Arçelik 72 ekran yayın sesi yok yüksek zırıltı sesi geliyor.

Öğretmen27

Profesyonel Üye
Katılım
24 Tem 2013
Mesajlar
3,691
Puanları
956
Yaş
40
Ustalarım hayırlı akşamlar. Arıza başlıkta belirttiğim gibi. Dayımların TV'sinde bu sorun var. Yarın açmayı düşünüyorum. Arıza notlarında kondansitör arızası diye geçiyor. Tecrubesi olan var mı?
 
Ustalarım hayırlı akşamlar. Arıza başlıkta belirttiğim gibi. Dayımların TV'sinde bu sorun var. Yarın açmayı düşünüyorum. Arıza notlarında kondansitör arızası diye geçiyor. Tecrubesi olan var mı?
Arıza şekline göre öncelik sıralaması yapmak gerekirse,
1-Uydu alıcısından görüntü alınıyor ise,bu alıcıdaki ses sistemi BG/DG ayarı doğru seçilmiş olmalı.
2-Scart kablosu kontrol edilmeli.Tv içindeki scart soketi ayak bağlantı lehimleri yenilenmeli.
3-TV.de arıza aramadan önce uydu alıcısı kontrol edilmeli.Benzer ses arızasına uydu alıcıda neden olabilir.Uydu bağlantısı kesilerek sesteki değişimden anlaşılabilir.
4-Tv.ses beslemesini filitre eden Elk.kon lerden veya ses çıkış
entegre ayaklarındaki lehim hatalarından veya entegrenin kendi arızasından olabilir.
Tv tam model ve şase nosu bilinirse arıza hakkında daha doğru bilgi verilebilir.
Kolay gelsin.
 
Uydu ve scartla ilgili değil ustam hepsi denendi. Şase nosunu veririm inşaalah.
 
Merhaba. Yalnız tv'ler değil,normal amfilerde de ses girişinde mekanik temas sıkıntıları oluştuğunda buna benzer hışırtı veya uğultular yine benzer olarak da duyulur, sn.Öğretmen27 Hocam,çok iyi bildiğimiz gibi.Seri bağlı olan elektrolitik kond.lerde değer kaybıyla bu arızanın olduğunu pek sanmıyorum,ama yine de sığa değerini kapasitemetre (Veya LCR metre) ile ölçün.Ama kanımca asıl sıkıntı tunerden sonra ses ve görüntü şeklinde ayrılıp ses ara frekans katı+dedektör katı şeklindeki (Çok yeni çıkan tv'lerde hepsi ortak entegrede birleştirilmiştir,iyi bildiğiniz gibi) ses frekans kuvvetlendiricili asıl entegrenin çok da öncesindedir,kendi görüşüme göre.Bu lehim bağlantılarına sahip bacakları tazelemekte çok büyük yarar olabilir.Yani görüntü sinyalinden ayrılan bu ses asıl ses çıkış entegresine,soğuk lehim veya temassızlık kaynaklı olarak çok net olarak da iletilemiyor,bu zırıltılar en başta belirttiğim gibi sıradan amfilerde olduğu gibi o şartta bu şekliyle duyulur,kendi tecrübeme göre.Kolay gelsin.Saygılarımla.
 
Son düzenleme:
Ustalarim arizayi giderdim. Ariza notlarinda C647 ile c625 kond. degistirilecek diye yazmis. C625 smd kond. buyuk ihtimalle bulamadim c647 degistirdim sorun cozuldu. Ancak scart bolumunden kaynakli islik gibi bir ses geliyor acaba soguk lehim mi var? Bu ses arada sirada gidip geliyor. Bu arada sase Beko C7.
 
Son düzenleme:
Merhaba. Başka bir noktada bir soğuk lehim mutlaka da vardır, sn.Doğan Ustam, çünkü arada bir tam olarak düzelmesi buna işarettir. Scart bağlantılarındaki lehimleri tazelediğiniz halde dişi scarta olan bu geçme sırasındaki kötü temastan olabilir mi diye düşüneceğim, ama bu durumda ses ya tam gider, ya da o sırada görüntüde sapmalar,aşırı bazı bozulmalar şeklinde bu olabilir, bu yüzden de olamaz. Gözden kaçırdığınız başka bir soğuk lehim bağlantısı var mutlaka.

Bir de bu zaafiyeti olan bağlantılara mutlaka büyüteçle çok yakından bakarak soğuk lehimi ancak böyle farkederek görebilirsiniz. Kolay gelsin.
 
Merhaba Binbaşı Hocam. Aslında tam olarak arıza notlarında değiştirilecek kond. yazılmıştı. Direkt bunları değiştirdik. Tv içi berbattı. Sobalı evlerden dolayı içi is dolmuştu. Zar zor temizleyip kondansitörü bulabildik. Aslında bu durumlarda kaba lehimlerin hepsini elden geçirirdim. Hem TV benim değil hem de dayımların evinde oldugumuzdan rahat olamadım. Tam olarak zırıltı sesi gidip yayın sesi geldi. TV arkasından çok hafiften arada sırada gidip gelen bir ıslık sesi var. Artık evlerine gidip TV'yi açamam. Aslında başkalarının evinde tamir yapmak hiç hoşuma gitmez. 72 ekran oldugu için eve getiremedim çok ağır bildiğiniz üzere.

Bu arada bir şey sormak istiyorum. Scart, tuner fbt trafosunun bulundugu kısım horizontal kısım mı vertikal mı? Besleme devresi zaten belli.
 
Aşağıda vermiş olduğum şasede kahverengi ile çevrelediğim bölüm besleme kısmı. Kırmızı ve mavi ile çerçeve ile belirttiğim yerler vertikal mı horizontal mı belirtirseniz sevinirim.
 

Ekli dosyalar

  • 20160519_144655.jpg
    20160519_144655.jpg
    345.6 KB · Görüntüleme: 47
Scart, tuner =?
fbt trafosunun bulundugu kısım horizontal kısım mı vertikal mı? Besleme devresi zaten belli.
fbt =EHT trafosu çevresi mavi bölüm horizontal besleme tarafı zaten transistör, mavi ile kırmızı çizgideki ayrı soğutucuda ses ent, kırmızı ile kahvenin ince kısmında vertikal 2li soket var, en iyi yöntem soket ve kabloları takip etmen ;).
 
Benim çizimimde yanlışlık var mı? Mazi horizontal, kırmızı vertikal, kahverengi bölüm besleme dogru mu acaba?
 

Forum istatistikleri

Konular
128,133
Mesajlar
915,308
Kullanıcılar
449,850
Son üye
umutbaysal9

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst