Aydınlatma Direği Topraklaması

halat

Üye
Katılım
14 Eki 2010
Mesajlar
74
Puanları
1
Merhabalar, 8 metrelik galvaniz aydınlatma direğinin topraklaması nasıl olmalıdır / hesabı nasıl yapılmalıdır ? İki adet direk var her bir direk için 1.5 m bakır topraklama çubuğu çakılarak topraklama yapılması yeterli midir ?
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.

Hocam teşekkürler. Daha önceki bir projede aydınlatma direklerinin her biri için 1.5 m Cu topraklama çubuğu çakılarak topraklama yapılmış. Ancak bu çubuğunun yayılma direncini hesapladığımda 50 ohm.mt toprak özgül direncine sahip bir yer için, 30 ohm civarında buluyorum. Bana yüksek bir değer gibi geldi. O nedenle bilgi almak istedim. Belirttiğiniz yönetmelikte bahsedilen 0.5*1 mt lik galvaniz çelik levhanın da yaklaşık değerinin 30 ohm - 40 ohm civarında olduğunu (kırmızıyla işaretlediğim yer) başka bir kaynaktan gördüm. Belki bu nedenle böyle bir yola gidildi diye düşünüyorum.

Konuyla ilgili tecrübeli olanlar, daha önce bu tarz bir park aydınlatması yapanlar vardır. Yardımlarınızı rica ediyorum .


topraklama.PNG



aydınlatma direği topraklaması.PNG
 
Hocam zaten levha kullanılmıyor. Anlatmak istediğim bu işin doğrusu tam olarak nedir onu öğrenmek istiyorum ?
 
Linkini atmış olduğum dökümanın son kısımlarında AG alçak direk gerilim direğinden OG ve YG direklerine kadar bir sürü direğe dair topraklama örnekleri var . Sanırım bakmadınız son kısma. Zaten paylaştığınız kısımda da 2 metre boyunda galvanizli profil diye de belirtilmiş.
 
Bu konuların üstadı Hakan Hırçın üstadımızdır ama malesef şu an aramızda yok kendisi istenmeyen sebepler nedeniyle. Paylaştığım dökümanda aynı hattaki AG dağıtım panoları için tek bir örgülü çıplak bakır iletken kullanılabilir demiş ( Toprak geçiş dirennci istenen değerde ise ) . Yetmez ise kazık çakın demiş . Aydınlatma direkleri için bu düşünülebilir mi ? @ademcelik bu mevzuya cevap yazar aslında ama :)
 

Forum istatistikleri

Konular
127,956
Mesajlar
913,900
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst