Aklımda deli sorular... Satılan Güneş Palleri Kayıt Altında mıdır?

elektrofizikci

Usta Üye
Katılım
30 Haz 2007
Mesajlar
1,185
Puanları
181
Yaş
39
Bir kaç zamandır aklımda olan bir konuyu sizlerle paylaşmak istedim.

Malum kamusal devletsel veya bireysel olarak AR-GE ile aramız iyi değil, biliyoruz bunu. (istisnalar hariç).

Peki en azından yeni teknolojilerde ithal ettiğimiz ürünleri kayıt altına alıp, takip edip, en azından verimliliği hakkında bir arge yapma şansımız olamaz mı?

Mesela benim aklımda şu var. geziyorum sokaklarda, karayolları güneş panelli sinyalizasyon kullanıyor, İsPARK yine yer yer kullanıyor, bazı parklarda rüzgar türbinleri, bazı binalarda kısmen ikisi bir arada v.s.

Kullanımı gittikçe artan bu teknoloji hakkında mesela devlet kanalı ile bir site (veribankası) oluşturulsa, kişi veya kurumlar buraya kullandığı panelle ilgili bilgileri girse, akü bilgilerini girse , sistem bilgilerini girse, malzeme değişiminde bu değişimleri, tamirleri girse, 6 ay dabir mesele durum bilgisi verse...

Neyse vaktinizi aldım...Sağlıcakla...
 
İyi dedinde adamlar ar geye sıkıntı çikariyolar abi, bide sitemi açıcak :)

KontrolKalemi Mobile ile gönderildi.
 
Bazen panellere bakıyorum yanlış yöne bakıyor. Zırtpırt elektrik kesilmediği için dertleri yok
 
bu konuda benim merak ettiğim konu kendini gerçekten ne kadar zamanda amorti ettiği. akü arızaları, ilk kurulum masrafları vs vs. amortisman süresini ne kadar uzatıyor. misal sistem kendini beş senede amorti ediyor deniyor ama bu arada bir sürü arıza çıkıyor hatta bu zaman içinde belki sistem tekrardan kurulacak şekilde yenilenmiş oluyor. bu açıdan bakınca acaba gerçekte ne kadar kârlı?
 
20 senede amorti ediyor amaç elektriği bedavaya getirmek değil orda, enerji çeşitliliği
 
çoğu kişi bedava elektrik gözü ile bakıyor olaya ama dediğiniz gibi çeşitlilik önemli. kısmet olursa kendi evimi aldığımda hem güneş paneli hem rüzgar türbini kurmak isterim. tedaşa kaptırmayım paramı yeter.
 
Mühendislikte en iyi çözüm optimum çözümdür uzun ömürlü, en az maliyete en verimli çözüm tercih sebebi olmalı. Bahsi geçen güneş paneli uygulamalarının çoğu sermayeyi kediye yüklemekten başka bir şey değil.
Sermayeyi kediye yükledikten sonra acaba kediyi takip etsek nasıl olur der gibi olmuş bence bu soru.
 
Güneş enerjisinden elektrik üretmek şimdilik yüksek maliyetli. Elektriğin olmadığı yerde maliyete bakılmaz kullanılır ama olan yerde kullanmak mantıklı değil. Şimdilik tedaş en ucuzu. Batarya kullanmadan direk 220 volt olarak kullanılabilirse maliyet düşer ama o cihazlarda pahallı.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,163
Mesajlar
915,591
Kullanıcılar
449,927
Son üye
yusuf2023

Yeni konular

Geri
Üst