Arçelik 5230 NF FH Çalışıyor ama Soğutmuyor

elemor

Üye
Katılım
7 Ara 2016
Mesajlar
22
Puanları
1
Yaş
43
Herkese merhaba,

12 yıl önce aldığımız Arçelik 5230 NFHF Nofrost buzdolabında son günlerde anormallikler olmaya başladı. Şu zamana kadar hiç arıza vermedi, sorun çıkarmadı. Geçen gün eşim buzdolabının iç ısısının arttığını söyleyince baktım. Çalışıyor fakat soğutmuyor. Sanırım gece başlamış sorun ve sabaha kadar ısınmış. Neyseki kritik yiyecekler için derin dondurucu vardı ona aktardır.

Sorun:
*Buzdolabı çalışıyor fakat üstü de ve altı soğutmuyor. Hatta bir miktar ısı artışı var.
*İç kısma dokununca sanki elektrik kaçağı varmış hissi uyandırdı parmak uçlarımda hafif karıncalanma oluştu.

Bu aşamada sorun acaba nedir? Maddi durum şu an pek iyi olmadığı için servis çağırmadan benim yapabileceğim bir şeyler var mıdır?
 
Son düzenleme:
Abi aynı sorun bizim makinedede vardı servis çağırdık sorun şu imiş soğutucu tüpü bitmiş vede değiştirdiler sizdeki sorunda aynı olabilir abi bence tavsiyem boşuna uğraşma soğutucu tüp patlayabilir veya makinanaın devreleri yanabilr en mantıklısı servis çağırmak eğer garanti kapsamında ise zaten ya para almazlar veya
çok az bir ücret alırlar
sorun olursa ***@*** iyi akşamlar
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Teşekkürler hposix. 12 Yıllık ürün garantisi yok. Ama bu soğutucu tüp bir anda mı bitiyor, daha öncesinde soğutmada herhangi bir azalma yoktu.
Bu tüpü temin edip kendimiz takabilir miyiz acaba?
 
Kompresör çalışıyor mu.
Gaz bitince kompresör çalışmaz otomobil klimalarinda. Ev tipi bilmiyorum ama gaz alıp basabilirsin.
Ben arabama yapmıştım ve olmuştu. Ama bilmiyorum ev buzdolabı için aynı şey mümkün mü.
 
Açıp herhangi bir yerine bakmadım ama normal çalışma ve üfleme sesi ve su tahliye sesi geliyor.
 
elemor abi istediğin parçaları buldum bu sitede http://www.servismarketi.com/kategori/arcelik-buz-dolabi-yedek-parcalari/197 site güvenilirmi bilmem ama arçelik kondanser yazınca çıkar abi eğer hangi şehirde oturuyorsan o şehirdeki yetkili servisten al takması zaten zor değil işte değişim videosu


şimdiden kolay gelsin teşşekürler :)))))))

abi eğer gövde kaçağı var ise bu videoda anlatılıyor


abi umarım yardımı olur :))))))))))))))))))

abi beğenirsen teşşekür etmeyi unutma :)
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
merhabalar. öncelikle geçmiş olsun

belli başlı sebepleri vardır. en çok görünen 3 tanesini söyliyeyim


1. gazı kaçmıştır : kaçağın bulunup onarılması gerekir ve likit dönmemesi ve motorun sağlıklı çevrim yapabilmesi için uygun basınçta gaz basmak gerekir. teknik bilginiz ve ekipmanınız yok ise gaz tamamlaması yapamazsınız.
2. ekovat gazı çeviremiyordur : termik açmış olabilir. termik ekovat yanması ile açmış olabilir. şu zamana kadar termiği değişip dolabı çalıştırana ben rastlamadım. mutlaka motor yandığı zaman bu termikler açar. ekovatın pistonları kullanım ömrüne bağlı olarak aşınmış ve gazı çeviremiyor olabilir. her iki durumdada ekovat motor değişmesi ve gaz tamamlanması gerekir. siz maalesef yapamazsınız
3. borularda gaz tıkanmış olabilir : çok karşılaşılan bir durum değil fakat olması muhtemeldir. genelde dolabın değişimine gidilir.

sonuç olarak benim tahminim 300-400 arası tutar. servisi çağırıp arızayı tespit ettirmenizin 50 tl ücreti vardır. kolaygelsin
 
Vaktim olmadığı için yazamadım.
Dolap halen kullanılmıyor ancak bu zamana kadar yapılanları da yazayım.

* Dolabın arka kısmını sökerek temizlik yaptım. Herhangi bir sorun görünmüyordu. O kadar tozla iyi çalışmış dedim. Motorun bulunduğu bölümdeki fan çalışıyor.
* Bir kaç kez takıp çalıştırdım sonuç değişmedi.
* Servisi çağırdım. Arka kısmı açarak baktı. Kronik sorun olduğunu söyledi. O söyleyinceye kadar dikkat etmemiştim coil kondanserin boruları su tayliye kabının içinde geçiyor (Paslanmaz malzeme kullanmadıklarına göre insan mühendislerin bunu bilinçli yapmış olabileceğini düşünüyor ister isteme) doğal olarak ta paslanmış. "Paslanan ve delinen borular buradan suyu borunun içine çekerek dolap içindeki dolaşıma karışıyor, motora da girerek arızalanmasına neden oluyor" dedi. Komple değişim ve temizlik için 500-600 tl civarı dedi. Yani benim yapabileceğim bir şey yoksa bu fiyatı vermektense yenisini almak daha mantıklı.
* Servisin anlattıklarından motorun yandığı sonucunu çıkarttığım için. İnternette araştırma yaptım ve "Şoklama" işlemini gördüm. Son zamanlarda evdeki ani gerilim rölesindeki (Adını yanlış teleffuz etmemişimdir umarım) sorundan dolayı şalterler sık sık arıyordu. Sık elektrik kesintileri motorda tutukluğa neden olabiliyormuş. Fişi pirize sık sık söküp takarak ön deneme yapmak istedim ve motorun çalıştığını duydum.
* Fırsat bulduğumda dolaptaki tüm iç fanları kontrol ettim tümü çalışıyordu.
* Motor ve fanlar çalıştığına göre sanırım servisin bahsettiği gibi kondanserin borusunun paslanması ile ilgili. Bu noktada boru delindi mi onu bilmiyorum.

** Yalnız ilginç bir durum var. Dolabı bir süre çalıştırdığımda dolabın içinde herhangi bir soğuma olmazken (Her çalıştırma ile bir miktar soğuk üfleme oluyor) dolabın dışı belirgin şekilde soğuyor.

Bunun sebebi ne olabilir sizce? İç dolaşım borularının tıkalı olması olabilir mi? Bu noktada yapılabilecek herhangi bir şey var mı?
 
Ben tecrübelerime dayanarak söylüyorum ekovatın ömrü dolmuştur yani gaz akışını sağlayamıyor dur bu durum Da motor 150 tl servis takması felan 250 tl alır tahminen ama son bi Öner'i bazen elektirik te zayıf gelebiliyo dur başka pirize tak dene cvp bekliyorum
 

Forum istatistikleri

Konular
127,952
Mesajlar
913,880
Kullanıcılar
449,599
Son üye
Gksn

Yeni konular

Geri
Üst