Almayı Düşündüğüm Karavan İçin Klima Önerisi

mrtyrn

Üye
Katılım
2 Şub 2017
Mesajlar
3
Puanları
1
Yaş
42
Merhaba arkadaşlar. Yakın zamanda bir midi karavan almayı düşünüyorum. Soğutma haricinde tüm soruların cevabını buldum. Ancak yazın geceleri biraz olsun karavanı soğutabilmek nasıl bir yol izlemeliyim bir türlü karar veremedim. Karanın boyutları şu şekilde uzunluk; 3 metre genişlik; 2 metre, yükseklik; 2 metre. İlk olarak aklıma gelen jeneratör + klima. Ancak jeneratör ses yapacağından ve gece jeneratörü dışarda bırakmak güvenli olmayacağından dolayı acaba 12 Volt'luk bir akü ile soğutma işlemi yapabileceğim bir seçenek mevcut mudur?
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Aldığın klimanın gücüne göre değişir. Mesela 70AH'lık bir akü aldın. Bu akü saatte yaklaşık 800W güç basar. Eğer senin kliman 80W ise , 10 saat boyunca çalışabilir. Tabi araya birde inverter gerek. 200W lık bir inverter çözer işini.
 
80 WATTlık bir klima hiç duymadım. Bu iş akü ile inverter ile biraz zor olur.

düşük güçlü bir jeneratör ve küçük kapasiteli bir klima ile bu iş çözülür düşüncesindeyim.
 
Cevaplarınız için çok teşekkür ederim. Peki klima ve jeneratör bakarken sadece kaç WATT'lık olduğuna bakmam yeterli mi? Mesela 1000 Watt'lık bir klima bulup, 1000 Watt güç üreten bir jeneratör bulmam yeterli olur mu?
 
Olmaz.

Eğer inverter klima alırsnız kalkış akımı olmaz. o yüzden klimanın maksimum kapasitesinin biraz üzerinde bir jeneratör seçebilirsiniz.

Ancak inverter kalkışlı almaz iseniz standart kontaktör kalkışlı olursa demeraj akımları normalin çok üzerine çıkarlar. Bunlarda nasıl hesaplanıyor bilmiyorum. Belki klima kapasitesinin iki katı gibi seçilmesi gerekebilir.
 
Çok teşekkürler cevabınız için hocam. Ben de bi kaç yerde okuduğuma göre klimanın 2 katı seçmek gerekir gibi bişey yazıyordu. Yani 2500 Watt'lık bir klima alırsam eğer 5000 Watt'lık bir jenaratör almam gerekir sanırım. Bu konuyla ilgili bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olursa çok sevinirim.
 
Toshiba klimalar 70W a kadar inebiliyor...

Evet o inebildiği minimum değer. Ama bir split klima ilk çalışma algoritmasına göre,

Oda sıcaklığını ölçer. Kumandadan set edilen sıcaklığı ölçer. Bu ikisi arasındaki farka bakar. Örnek veriyorum ikisi arasındaki fark 1 C derece den büyük ise makismum kapasitede çalışır. Ne zaman aradaki fark 1 C derece ve altına iner ise o zaman frekans kısmaya başlar.

70 watt ne zaman çeker ? sorusunun cevabı ise o cihaz set sıcaklığı ile ortam sıcaklığı 1 derecenin altında ve aralık daralmaya devam ediyor ise frekansı kısar. En son alt frekans limitine kadar iner yani minimum kapasiteye kadar iner ve sıcaklık farkı 1C derece içerisinde ise işte o an 70 watt çeker.

Örnek vereyim bu 70 watt çekme muhabbeti 9000 btu klimada var diye hatırlıyorum. Tam bilgi için araştırma yapmam gerekiyor örneklemek gerekirse 9000 btu minimum kapasitede 2000 btu ya düşer. Buda bir kaç mertekarelik alana ancak hitap eder.

Eğer bir kaç metrekare bir alanı soğutmak isterseniz o zaman yine ilk çalışmada maksimum değere çıkar sonrasında bu değerlere düşer. Ama zannetmiyorum bu değerleri herhangi bir uygulamada görelim. Bu değerler laboratuvar ortamlarında ölçülen minimum ve maksimum değerlerdir.

Bu 70 watt yakma etiketi bir satış politikasıdır.
 
Uzun yol giden tirlarda oluyor, 24v akuden besleniyor. Boyutları da ufak.
Ama fiyatı bilemem.
Tır tamir eden bir yere sor bence.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,959
Mesajlar
913,913
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Geri
Üst