Amplifikatörlere Giriş

SoruSorma

Üye
Katılım
17 Nis 2006
Mesajlar
206
Puanları
31
Yaş
36
SESLENDİRME ve IŞIKLANDIRMA SİSTEMLERİ AMPLİFİKATÖRLER MODÜLÜ

Amplifikatörlere Giriş


AMPLİFİKATÖR NEDİR?

20Hz...20 KHz frekans aralığında üretilen, insan kulağının duyabileceği ses frekanslı sinyallerin yükseltilmesinde kullanılan devrelere, Ses Frekans Amplifikatörü (Audio Amplifier - Ses Frekans Yükselteci) adı verilir. Ses frekans sinyalinin yükseltilmesi işlemine de Amplifikasyon adı verilir.

Ses frekans bandında çalışan amplifikatörler, sinyalin kuvvetlendirilmesi yöntemine göre ikiye ayrılırlar.

1-) Pre-Amplifikatörler (Pre-Amplifier – Ön Yükselteçler)
2-) Güç Amplifikatörleri (Power Amplifier – Güç Yükselteçleri)

Pre-Amplifikatörler, ses sinyalinin yükseltildiği ilk devrelerdir. Mikrofon, Müzik Çalar v.b ses aygıtından gelen, genliği ve kazancı düşük ses sinyallerini kuvvetlendiren, ön yükselten ilk devrelerdir.
Güç Amplifikatörleri, pre-amplifikatörler tarafından yükseltilen ses sinyallerinin gücünü arttırarak, hoparlörlerden duyulmasını sağlayan yüksek güçlü yükselteç devreleridir.

ampfilikatorlere-giris.jpg


Yukarıdaki şekilde, komple bir amplifikatörün katları görülmektedir.
mV (mili Volt) seviyesindeki ses giriş sinyali, önce Ön Yükselteç (Pre-Amplifikatör) katında yükseltilir. Kazancı ve genliği arttırılır. Ön yükselteç devreleri, transistörlü veya entegre devreli olabilir.

Ton Kontrol Katı, ön yükselteç’ te kazancı ve genliği arttırılan sinyali, bas (kalın), tiz (ince) ve orta ses (medium) frekanslarına ayırarak ton kontrolu yapılmasını sağlar. Ton kontrol devreleri de transistörlü veya entegre devreli olabilir.

Güç Yükselteç Katı, ses frekans sinyalini, hoparlörden duyulacak şekilde kuvvetlendirir. Bir amplifikatörün gücünü, Güç Yükselteç katı belirler.

1-) PRE-AMPLİFİKATÖRLER (ÖN YÜKSELTEÇLER)
Pre-amplifikatörler, bir amplifikatör sistemindeki ilk yükselteçtir. Genliği mV (mili Volt) seviyesinde ve kazancı düşük olan ses frekans sinyallerini, sürücü devreleri ve güç amplifikatörleri için yükseltir. Bas, Tiz ve Orta Ses frekansların ayrılmasını sağlayan ton kontrol devreleri de pre-amplifikatör sınıfında sayılabilir.

BJT (Normal) transistörlerle, FET transistörlerle veya Entegre devreler ile yapılabilirler.

a) BJT (Normal) Transistörlerle Yapılan Pre-Amplifikatör Devreleri

BJT, Çift Birleşim Yüzeyli Transistör (Bi Junction Transistor) kelimesinin karşılığıdır ve NPN, PNP transistörler için kullanılan genel bir kısaltmadır.
BJT Transistörler ile yapılan amplifikatörler için 3 Bağlantı Şekli Vardır.

1-) Ortak Emiterli Yükselteç 2-) Ortak Beyzli Yükselteç
3-) Ortak Kollektörlü Yükselteç

NOT : Amplifikatör kelimesi yabancı kökenli bir kelime olduğu ve söylenmesi zor olduğu için slaytlarda bundan sonra YÜKSELTEÇ kelimesi kullanılacaktır.

Kaynak: www.ersansulun.com

Devamını ekten indirebilirsiniz.
 

Ekli dosyalar

  • Amplifikatorlere_Giris.rar
    2.9 MB · Görüntüleme: 22

Forum istatistikleri

Konular
128,126
Mesajlar
915,254
Kullanıcılar
449,841
Son üye
nazoyata

Yeni konular

Geri
Üst