Altus AL 402 Bulaşık Makinası acil yardım...

clayst

Üye
Katılım
5 Haz 2008
Mesajlar
15
Puanları
1
Yaş
39
Sayın ustalarım geçenlerde evime yeni taşındım bulaşık makinamı monte ettirdim. Birkaç kere normal çalıştı. Ama sonra içinden patlama sesi ve yanık kokusu gelmeye başladı ve sigorta attırdı. Servisi çağırdım. Makinayı götürdüler ve 12 kere deneme amaçlı çalıştırmışlar sadece bir kere sigorta attırmış, ne bir elektrik kaçağı bulmuşlar nede su kaçağı. Dün makinayı getirdiler yerine monte ettiler. 2 kerede ben çalıştırdım bir sorun gözükmüyor. Ne önerirsiniz. Sonuçta evde olmuyoruz ve makinanın fişi devamlı takılı. sonra ciddi problem yaratır mı? Yoksa yeni makine alayım mı? Görüş, öneri ve çözümlerinizi acil bekliyorum.
 
makine sigortayı calışırken mi attırıyor yoksa sadece prize takılı olsa bile durduk yere mi sigortayı attırıyor? siz yinede tedbir amaçlı evde kimse yokken makinenin fişini çekin ve makineyi kesinlikle çalışır bırakıp evden ayrılmayın en azından sağlam olduğundan emin olana kadar yada nerde kısa devre yaptığını(kablolardaki ufak bi soyulma ve şase teması vb..) bulana kadar çünkü hayalet arızalar hiç beklemediğiniz anlarda ortaya çıkar ve genelde de usta karşısında kaybolurlar kısacası emin olana kadar tedbire devam kolay gelsin...
 
En doğrusu makinenin işi bittikten sonra,hem prizden fişini tam çekmek,hem de su musluğunu sonuna kadar kısıp kapatmaktır.Ben devamlı bu şekilde yapıyorum,bu şekilde yapma nedenim de,medyadan duyduğum çok acı bir haberden dolayıdır.Aşırı ihtiyatlı,emniyet tedbirlerini en iyi şekilde alabilmek,su ve elektriğin tam buluştuğu sistemlerde belki de yapılması gereken en önemli tedbirlerdir.

Medyadan duyumladığım bir gündelik haberde,yeni evlenmiş genç yaştaki çiftlerin,makinedeki faz kaçağı ve su kaçağını farketmemesi üzerine talihsiz bir şekilde ölümlerinden söz ediyordu.Olay şöyle gelişiyor,makinanın fişi prizde devamlı takılı tutuluyormuş.Su musluğu da sonuna kadar açık bırakıldığı gün,musluk contasındaki bir sızdırmazlık problemi ve makinanın bilinmeyen bir yerinde,ünitenin birinden suya yapılmış olan kaçak faz akımı,bir gün nasılsa tam birleşmiş,yani su hattındaki musluk bozularak su kaçağı yapmış ve makinanın bir ünitesi de,bir faz kaçağını ayni zamanlamayla ayni anda yapmış.Bizim yeni evlenmiş,yeni makina almış çiftimiz,bundan habersiz mutfaktaki kaçak yapmış suya beraberce ayaklarıyla basıyorlar.Biri diğerini kurtarmak istiyor,ama nafile,her ikisi de çırpınarak genç yaşta hayatlarının baharında yaşama elveda ediyorlar ne yazık ki!

Bu ibret dolu olayı da,sadece içinizi karartmak için sabah sabah yazmak istemezdim,ama bu haberi medyadan da okuduktan sonra,bulaşık makinemde işim biter bitmez,öncelikle kapatma düğmesine basar,makinenin programını sıfırlar,ondan sonra da fişi prizden çeker,su musluğunu da sonuna kadar kısarım.Yani bu olay öncelikle bana ibret olmuş bir olaydır,dikkatinizi bu önemli noktaya çekmek için de,bu dramatik olayı da istemeden de olsa,bizzat da yazmak durumunda kaldım kusura bakmayın.

Türkiye'de buna kendimi de tam dahil ederek,çok önemli kazalar,dramatik olaylar oluşmadıkça,biz bireyler olarak bunlardan durduk yere ders çıkarıp ne yazık ki bir önlem de almıyoruz,genel yapımız bu şekildedir.Belki çok ender istisnalar da olabilir,buna da her zaman saygı duyarım.Nerede bir küçük çocuk,inşaatta kapatılmayan bir foseptik,kireç,kanalizasyon kanalına,oyun oynarken kazara düşerse,hayatını kaybederse,bu işin yürütülmesinden asıl sorumlu yetkili makamlar,hemen o işin ertesinde,en yüksek güvenlik tedbirlerini alırlar (Kuyuyu kapatırlar,çalınan bir eksik mazgalı yerine koyarlar,havuzda elektrik kaçağı varsa bunu mükemmel olarak giderirler),yani kamunun tepkisini ört-bas ederek,sözüm ona tedbirler silsilesini hemen anında başlatırlar.

Toplum olarak aslında,bu tür talihsiz türden olaylar,ölümler olmadan da,şu işlere bir el atabilmeyi,önsezimiz,ileriyi sezinleyen öngörümüzle yapabilmiş olabilsek,çok daha iyi olmaz mıydı acaba? Bunu tüm kamunun,özelin,kendi öz-kontrol,yani kendi vicdan muhasebesine tamamıyle bırakabilmek ve tam güvenebilmek de aslında güven dolu yaşamayı isteyen bizlerin,bir birey olarak da haklı bir beklentisi olabilmesi gerekir.Kolay gelsin.Saygılarımla.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,954
Mesajlar
913,890
Kullanıcılar
449,604
Son üye
baba pero

Yeni konular

Geri
Üst