Asenkron motor kaçak akım

Benim bildiğim kadarıyla 3 fazlı asenkron motorlarda kaçak akım rölesi kullanılmaz.
Çünkü motorun kalkınma esnasında toprağa istesekde istemesekde bir indüksiyon gerilimi akacaktır.
ben kullanıyorum bazılarında hiç sıkıntısız çalışırken bazılarına ise belirttiğim durum ortaya çıkıyor
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Direk kalkan büyük güçlü motorlarda sargılar dinamik etkiye maruz kalır, ani çekilen yüksek demeraj akımı ve manyetik alan etkisi ile sargılar titreşir bu zamanla sargı izolasyonunu zayıflatan bir etkidir. Hasar büyümeden önce gövdeye kaçaklar oluşur.
 
Arkadaşlar bulunduğumuz işletmede asenkron motor çoğunluklu işgüvenliği konusunda tüm panolara kaçak akım takıldı yalnız motor bir iki zorlanma ve sıkışma olduktan sonra start a basınca kaçak akım atıyor zannederrem motor iç sargilar zorlama sonrası izole aşınması ile kaçak akım salteri atıyor nötrü ayırıp çalıştırıyorum ama iş güvenliği konusunda büyük risk bu konuda yardımcı olabilirmisiniz ( kakr 30 mar )
Anlaşılan sizin iş yerinizede iş güvenliği mühendisleri gelmiş bizede geldiler :D 100 taneden fazla kaçak akım rölesi taktık sektörünüzü bilmiyorum ama ben tekstil sektöründeyim zaten her yer su işletme eski olduğu için toprakla nört hatları istemesenizde karışıyor makina hatlarına taktığınız zaman zaten fabrikayı kapatıp gitmeniz lazım :D
 
Sormam bir hatamı bilmiyorum ama kaçak akım rölesinin kesme akımı nedir ve motorun demaraj akımı nedir?
 
Sormam bir hatamı bilmiyorum ama kaçak akım rölesinin kesme akımı nedir ve motorun demaraj akımı nedir?

Kaçak akım röleleri (manyetik koruması olmayan eski tip röleler) yalnız kaçak akım olduğunda açma yaparlar,üzerlerinde yazan 25A - 40A değeri tasarım değerleridir yani o akımın üzerinde çalıştırılmaması gerektiğini belirtir açma akım değeri ile bir alakası yoktur. Kaçak akım röleleri açma akım tipine göre 3 ana yapıdadır; 1)Kompakt şalter+açtırma bobini+röle kombinasyonu bu tip kaçak akım korumada ayar akımı birkaç ampere kadar çıkar,bazı tiplerinde açma zamanıda ayarlanabilir. 2) 30mA açma eşik değerine sahip hayat koruma rölesi 3) 300mA açma eşik değerine sahip yangın koruma rölesi
Bunların dışında manyetik korumada yapabilen yeni nesil kaçak akım röleleri vardır bunlarda kaçak akım ile sigorta birleşiminden oluşan bir yapı vardır.
 
Aydınlatıcı bilgi için teşekkür ederim. Ben bu gördüğüm 25 ve 40 amperi bildiğimiz sigorta görevi gibi olduğunu düşünmüştüm o yüzden tereddütle yaklaşmıştım.

kolay gelsin iyi çalışmalar.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,963
Mesajlar
913,927
Kullanıcılar
449,609
Son üye
cherrywine

Yeni konular

Geri
Üst