Bacakları kısa devre olmuş Transistör PNP mi NPN mi?

Öğretmen27

Profesyonel Üye
Katılım
24 Tem 2013
Mesajlar
3,691
Puanları
956
Yaş
40
Ustalarım hayırlı geceler. CFL tamiriyle uğraşıyorum bunu birçok ustalarımızla özel mesaj yoluyla da paylaşıyorum ve de yardımlarını alıyorum. Öncelikle bundan dolayı hepsine teşekkür ediyorum.
CFL'nin elektronik devresinde transistör bacakları kısa devre tespit ettim. Elektronik devreden ayırıp yine ölçtüm sonuç aynı.
Bu bacakları kısa devre olmuş transistörün PNP mi NPN mi olduğunu nasıl anlayabilirz? Transistör ile ilgili araştırma yaptıgım kadarıyla bunun çok önemli olduğunu söylüyor. Fikirlerinizi bekliyorum. Saygılar...
 
Merhaba.Hayırlı akşamlar Öğretmen27 hocam;eğer üzerinde yazılan bilgiler (Rakam,harfler) bozulup kısa devre olurken de silinmemişse netten bu kendi datasheetine bakarak doğrudan PNP veya NPN tipi bir transistör olduğunu kolayca anlarsınız.Ölçüm yoluyla anlayabilmeniz için bu transistör tipi hakkında daha önceden ön tecrübenizin olması aslında avantaj olur sizin için,ama tüm bacaklarda bir kısa devre olduğunda,üzerinde yazılan etiket değerinden (Eğer daha önceden de biliyorsanız hemen bu tipini tanırsınız) veya tipini tam hatırlayamadığınızda bu datasheet bilgisine direk bakmanız da gerekecektir.Kolay gelsin.
 
Teşekkür ederim Binbaşı Hocam. Hayırlı günler.
 
Yanmış bir transistörü artık ölçmek gibi bir şansımız kalmıyor. izlenecek yol ,

1- eğer üzerindeki parça adı okunuyorsa parçanın datasheet sayfasından öğrenilecek.
2- varsa aynı model ürünün içi açılıp aynı parçanın değerlerine ulaşılacak.

kolay gelsin.
 
13001 çok sık kullanılan bir güç transistörüdür.

Yüksek voltajlı npn transistör. Bir çok tasarruflu flüoresant lamba , elektronik balastlar ve voltaj düşürücü elektronik trafoların içinde bulunur. Yüksek voltajlı olması 220 voltu direkt doğrultup anahtarlamakta kullanılır. 100 yada 200 ma akım akıtabilir. Ancak dikkat edilmesi gereken nokta her markanın bacak bağlantısı farklı olabilir. Örnek verirsem

http://www.unisonic.com.tw/datasheet/MJE13001.pdf

linkteki üründe kendi içinde bile bacak bağlantıları farklı olabileceğini görebiliyoruz. ilk sayfada görebilirsiniz.
 
CFL elektronik balasta PNP tipi kond. kullanılır mı hepsi NPN mi olur?
 
CFL elektronik balasta PNP tipi kond. kullanılır mı hepsi NPN mi olur?
Doğan Hocam "pnp kond"(tavşan kulağı) demişsin :D daha önce link vermiştim değişik güçlerde cfl şemaları ordan göz at 1300x illa ki vardır diğer soruna da cevap ara pnp var mı ;)
 
Özür dilerim Bülent abi. Bu kond. kafayı bozduk. Çok teşekkür ederim cevap için. Bir araştırayım bakalım PNP var mı?:D
 
Doğan Hocam "pnp kond"(tavşan kulağı) demişsin :D daha önce link vermiştim değişik güçlerde cfl şemaları ordan göz at 1300x illa ki vardır diğer soruna da cevap ara pnp var mı ;)
Gözlemlediğim kadarıyla NPN transistör. PNP yok. :D Doğru mu?
 

Forum istatistikleri

Konular
128,108
Mesajlar
915,042
Kullanıcılar
449,809
Son üye
yucelsenolgm

Yeni konular

Geri
Üst