Bağımlı akım veya gerilim kaynakları.

Cimenn

Üye
Katılım
15 Tem 2013
Mesajlar
1
Puanları
1
Herkese iyi akşamlar. Elektrik-elektronik 2.sınıf öğrencisiyim ve hocamız sınavlarda bağımlı kaynakları fazlasıyla kullanmış.Bende sınavdan sonra hocaya sordum hocam nedir bu bağımlı kaynaklar nerelerde kullanılır bağımsız kaynaklardan ne farkı vardır diye. Hocada araştır sen bana anlat sınavına ekstra puan ekleyelim dedi. Fakat internette bununla alakalı net bilgi bulamadım bu bağımlı kaynaklar nerelerde kullanılır?
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Merhaba.Bu soruya kendi açımdan anladığım kadarıyla cevap vermeye de çalışayım.Güneş pilleri,rüzgar türbini,jeneratör,transformatör,dc-dc konverterler örnek olarak kendi başına akım/gerilimi üretemez.Güneş pilleri güneş ışığına,rüzgar türbinleri rüzgara,jeneratör benzin,mazot,doğalgaz veya su,buhar enerjisine,transformatörler uygun değerdeki ac akım/gerilimine,dc-dc konvererler tasarlandığı bu dc akımın akım/gerilim değerine bağımlıdır.Bu sayılanlar belli başka bir kaynağa (enerjiye) tam bağımlı olup kendi kendilerine yani serbestçe akım/gerilim üretemez.

Piller,aküler yani ikincil piller (Şarj öncesi bağımlı,sonrası bağımsızdır istisna olarak) ise hem portatif olup şebekeden bağımsızdır,hem de bir kaynağa bağlı olmadan kimyasal enerjiyi elektrik enerjisine,içlerindeki bu kimyasal değişim bitinceye kadar akım/gerilimi belli değerlerde (amper-saat kapasiteleri oranında) vermeye devam ederler.Bunların da kimyasal değişiminin bitmesine bağımlı olabileceği ilk paragraftaki gibi haklı olarak düşünülürse de,kimyasal malzeme zaten imal edilirken akü veya pilin kendi iç yapısında konservelenmiştir,yani hazırdır,bu nedenle dışarıdan başka (Ekstra) kaynağı alarak,yukarıdaki paragraftakiler gibi,bunlara ihtiyaç duymadan kendi iç enerjileri (Kimyasal) ile direk elektrik üretirler.Tek fark bu sayılabilir.

Doğadaki enerji kaynakları açısından akım/gerilim bazında hiç düşünmeden bakılırsa eğer,yeni ve yenilenebilir (rüzgar,güneş,dalga,biogaz,vb.) enerji kaynakları ve yenilenemez (petrol,kömür,antrasit,doğalgaz,vb.) enerji kaynakları olarak 2 ayrı sınıfa da ayrılır.Bunlarına direk enerjisiyle çalışan bir jeneratörü düşünürsek eğer,yenilenemez olanlar sonlu kaynaklar yani en sonunda bitecek olan kaynaklardır.Yeni ve yenilenebilir olanlar ise ömür boyu bitmeyecek,sonlu kaynak gibi dünya rezervine bağlı olmadan sonsuza (Kıyamete kadar) kadar değerlendirilecek,ısı,elektrik,güç,vb.üretilebilecek olan kaynaklardır.Benim yorumum sadece bu şekliyle.Kolay gelsin.Başarılar.
 
sınavla ilgili ise yarıiletkenlerden (transistörler) bahsediyor olabilir mi çünkü base i tetiklemeden akım geçirmez yani bağımlı kaynak
 

Forum istatistikleri

Konular
127,954
Mesajlar
913,890
Kullanıcılar
449,604
Son üye
baba pero

Yeni konular

Geri
Üst