Ana Bara Kısa Devre Akımını - Alt Barada Düşürme

faruk.uraf

Üye
Katılım
17 Eyl 2009
Mesajlar
10
Puanları
1
Merhaba Arkadaşlar,

Bir tek hat şemasında (bulamıyorum :S ). Ana bara kısa devre akımı 50kA dı. Çıkışlardan bazıları sigorta olduğu için alt bara oluşturarak sigortaları o baraya bağlamışlar. kA i düşürmüşler. Alt baranın önünde NH sigorta bulunuyordu.

Sizlerden ricam bununla alakalı konu açıldıysa yönlendirmeniz. Aradım ama bulamadım.

Böyle bi konu yoksa yapılan bu sisteme ne deniyor?

Neden NH sigorta seçiliyor?

Sadece alt bara oluşturarak kA nasıl düşüyor?

Yardımlarınızı rica ederim.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
-En ucuz çözüm,NH sigorta olduğu için,bu çözüm kullanılıyor !
-Alt bara oluşturulması için,araya giren tesisat direnci nedeniyle,akım düşer.Bu prensipten yararlanılır.
 
fahri yetiş Hocam bu işleme ne deniyor?
Karkaslama diye biliyorum ama internette bir karşılığı yok :confused:
 
Sorunuzu daha düzgün ve açıklamalı bir şekilde açıklarsanız cevap vermeye çalışalım ; kısa devre akımı niye düşürülmeye çalışılsın mesela ; topraklamanın bile mantığı kısa devre akımlarını arttırıp sigortayı en hızlı biçimde açtırmaya çalışmakken ?
 
ÖKSÜZÇOÇUK Hocam sigortaların kA bildiğim kadarıyla standart olarak 6kA, 10kA . 16kA(farklı bir değer olabilir.) lik olanlarıda var. Başka yok bildiğim kadarıyla. Sen bunu gidip ana panoya bağlayabilir misin? Hayır. Ne kullanırsın TMŞ. Adamlarda alt bara oluşturarak maliyeti azaltmak için TMŞ yerine AOS kullanmışlar.

Benim merak ettiklerimi bi sorum hariç fahri yetiş hocam açıklamış.

Bu yapılan uygulamanın adı ne az öncede belirttiğim gibi karkaslama diye biliyorum ama aradığımda böle bişi yok farklı bi ismi var her halde. Konuyla ilgili bilgisi olan varsa yardımcı olmasını rica ederim.
 
Karkas değil,kaskad'dır ( Ardışıkta deniyor ) .N otomatlarında,25-36-50 kA likleri de var,özel sipariştir.Standart NH sigortaların kesme akımı genelde 100 kA dir.
 

Ekli dosyalar

  • NG125_18785.pdf
    51 KB · Görüntüleme: 14
Son düzenleme:
Sn. Faruk.Uraf

Bahsettiğiniz konunun ismi kaskatlama bu işlemde örneğin panonun ana giriş şalteri 50kA ise, ana şalterin çıkışında oluşturulacak olan baraya 36kA şalter bağlanmasına izin verilir.
Bu işlemin yapılış nedeni, eğer panonuzu 50kA göre tasarlamış iseniz, pano içersindeki bütün sigorta ve şalterlerin 50kA uygun seçilmesi gerekmekte.(Tamamının 50kA olması)

Şalterlerin kA değerleri büyüdükçe fiyatlarıda büyümekte.

Şalt malzeme üreten firmalar yapmış oldukları testler sonucu kaskatlama tabloları oluşturarak(kendi ürünleri için)Bir alt barada kısa devre akımı daha küçük ürün kullanılmasına izin vermekteler.Bu şekilde yapılan uygulamalar ile pano maliyetleri küçültülmekte.

Kaskatlama tablolarını üreticiler kendileri oluşturmakta.Schneider, Siemens, Abb firmalarınanın kendi ürünlerine özel kaskatlama tabloları bulunmakta.

Schneider firmasından kaskatlama ile ilgili döküman istediğinizde kendi ürünleri ile ilgili kaskatlamanın nasıl yapılacağına dair tarafınızı bilgilendirecektir.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
127,964
Mesajlar
913,939
Kullanıcılar
449,609
Son üye
cherrywine

Yeni konular

Geri
Üst