Bağ evi için kurulacak güneş enerjisi ile elektrik üretme

Eray KIRIMLI

Katılımcı Üye
Katılım
18 Eyl 2006
Mesajlar
866
Puanları
56
Yaş
43
Arkadaşlar merhaba bir tanıdığın bağ evi bulunmakta. Buraya 30 metreden su çekecek bir dalgıç pompa, bir mini buzdolabı, bir 37 ekran televizyon ve 5 adet tasarruflu ampül takılacak ve aynı anda telefon şarj etmek için falan 3 tane priz çalışacak. Bana bunun için gerekli olan kurulu güç gerekiyor. Dalgıç pompa hariç geri kalanlar pek bir şey tutmuyor ama sorunum dalgıç pompa için kaç kw lık motor kullanılacağı. Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler. Toplam bir fiyatta verebilirseniz çok hora geçer.
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Ben sorumu yenileyerek tekrar sorayım. Kurulu güçten dalgıç pompayı çıkarıyoruz. Bir mini buzdolabı, bir 37 ekran televizyon ve recevier, 5 tane tasarruflu ampül ki aynı anda 5 ide yanmayacak. Hemen hemen 2 adet 150w lık güneş paneli 1200w lık invertör ve 2 adet 100 amper lik jel akü yeterli oluyor. Sormak istediğim monokristal panelmi, polikristal panelmi ve neden. Tam sinüs invertermi modifiye sinüs invertermi ve neden. Aküler içinde derin şarj özellikli olması tercih sebebi olacak sanırım ve neden. Yardım ve yorumlarınız için şimdiden teşekkürler.
 
Dostum selamlar. Cok bilgim oldugunu soylemeden sadece okuduklarimdan edindigim bilgileri aktarayim.

1 mono poli derken aralarinda verim farki vardir. Diyelimki biri %15 digeri %18 gibi. Bu neyi etkiler panel buyuklugunu. Sonucta atiyorum 150 wattlik panelden alabilecegin guc aynidir. Boyut degisir. Birde bir hassas kpnu yanlis hatirlamiyorsam monokristal paneller bulutlu havalarda polikristalleregore daha iyi elektrik urettiklerini okumustum.

2 inverter konusunda eger kullanacaginiz uurunler arasinda motorlu araclar varsa buzdolabi gibi tam sinus inverter kullanmaniz daha iyidir. Bazi inverterler (tam sinus olmayanlar) motorlarin sesli calismasini ve normalden daha fazla isinmasina neden oluyormus.

3 aku icin bir cok yorum var.jel ve ozellikli akuler normal akulerin fiyat olarak cok uzerindeler. Omur olarak nasil bilmiyorum. Bu secenek size kalmis. Normal aku alip 3 - 5 yilda degistirmek var ozellikli aku alip daha uzun omurlu kullanmak var. Ama akulerde secenek olarak benimde bilmwdigim bir cok ozellik var.

Start akusu olmasi son kullanim icin dusuk voltaj bune deep kullanim diyorlar. Anlik cekilebilecek ve surekli verebilecekleri akimlar var. Birde sarj ozellikleri var. Hizli sarj ozelligi yavas sarj v.s.v.s.

Burada en onemli parcalardan biride sarj regulatoru. Akuyu dogru sarj etmek en onemlisidir. Daha uzun omur icin.

Umarim aklinizi karistirmamisimdir. Forumdaki degerli ustalarimizda konuya yorumlarin8 esirgemezler umarim.

Kolay gelsim.
 
İyi forumlar.Merhaba.Sn. Eray Kırımlı;

Polikristalli veya monokristalli panellerin birbirlerine göre artı ve eksi de olabilen bazı avantaj ve dezavantajları mevcuttur.En başta ürün fiyatından tutun da kısmen yüzeyinin kısmen örtülüp kirlenmesinde elektrik verimindeki değişim,,% elektrik verimleri farkı,kapladığı alanlar,ısı hassasiyeti yani sıcakta (yazın) daha fazla elektrik üretebilme kabiliyetlerinin birinde daha fazla bulunması,vb.teknik farklılıkları bulunmakta.Bu seçim tamamıyle de kişisel olarak yapılan bir tercihtir.

İnverter seçimi konusunda tam sinüs olanlarının seçilmesi,dijital kombi,bazı elektrik motorları,vb. hassasiyet gerektiren cihaz ve makinelerde önemlidir.Ama sıradan modifiye bir ups’nin çalıştırabildiği cihazlar seçilecekse burada modifiye/tam sinüs seçimini o kadar fazla önemi de yoktur.Ama ilerisi gözetilerek gerçek sinüsü isteyen cihazların, örneğin bir bağ evine de montesi tam düşünülürse mutlaka gerçek sinüslü inverterler tercih de edilebilmelidir.Özellikle dalgıç pompalarda deneyimi olan arkadaşlar sinüs inverterlerle herhangi bir sorun yaşamadıkalrını forumdaki paylaşımlarıyla bunun belirtebilmişlerdir.

Akü seçiminde ise tartışmasız jel akülerin derin deşarj kabiliyetlerinin bulunması ve şarjsız kalmaya stasyoner (İlk hareket aküsü,marş aküsü=sulu akülerden) akülerden daha olumlu özellikleri olması nedeniyle tercih edilmesi çok daha iyi olur.Bu konuda fiyat/ürün kıyasını yaparak arada herhangi bir farkın da olamadığını çok yanlış düşünen yorumcularımız da olabilir,ama jel aküler güneş/rüzgar enerjisi,ups,vb. sistemler için zaten üretilmekte ve bu farklı üretim şekli,bir teknik özellik olarak çıktılarında da belirgin olarak görülmektedir. Amatör (Hobi) düzeyinde çok küçük çaptaki solar enerji uygulamasında araba aküsü de tercihen seçilebilir,sistemi çalıştırmasında devamlı akü göz önünde bulundurulduğunda derin deşarjdaki bu farklılık bir ölçüde yok farzedilebilir,ama çok küçük çapta ve hobi anlamındaki kullanımlarda bu olabiliir.Ciddi ve yıllarca süren çalışma garantisi ve aksaklığı istenmiyorsa jel (kuru) akü tercih edilebilmelidir.

Akü şarj ünitesi seçiminde de panel sayısının (Dolayısıyle amper çıktısının) değişebileceği,stabil değil de daha esnek bir düşünce şekli tam göz önüne alındığında regülatörün amper kapasitesinin büyük seçilebilmesi önemlidir.Bu sayede ileride panel kapasitesi isteğe bağlı olarak arttığında regülatör değişimine gerek kalmamış olur.Ama hiç değişmeyen ve senlerce ayni kalan stabil solar sistemde belirli ve o anki gücü karşılayan amper kapasiteli şarj kontrol ünitesinin seçiminde mahsur yoktur.Yani bu seçim sizin gelecekle ilgili planınızla doğrudan da ilgilidir.

Dalgıç pompanın mevcut gücü konusunda 2 HP (1.5 kW) ‘lık güç değeri bu konuda deneyim ve tecrübesi olan bazı üyelerimizce açıkça da belirtilmştir.Bu konuda direk bir tecrübem de olamadığından sadece forum içindeki yazılara dayanarak naçizane görüşümü bu şekilde dolaylı yoldan belirtmiş de bulunuyorum.Dalgıçla çalışan inverterin de tam sinüs çıkışlı olması mutlaka ön şart olabilecektir.

Akü kapasitesi bildiğiniz gibi panel gücü (Amper toplamı) tam olarak göz önüne alınıp, çok güvenli bir şarj için 1/10 amper kuralı tam gözetilip amper-h kapasitesi bu şekliyle,yani regülatörün max. olarak,yazın öğlen saatlerinde verdiği net amper göz önüne alınıp 1/10’u kadar olan amper oranını regülatör-akü bağlantısında,hiç geçemeyecek şekliyle de seçilmiş olmalıdır.Sisiem olarak burada herhangi bir sıkıntı olmadığını zaten belirtmiştiniz.Ama genel bir bilgi manasında bunu belirtmeden de geçmek istemedim.Umarım bu konuda çok az da olsa yardımcı olabilmişimdir.Saygılarımla.

Monokristal Silikon Güneş Pilleri

Yukarıda paylaştığımız üzere monocrystalline silikondan (mono-Si) yapılan güneş hücreleri, aynı zamanda tek-kristal silisyum (tek-kristal-Si) olarak adlandırılan, oldukça kolayca tanınabilir bir dış garip boyama ve düzgün bir görünüme sahiptir.

Monokristal güneş panelleri'nde Yüksek verime ulaşabilen mono fotovoltaik hücreleri, düzgün moleküler dizilimli külçelerden kesilmektedir.

Mono ve polikristal güneş panelleri ayırmak için iyi bir yol polikristal solar hücreler yuvarlak kenarlı mı dikdörtgen kenarlı mı bakmaktır. Poly hücreler diktörgen kenarlıdır.

Avantajları

Onlar yüksek dereceli silikondan yapılmıştır ve bu sebeple monokristal en yüksek verimlilik oranlarına ulaşabilir. Monokristal güneş panelleri verimlilik oranları genellikle% 15-20 oranınıdadır.
Solar Dükkan, paneller son kullanıcıya ulaşmadan önce gerekli verim testlerini uygulamaktadır. Düşük verimli güneş panellerini Solar Dükkan'da bulamazsınız.

Monokristal silikon güneş panellerine uzay verimli olarak adlandırılmaktadır. Monokristal güneş panelleri daha az güneşte daha çok üretim sağlayabilir. Akım, volt değerleri orantılaması farklıdır.

Monokristal ve polykristal güneş panelleri uzun ömürlüdür. Almanya'da şuan çalışan 50 senelik paneller mevcuttur (referans senesi= 2014). Çoğu güneş paneli üreticileri monocrystalline güneş panelleri üzerinde 25 yıl garanti sunmaktadır.

Düşük ışık koşullarında benzer puantlı polikristal güneş panellerine göre daha iyi performans eğilimindedir.

Dezavantajları

Monocrystalline güneş panelleri pahalıdır.
Panel kısmen gölge veya kar ile kapalı ise, bu olumsuz durum tüm paneli üst düzeyde etkiler. Tüm paneli yıkamak gerekebilir.

Monocrystalline güneş panelleri, sıcak havalarda daha verimli olma eğilimindedir.

Polycrystalline Silikon Güneş Pilleri


Polikristal silikon, aussi polysilikon (p-Si) ve multi-kristal silikon (mc-Si) olarak bilinen tüm dayalı ilk güneş panelleri, 1981 yılında pazara sunuldu. Monocrystalline-tabanlı güneş panelleri aksine, polikristal güneş panelleri yapmak Czochralski işlemi gerektirmez. Ham silikon eritilmiş ve mükemmel bir şekilde kare gofret haline getirilmiş ve kesildiği olan bir kare kalıp içine dökülür.

Avantajları

Polikristalin silisyum yapmak için kullanılan yöntem daha basit ve daha az maliyetli. Atık silikon tutarı monokristalin ile karşılaştırıldığında daha düşüktür.
Polykristalli güneş panelleri; monokristal güneş panellerine göre daha düşük ısı toleransı gösterir.

Dezavantajları

Polikristal-tabanlı güneş panelleri verimliliği genellikle 13-16 % oranındadır. Düşük saflık silikon, polikristal güneş panelleri monocrystalline güneş panelleri gibi oldukça verimli değildir.
Monokristal güneş panellerine göre aynı güç üreten sistem alanı daha büyüktür (kalite ve markaya göre değişkenilk gösterir).

Kaynak: Yukarıdaki yazılar netteki solar enerji firmasından alıntıdır.
 
Son düzenleme:
Evet arkadaşlar 2 yorum içinde çok teşekkür ederim. Şu malzemeleri almakta karar kıldık.

2 adet monokristal 12V 150W solar panel
1 adet 12V 1200W Tam sinüs inverter
2 adet 100Ah lik derin şarj özellikli akü
2 Adet 30 Amper sarj regülatörü

Kısmetse kurban bayramında bacanağımın bağ evine kurulumunu yapacağız. Kurulumdan sonra resimlerini ve ölçüm değerlerini buradan paylaşırım.

Saygılar, iyi forumlar dilerim.
 
Sarj reguletorunu 1 adet alip iki paneli hizli diyotla paralel baglayabilirsiniz dusuncesindeyim. 30 amp sarj regulator fiyati az degildir. Ayrica 30 amperlik regulator 2 tane 150 wattlik pnelin gucunu regule edebilir.

Kolay gelsin gelismeleri bizimle paylasiniz.
 
Evet haklısınız regülatörü bire düşürüp panelleri paralel bağlayarak vereyim aküye. Peki hızlı diyot bağlamazsam nasıl bir sorunla karşılaşırım.
 
Paneller eğer özdeş değilse yada panel ile regülatör arası kablo mesafeleri farklı ise ( bu fark direnç oluşturacaktır ) panellerden güç çekerken bir panele aşırı yüklenip diğerinden daha az akım çekmesine neden olabilir yada bir panel atıyorum 19.8 volt verirken diğer panel 17.5 volt verir ise voltajı yüksek panel düşük olandan akım akıtma yönünde panele baskı yaratacaktır.

Bu nedenle paralel bağlanacak panellerde her iki panelin çıkışına hızlı diyot takmakta fayda var.
 
Aküden panellere akım taaruzu başlar paneller sizlere ömür ...
 
Devre şemasını, malzeme listesini ve fiyatlarını biri hayrına paylaşırsa herkes faydalanmış olur.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,952
Mesajlar
913,877
Kullanıcılar
449,599
Son üye
Gksn

Yeni konular

Geri
Üst