Ayarlı güç kaynağı-Voltaj düşümü

XDiscovery

Üye
Katılım
23 Ağu 2010
Mesajlar
58
Puanları
1
Yaş
48
Arkadaşlar merhaba,

Soracağım sorular size saçma gelebilir ama benim için önemli....

Şimdi bir DC-DC dönüştürücü devre var. Akım ve gerilim ayarlanabilir.

Bu güç kaynağında ;

1-27 Volt çıkışta 5 amper çekildiğinde 25 Volta düşmesi kabul edilebilir mi ?

2-Diyelim 7 Volta ve akımı 100mA e ayarladık. Çıkış kısa devre yapıldığında akımın 100mA olarak devam etmesi fakat voltajın 0.2 ye kadar düşmesinin açıklaması nasıl olabilir ?

Sesli düşünüyorum ;
Kısa devre yapınca 100mA i verse ve istediğim 7 Volttan hiç düşüş olmasa bu güç nereye gidecek ? Bundan dolayı devre akımı sabit tutup voltajı mı kısıtlıyor ?

3-Normal bir güç kaynağı devresinde voltaj düşümünün ne kadarı kabul edilebilir ?

4- Mesela ayarladığım bir voltaj olan 10 V diyelim. Akımı da 500mA ayarladım. Çıkışı direk kısa devre yapmış olsam çıkışın 10V ta kalma ihtimali yok mudur ? Her güç kaynağı böyle midir ?

Arkadaşlar, uzman elektronikçi değilim. Bilgisayarcıyım. Sadece meslek lisesinin 1.sınıfında elektronik görmüştüm. Bu sebeple sizin için basit görünün şeyler bana karmaşık geliyor. Yardımcı olabilirseniz minettar olurum.
 
Elinizdeki dc to dc donusturucuyu marka model yada aldiginiz yerden link verirseniz cihaz hakkknda bazi bilgilere erisip daha saglikli bilgi verebiliriz.

Sorulariniz hakkinda

1- 27 voltta 5 amper cekerken yasanan voltaj dusumunun bir cok nedeni olabilir. Nedenlerden biri devreyi beslediginiz trafo bayiliyor olabilir. Kablolariniz ince olabilir. Dc to dc donusturucu 5 amper verebilmek icin yeterli olmayabilir. Piyasadaki smps donusturuculer genelde 3 amperlik.

2- Biz bu duruma sabit akim modunda calisma diyoruz. Akim sabit kalacak sekilde voltaj degisiyor.

Sesli dusunurkenki sorunuz

Akim cekerken voltaj hic susmez ise bu guc bagladiginiz yuk uzerinden gecerek buyuk ihtimal isiya dönüşecek. Ayni sorunun devami icin cihazinizi gormem lazim.

3- Bu o guc kaynaginin dizaynina baglidir. Kiminde 0.001 volt kabul edilmezken kimi voltlar mertebesinde oynama olabilir.

4- akim sinirlama ozelligi olan bir guc kaynaginda cikisin 10 voltta kalma ihtimali yoktur. Cunku onunde direnc yoktur kisa devre vardir. Akim sinirlama yada kisa devre korumasi olmayan bir guc kaynagini kisa devre ederseniz guc kaynaginiz arizalanir. Her guc kaynagi kisa devre YAPILMAZ.

kisaca ve dilim dondugunce anlasilir anlatmaya calistim. Umarim yardimci olmusumdur.
 
Çok teşekkür ederim Serkan Hocam. Foruma ne sorsam imdadıma yetişip yardımcı oluyorsunuz.Allah razı olsun.
Sizin cevabınızdan ve yaptığım denemeler ile sorunu az çok çözdüm sayılır.
Direk kısa devre yaptığımda devre kendini voltajını düşürerek korumaya alıyor.
Ama çıkışa rezistans ile denemeler yaptığımda dediğiniz gibi 3 Amperi çok az voltaj düşüşü ile veriyor. Mesela ; 12 V 3A çıkış ayarladığımda ve rezistansı tam 3 Amper çekebilecek şekilde ayarladığım da 11.85V 3A veriyor. Ama az bir şey rezistansı kısaltıp fazla amper çekebilecek şekilde hemen voltajı düşürüyor.
Çok zorlamalarda 9 ampere kadar çıkış veriyor ama dediğim gibi bu sefere de voltaj düşüyor.İstenilen voltaj seviyesinde dediğiniz gibi 3 Amper en iyisi.
Tekrar çok sağ olun hocam.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,163
Mesajlar
915,578
Kullanıcılar
449,922
Son üye
11akif

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst