AKIM ÖLÇME

power@

Üye
Katılım
1 May 2010
Mesajlar
47
Puanları
1
Yaş
38
Arkadaşlar bilindiği üzere akım trafoları akım ölçen elemanlardır .benim sorum akım trafosunun (k) ve (l) iki ölçüm ucu vardır buradan aktif reaktif ve kapasitif akımları ölçen devre elemanı hangisidir .Mikroişlemci ile ölçüm yapan bir kart tasarlamak istiyorum da .fikri ve önerisi olan varsa tşkler
 

Ekli dosyalar

  • 20170605_202229.jpg
    20170605_202229.jpg
    158.1 KB · Görüntüleme: 26
421db704a1ea77378e17f05cbcfa0a2dea9e40e5_2_690x412.png

akım trafosuyla bu şekilde ölçebilirsiniz.
mid point yazan nokta 2.5 volttur. arduino input yazan uç 2.5 voltun üstüne çıkar ve altına iner. tabi bir sinüs işareti olarak. Siz bu ucu adc ile rms olarak ölçmelisiniz. Piyasadaki akım trafoları pek çoğu linear değil. Denemelisiniz.
33 ohmluk direnci artırdıkça elde ettiğiniz sinüs geriliminin genliği yükselir. Faakat trafosuna göre bir limiti vardır.
 
Faz farkını ölçmek için akım ile gerilim arasındaki gecikmeyi ölçüp faz farkını yani cosfi yi hesaplamak gerekir. Şebeke geiliminin sıfır geçişini ölçmek için ac optokuplör kullanabilirsiniz.
 
konudan sebep uzun zaman öncesinden aklımdaki bir soruyu sorayım.

akım trakosuyla (ki genelde toroid yapıda olurlar) ac kullanım için enerjinin akış yönü tespiti yapılabilir mi/nasıl yapılır ? şayet yapılırsa hangi parametreleri izleyerek nasıl bir algoritma oluşturmalıyız. senkronizasyon rölelerini duyduğumdan beri kafamı kurcalayan bir konudur. paremetrede çok olunca kafa karışıyor :) akım, gerilim, faz farkı, fazlar arası açıların asimetrisi, frekans, frekanslar arası kayma, vs.

asıl zihni sinir sorum. anlık yüksek güç ihtiyaçları için, örneğin generator ve trafo çiftinde güç ihtiyacına göre genarator otomatik devreye girip şebekeyle paralel çalışıp, ihtiyaç kalmadığında ayrılacak şekilde bir sistem varmıdır? olabilir mi. örnek uçuk oldu ama alternatif enerji sistemlerindeki hibrit yapılara (örn hes+res bir sistem için) fikir verebilir.

saygılarımla...
 
alternatif akım kaynaktan yüke yön tespiti ancak akım trafosunun primerinde düşen gerilimin kontrolü ile yapılabilir diye düşünüyorum. giriş ve çıkıştaki anlık gerilim ölçülür , düşük gerilim olan taraf yük tarafıdır. Yoksa sense tarafından yönü anlamak , mümkünse bile ben bilmiyorum.
şebekeyle parallel çalışmaktan kastınız iki güç kaynağını birbirine paralel bağlamaksa bence mümkün değil.
 
sayın kesmez...

şebekeyle parallel çalışmaktan kastınız iki güç kaynağını birbirine paralel bağlamaksa bence mümkün değil.

kastım Enterkonnekte Sistemin küçüğüdür ve mümkündür. hatta yüksek güçlü jenaratörlerde/tesislerde standart gibi oldu demişti bi arkadaşım. şöyle anlatayım:

iyi bir tesiste (örneğin hastane olabilir)kesinti senaryosu genelde: enerji gider bir iki saykıllık bir aralıkta upsler devreye girer. atıyorum upsler sistemin temel aydınlatma iletişim vs ihtiyaçlarını 30 dak. karşılayabilmektedir. bu arada yine atıyorum 18-20 dakkika enerji gelmezse jenaratör çalışır devreye girer ve genelde tüm sistemi besler. (bu sırada artık upsler devreden çıkabilir) diyelimki 50. dak. şebekeye enerji geldi. hemen sisteme ilişiklendirilmez. önce jeneratörle şebeke birbirlerine senkon olur. böyle bir anda şebeke sisteme ilişiklendirilir ve artık şebeke ve jenaratör birbiri ile senkron olarak sistemi birlikte (paralel dediğim olay) besler. son olarak jeneratör sistemden ayrılır ve ikinci enerji kesintisi, duraksama, git gel, dalgalanma yaşanmamış olur.

bunları öğrenmeme sebep olan cihaz. https://www.google.com.tr/search?q=....69i57j0l5.10377j0j4&sourceid=chrome&ie=UTF-8

primer gerilim düşümü fikriniz mantıklı gibi görünüyor ama ac den dolayı gerilim düşümüde simetrik olmaz mı? faz-faz nötrsüz sistemlerde gerilim her tarafta geziyor (R;S;T).nötrlü sistemlerde de nötr noktası hariç heryerde geziyor. kafam gene karıştı yaw.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,959
Mesajlar
913,914
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Geri
Üst