Aydınlatmada Enerji tasarrufu için power led kullanımı uygunmu? değilmi?

yorumları birinci sayfadan itibaren tek tek okudum fakat genel olarak kimse ledin nasıl çalıştığını nelere dayanarak uzun ömürlü çalıştığını tam anlamıyla bilmiyor!.. Ledler ile aydınlatma yapılamaz diyen arkadaşlara sesleniyorum demek ki size profesyonel firma gelmemiş hep merdiven altı üretim yapan firmalar denk gelmiş.yaklaşık olarak 5 yıldır led aydınlatma armatürleri imalatı üzerine çalışmaktayım ve ilk yaptığım yerlerde bile ışık kaybı yok denecek kadar az.Alan memnun satan memnun hesabı yani zaten bir çoğuda yaptıkları tasarruflar ile 2. led sisteminin parasını bile çıkardı.Yani kısacası bu Ledli aydınlatma işi ciddi bir ar-ge yatırım ve profesyonellik isteyen bir iştir.Hafifie alınacak bir iş değildir.Bir büyük şehirimizin park ve bahçelerini aydınlatmaktayız.Proje 2011 yılında başladı peyder pey olarak imalata devam etmekteyiz ve yaptıkları tasarruf miktarı yaklaşık %60 sorunsuz bir şekilde ürünlerini kullanmaktadırlar.
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Merhabalar;ben havuz yapım ve Bakım işi yapıyorum;son bir kaç yıldır havuz aydınlatmalarında led lamba kullanmaya başladık,malum havuzların gece aydınlatılması gerekiyor.Yıllardır kullandığımız 12v 300w par 56 ampuller iyi aydınlatmasına karşın hem çok ısınıyor,bu nedenle zaten yazın sıcak olan havuzlara fazladan ısı veriyordu,hem her biri 300w sarfiyat dolayısıyla faturaları kabartıyordu.Led lambalar çıktığında önce kuşku ile yaklaştık,fiyatları diğerlerine göre çok yüksekti ve aydınlatma gücü zayıftı.Kuşkularımızda haklı çıktık,ilk yıllar taktığımız hemen hemen tüm ampuller bir kaç hafta içinde bozuldu.Bunu par56 ampullerin 300w.lık trafolarına bağlayanlarda çıktı.Elektronik power suplylerde de durum değişmedi,giderek ışığın zayıflaması,lamba içindeki ledlerin büyük çoğunluğunun kararması..Bir firmanın ürettiği lambaların ömürleri diğerlerinden daha iyi çıktı,hem uzun ömür,hem aydınlatma bakımından.Firma ismi vermem doğru olmaz,bir havuza taktığım led lambalar üçüncü yılını doldurdu halen iyi durumda,bunu görerek bakımını yaptığım tüm havuzların ampullerini değiştirdik.Ama havuzu hiç bir zaman akkor flamanlı par56 gibi aydınlatmıyor,tek artısı her birinin 18 w olan düşük sarfiyatı..Benim sizlerden bir de ricam olacak,ben halen güç kaynağı olarak 12v 300w trafo kullanıyorum,yaklaşık 10 led için;giriş voltajını dimleyerek 210-220 v aralığında tutmaya çalışıyorum.Havuzların çevresi yaklaşık50-60 m.arasında,kablo boyları 70-80 m.ye kadar çıkabiliyor,ben tek kablo ile aydınlatma yapmak istersem,trafonun gücünü artırırsam,örneğin 10 ad.led lamba 180w,mesafe uzadıkça güç kaybını düşünerek,600w veya üstü-altı güç kaynağı ile aydınlatma yapabilir miyim,bu ledleri nasıl etkiler,malum ledlerde güç kaynağı-kablo uzunluğu en fazla 5 m.olarak tavsiye ediliyor,kalın kablo ve yüksek wat bu sorunu çözebilir mi;ilginize teşekkür ederim.
 
led aydınlatma konusunda yardıma ıhtıyacım var
bakın burada armatür e şerit led yaptım 1 ay kadar oldu sorun yok deneme devam ediyor
ışık verimi iyi power led kullanacaktım ama ısı problemi ve dayanıklılık yüzünden kullanmadım

not: şerit led de iyi aydınlatma isterseniz güç kaynağını ledlerin gücünden iki kat fazla alın
mesela 5mt şerit led ortalama 30w harcamaktadır güç kaynağıda 60w olması lazım aksi takdirde
ışık verimi alamazsınız iş yerine yaptığım led de bunuda anlamış olduk
ayrıca aydınlatma için uygun olan smd 5050 kodlu ledler daha iyidir mt tüketim 14.4w dir
smd 3528 kodlu led ler mt tüketim 4.8 w dir

https://www.kontrolkalemi.com/forum/kendin-yap-bolumu/86762-ledli-sensor-yapimi-resimli.html
 
Son düzenleme:
trafocu01 arkadaşın yazdıklarının bir kısmına bende katılıyorum zira 15 KW lık bir power led aydınlatması yaptım
kablo ve sigortalar harmonikten dolayı ısınıyor daha önceleri de yaklaşık 3-4 yıldır power led kulanıyorum
ilk yaptığım yerden şimdiye kadar olanlarda ışık kaybı yok denecek kadar az
 
Halen LED armatür üreticilerinin yeterince açık ve dürüst davrandıklarına inanmıyorum, verim %90 diyorlar neye göre? akkor flamanlı ampüle göre tabiki ama reklamını yaparken yanına t8 floresan koymayı ihmal etmiyorlar.

LEDin genel aydınlatma için halen uygun olmadığını düşünüyorum, tasarruf kısmı işin hikayesi, tasarruflu filan değiller, çoğu LED armatürde bir T5 armatürden aldığınız akının çok daha azını alabiliyorsunuz. bunun karşılığında daha fazla LED armatür kullanmak zorunda kalıyorsunuz. Bunun anlamı zaten 3-4 kat pahalı olan led armtürün adet artışı ile daha da fazla masraflı olmasıdır. Piyasanın %80 i dandik armatür üretmektedir bu da değil 50 bin saat çalışması LED in yerine göre aylar, haftalar hatta saatler içersinde bozulmasına yol açmaktadır.

Yeri gelmişken acı bir tecrübemizi paylaşalım, genel aydınlatma için spot tipi LED armatür bakıyorduk, normalde asla LED kullanmam ama mal sahibinin tercihine göre o şekilde oldu. Güçlü led spotlara philips gibi markalarda nedense rastlayamadık hepsi 3-4-5 w civarında lümen değeri düşük spotlardı. bulduğumuz satıcı bize kendi ledlerinin olağanüstü olduğunu, 3 yıl garanti verdiklerini, bilmem kaç yerde hiç problemsiz çalıştığını vs söyledi. Benim bu tip laflara karnım fazlasıyla tok olduğu için itibar etmedim ve alternatif aramayı sürdürmek istedim, fakat mal sahipleri bayıldığından o ledlerden aldık. sonuç ne oldu biliyor musunuz? daha yapılan yer işletmeye alınmadan ve abartısız söylüyorum o ledler 5-6 saat çalışmadan %5i patladı. Bakalım yaz sıcaklarında çalıştıklarında halleri ne olacak.

sonuç olarak birileri bu işten iyi para kırıyor olabilir ama bizler teknik insanlarız mimarlar gibi yeni çıkan her şeyi bir deneyelim diyemeyiz, sonuçta sorumluluk bizde
 
Optik önemlidir

LED,de Önemli olanların başında ışığın yüzeye vurduğu açısının değiştirilmesi, veya başka yere yönlendirilmesi, bu ışığın kılavuzuna uygun bir şekilde uygulanmasıdır. Yani ürettiğimiz ışığın kaynağının doğru ve güçlü olarak kullanmaktır. Bu durumda en çok ihtiyacımız olan mercek (Lens) sistemidir. Efektifli veya animasyonlu ürünler projelendirmeyi düşünüyorsanız, fizik kitaplarınızı, aldığınız notları çıkarıp optik kunularını tekrar tekrar gözden geçirmelisiniz.silverled netwww.silverled.net
 
Arkadaşlar yorumları okudum gerçekten komık.

Karaköy den bahsediyorsun ve Led için 50000 saat ömür olduğuna inanmadıgını soyluyorsun. Bende sana soyle bır ornek verım karaköyden deneyerek alıp şirkete getırdıgım armatür şirkette Çalışmadı ne 50.000 saati 3 saat geçmedi.

LEd aydınlatma üzerine RUS sırketın Proje sorumlusuyum. LED armatürlerin ömürleri evet 50.000 %100 Performans la çalışma ömürleri vardır 50.000 saat sonunda armatür sonmüyor . Aksıne %20 kadar ışık düşümü yaşanmakta.

LED sistemi kolay kolay bozulan bişey değildir sizde bilirsinizki , Armatürden daha cok Driver ı bozulur led armatürlerin . Buda ithalatcı fırmanın ne kadar basit oldugunun garantisidir.

Karaköy piyasası yüzünden suan işini ve ürün kalitesini ciddi anlamda iyi tutan bir cok fırma suan ıs yapamaz durumda Cunku benım 45$ a sattıgım 60x60 SMD LED panel i Karaköyde adam 80 tl ye Satıyor :) Komik bi rakam. Dogal olarak bızım turk mılleti gıdıp adamdan satın alıyor 1 hafta sonra patladıgında ise " yav led yaramaz led patlıyor " gibi yorumlar goruyoruz.

İyi mal iyi paradır arkadaşlar.

İç dış Endüstriyel aydınlatma park bahçe vb. aydınlatma projeleri için teknik destek verebilirim Proje bazlı buna istinaden istenirse fiyat teklifinide geçerim .
[email protected]
 
led ampül aldım 10w sarı ışık çıktı ılık beyaz yazıyor üzerinde 10 dakika açık kaldı duy a ısıdan el değdiremedim demekki power led kullanmışlar smd led kullansalar en azında ısı olayı olmazdı çıkarttım bir kenara koydum ben onu asla kullanmam
 
Bu durumda led li armatürler satan büyük firmalar yalan mı söylüyor ? Kataloglarında 50.000 saat kullanım ömrü, yüksek verim, min ısınma vs. bir sürü özellik sayıyorlar, bu durumda yeterli testleri yapmadan sadece para kazanma amacı ile mi yapıyorlar. Bir de ledli aydınlatma ile ilgili uluslararası standartlar yok mudur.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,120
Mesajlar
915,178
Kullanıcılar
449,826
Son üye
SK.

Yeni konular

Geri
Üst