BİR SAATTE HARCANAN ELEKTRİK ENERJİSİ

maamed

Üye
Katılım
31 Ağu 2009
Mesajlar
39
Puanları
1
Yaş
36
İyi günler sayın arkadaşlar;

Fabrikada bir makinenin 1 saatte harcadığı elektrik enerjisini hesaplamak istiyorum. Hesabı yaparken her faz için ayrı ayrı P= 220xIxcosQ formülünü uygulayarak güç hesabını yapıp sonra 3 fazı tamamladıktan sonra bu değerleri topluyorum. Ve sonucu kw cinsinden alıp işlemi tamamlıyorum. Buraya kadar bir yanlışım varsa lütfen beni bilgilendirin.

Sormak istediğim şey fabrikanın ana dağıtım panosunda kompanzasyon işlemi yapılıyor. cosQ değeri 1 veya 1'e çok yakın. Lakin makinenin analizatörüne baktığım zaman her fazın cosQ değeri 0.234-0.426-0.277 civarında. Öncelikle söylemek isterim bu makinenin beslendiği şebekeden beslenen fabrikanın ayrı bir bölümü var. Ben o bölümün şalterini indirip cosQ değerlerine baktım.

Ben makinenin 1 saatte tükettiği elektrik enerjisini bulurken hangi cosQ değerini göz önünde bulundurmalıyım. Ana dağıtım panosundaki mi yoksa makinenin analizatöründeki mi? Ayrıca makinedeki cosq değerlerinin bu kadar düşük olması bir sorun teşkil eder mi? (Not makinede dc motorlar bulunmaktadır.)

bu hesabı yapmamdaki amaç maliyet hesabıyla ilgili... Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim.

saygılarımla...
 
Son düzenleme:
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Sayaç bağlamak varken niye hesapla uğraşıyorsunuz ki?Makinanın tüketimi her an aynı olmaz.Ben illâ ki hesaplama yolunu tercih edeceğim diyorsanız formülde makinanın Cosq değerini kullanmanız gerekir.Ana dağıtımdaki değer trafonun veya ana panonun genel değeridir.
 
fabrikanın bütün yükünü teker teker ölçmektense ana kofradan pens amper metreyle ölç kaç amperse kw ya çevir 1 saatteki tüketimi bul onuda kaç saat çalışıyorlarsa o saat le carp cıkan tüketim günlük tüketimin onu da kaç gün çalışıyorlarsa günlük tüketimle çarp sonuc ortaya cıkar
 
sonraki aşamada iş sayaç bağlamaya gidecek şu anda yaptığım şey anlık değerlerle kestirimci bir yaklaşım sağlamak. verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim..
 
boş işlerle uğraşmayın yaw. meseleyi tam anlat ona göre cevaplıyak.
 
Kompanzasyon cosQ değerini 1 e yakınlaştırmak için yapılır ki şebekeden reaktif güç çekilmesin ancak cosQ değerinin sıfıra yakın olduğu değer kompanzasyondan noktasına giriş olarak gelen hat içindir.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,119
Mesajlar
915,167
Kullanıcılar
449,824
Son üye
Lecterer

Yeni konular

Geri
Üst