamanda sistem arıza verir.
Balans alımı yapanlar yeterli bir cevap veremedikleri , acizane bende tam çözemediğim için sorma ihtiyacı hissetim.
 
Mesele şahsım açısından nihayet belirgin hale geldi. Krankınızın şeklini ve ölçülerini bilmiyorum. Çok da gerekli değil. Ne yapmanız gerektiğini bildiğim kadarıyla aktarayım :

Hilal tipi olduğuna dair bir aktarımınız olmuştu. Krank, bloğa piston ve biyel olmadan bağlanacak. Serbest dönüş sağlanacak ve blok içinde gezme yapmayacak. Bunun için krank ayar şimi/rayneli kullanacaksınız. Biyel yokken krank döndürülüp bırakıldığında, dönüş bitimini mil üzerinden derece olarak işaretleyeceksiniz. eğer blok müsaitse yani üstten rahat görüş imkanı var ise, bloka bir referans çizgisi atıp işareti krankın üzerine de koyabilirsiniz.

Krank hep aynı bölgesi aşağıya gelecek şekilde duruyorsa, balans sorunu var demektir. Aşağı gelen kısımdan ağırlık eksilteceksiniz. Bunu genellikle krank ağırlığına/yanağına kör delik açarak yaparlar. Şayet yetmiyor ise, tam delik de açılabilir. Tam delik açılırsa, bu deliklere mantar adapte etmeniz lazım. Conta kesilen mantarlar bu iş için uygun değildir. Şişe mantarı kullanmalısınız.

Biyel kolu olmadan, krank ağırlık dağılımı eşitlenmeli. Önce bunu yapmalısınız. Biyel kolunun orjinal ile statik halinin mukayesesini ve fark var ise bunun nasıl aşılacağını sonraya bırakmak gerekir. Önce krankı düzgün hale getirmek lazım.
 
Ali bey,
Sisteme biyel kolu ve piston dahil edilmeli gibime geliyor. Parçalar toplam kütle açısından ihmal edilemeyecek kadar büyük. Krankı tek başına balansızlaştırısak krankta sağlam bir yer kalmaz.
Zaten orijinal dövme krank elle tutup( 60mm lik volan bağlantı uçundan) döndürülemeyecek kadar balanslı.
Siz bahsettiğiniz çakma motosiklet kranklarını nasıl yapıyorsunuz?
 
metinata Arkadaş,

Ben size sistemin nasıl kurgulandığını anlatayım, siz içinden kendi durumunuza uyanları ayrıştırın. Anlatacağım sistem kompresöre yani bir hava tulumbasına uygun olan sistemdir. Yanmalı motorlarda durum değişir.

Basılması gereken havanın miktarını piston çapı ve biyel kolu stroğu ile belirlersiniz. Bunu yaparken, bar sınırınız devreye girer ve bu sınıra uygun stroğu göz önüne alırsınız.

Birim havayı belirledikten sonra, 1 dakikada basmanız gereken havanın miktaına göre krank milinin dönüş sayısını tespit edersiniz. Bu da kullanacağınız volant ağırlıklarının belirlenmesine imkan sunar.

Krankı ve bağlılarını biyel piston ikilisi olmadan katı model olarak tasavvur edersiniz.

Bu modelin ortasından, biyel kolunun çalışma boşluğunu eksiltir, biyel alt pim + biyel kolu + biyel üst pim + piston-segman grubunun toplam ağırlığını krankın alt yarım dairesinden boşaltırsınız. Alt yarım daire, biyel kolunun kranka bağlandığı kısma verilen isimdir.

Bu genel durum. Sizin verdiğiniz ölçüler göz önüne alındığında ; sistemin imalat esnasında kontrolü dışarı taşınmış görünüyor. Bu ne demektir ; biyel-piston grubunun toplam ağırlığı, geçici olarak, dışarıdaki bir parçanın üstüne akuple edilir. Ve balan hesabı ve sorunların giderilmesi bu akuplasyondan sonra gündeme gelir.

Neden akuple ile yapılır da, biyel-piston direk bağlanarak yapılmaz. Bunun sebebi hem silindir piston segman ikilisinin sürtünme direncidir hem de silindirsiz, sisteme sahip çıkmak zordur. Sair ülkelerde dışardan akuple ile sistem kontrolü ve boşaltmalar, tek uygulamadır.

Buna rağmen, bu topraklardaki ustalar bu meseleyi farklı bir yoldan da çözmüşler. Biyel kolunun hareketi piston pimi bakımından salıncak tipidir. Ustalar bunu farkettiğinden, sistemin üstüne iplerle bir grup oluştururlar. Yani bir anlamıyla pistonu salınacak şekilde yukarıya bağlarlar. Böylece silindir devre dışı olur. Tüm sistem haricen çevrildiğinde piston direnmeden ve bir yere çarpmadan biyel kolu üzerinde salınır durur. Dolayısıyla biyel ve piston ağırlığı sisteme dahil olmuş olur.

Bir önceki konuda, sizlerin akupleye yöneldiğinizi farz ederek yazdım. Gördüm ki biyel piston olmadan kontrol deyince bu ikilinin ağırlığını hesaba katmadığınız bir durum oluşmuş.

Kranka bağlı olan her şey hesaba dahildir. Bunların içinden, sürtünme ve sair dirençlerle muhatap olanlar, kontrol esnasında sistemden ayırılır. Tabi ki de ayrılanların ağırlıkları ayrıldıkları eksenlere haricen akuple edilir. Başka türlü bütünlük sağlanamaz.

Bu akuplasyon zor olduğu yada uğraştıdığı için, ustalar pistonu salıncağa alırlar diye eklememin sebebi, bu usulü de deneyebilmeniz içindir.

Geçme krankları ilk dizayn ederken şahsen bunlara ihtiyacım olmaz. Kullanılması gereken pistonu marka model olarak yada ağırlık olarak olarak işaret eder ve tüm dizaynımı bunun üzerine kurarım. Biyeli de kendim ürettiğim için piston hariç tüm sisteme hakim olarak imalata başlamış olurum. Zorluk, düşük CC li kesim motorlarındadır. Çünki bazıları tek yanaklıdır ve biyel alt pim motor bloğuna doğrudan monte olur.
 
Cevaplariniz icin teskkurler..

KontrolKalemi Mobile ile gönderildi.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,162
Mesajlar
915,577
Kullanıcılar
449,922
Son üye
11akif

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst