Akünün verimli çalışması için ortam oluşturmak

giohid

Üye
Katılım
12 Ara 2014
Mesajlar
59
Puanları
1
Yaş
30
Arkadaşlar güneş paneli sistemimi tam kapasite ile eksizsiz (bence) :) kurmayı başardım. Danışmak istediğim soruyu ya gelince ...?

Akülerin ve invertörün kurulduğu yer saç çatının altına geliyor. Şuanda ısı olarak gündüz Max 30 geceleri ise 17 derece, asıl sorun ise kışın olacak gibi. Kar yağmaya başladığında -10 dereceye kadar düşüyor.

Akülerin bozulmadan en verimli şekilde bu ısı farkına dayanması için sizce nasıl bir önlem almalıyım? Verimli olarak akülerin çalışması kaç derece olmalı.?
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Merhaba.Şimdiye kadarki tüm yaptıklarınız (Başardıklarınız) için elinize sağlık diyelim,kanımca oldukça zevkli bir uğraşı seçmişsiniz.

Saç çatının altında olması görünüşe göre sadece yağmur,kar sularından akülerinizi koruyabilir. Akülerin uzun ömürlü ve verimli çalışması sizin de düşündüğünüz gibi sıcaklık farklarının çok fazla değişmeyeceği ortam şartlarına bağlıdır. Nominal çalışma sıcaklığı sulu/jel aküler için 20-25 dereceler civarıdır.Ancak akülerle ilgili tüm teknik değerlerin tespiti 25 derecede yapılır. Bu derecelerin üzerinde bu akülerin bulunması,aküler uzun süreler kullanılmasa bile dahili deşarja (Kimyasal iç reaksiyon sıcaklıkla çok arttığı için) neden olur,çok aşırı soğukta ise az şarjlı olduğunda eksi derecelerde (-5;-10 gibi) hem kullanılıp istifade edilecek elektrik kapasite değeri düşer,hem de donma tehlikesi bulunur.

Yukarıdaki bu sakıncaları azaltmak için akü,inverter grubunu kapalı bir odaya koymanız,basitçe ve belki çok ucuz malzemelerle (ince saçlar,klingerit levhalar,vb.) küçük bir çatılı kulübe oluşturup,iç kısmını cam yünü,starafor veya diğer uygun izolasyon malzemesiyle tam yalıtarak bu ısı farklarını kolayca (Gece/gündüz,yaz/kış,vb. değişik sezonlar için) azaltmış olarak grubun çalışmasını sağlayabilirsiniz. Veya direk ytong türündeki bir izolasyon tuğlasıyla bu kulübeyi inşa ederseniz iç izolasyona da aslında pek gerek kalmaz) Bu ısı farklarını azaltmak inverter için aküyle birlikte, aslında onun da ekstra çalışma veriminin artmasını sağlayacaktır hiç kuşkusuz. Kolay gelsin.
 
Teşekkür ederim insanın sizler gibi destekçisi olması çok güzel birşey.
Evet haklısınız yarın ilk iş dolap içerine almak olacak, dışarıdan ve içeriden izocam yardımıyla nominal koşulları için yalıtım yapılarak bir ortam oluşturacağım. Yine ısı ölçümleri yaparım umarım bu sefer sabit bir ısı değerine ulaşmış olurum...
 
Estafurullah,sadece akülerin açık havada kalması gibi küçük bir detayı,eğer bu durum kendi başıma gelmiş olsaydı (Bu yaz eve bir solar sistem kurmayı epeyce de düşünmüştüm) nasıl bir çözüm yoluna giderdim şeklinde düşündüm,bu küçük detaya kendi penceremden bakıp öyle düşündüm,bir faydam olabilmişse ne mutlu.

İnşallah bu çok arzu edebildiğiniz değerleri en kısa zamanda yakalarsınız dileğimle.Kolay gelsin.
 
Ben dağ evimde aküyü straforla bantlayıp bir sandık içine koydum ama üstten biraz hava deliği bırakarak gaz çıkışı için daha önce bu yüzden bi akü yedik
 
Merhaba. Bakın,bu akünün yan kısımları tamamdır, ama üst kısmını kıştan çıkılınca sıcak yaz günleri için tam açtıysanız bir sorun olmaması gerekirdi. Örneğin ben otomobilimde izolasyonla (Hava boncuklu naylonla) soğuğa karşı aküde bu dış mantolamayı yaparken buna çok dikkat ettim,şimdiye kadar. Ama bir keresinde hem üst kısmını,hem de yanlarını çok aşırı soğuk havalarda tam kapattıktan (Bu özel durumu tam göz önüne almadan) sonra açmayı unutunca,ihmal edince bu akü arabada,hiç kullanılmadan uzun süreliğine beklerken sıfır volt değerine kadar da tamamıyle boşalmıştı. Buradan bir kereliğine çok kötü bir deneyimim olduğundan, özellikle de "içten izoleli bir kulübe çözümü" nü bu yüzden bu konuda önermiş bulundum.

Yani aküleri nefes alamayacak kadar tam havasız bırakmak (Akü dış kutusu,sandığı veya kulübesinin çok haricinde,aküyü çok havasız kalacak şekliyle sarıp sarmalamak) çok doğru da değildir,mantolamayı yanlardan yapsak bile üst kısmını tam kapatmayıp (Valf kapaklarının iç basınç/dış basıncı dengelemesini,gerektiğinde dışa gaz çıkarmasına engel olmadan) bunu böyle yapmamız çok önemlidir.Aksi halde bu akünün başına olmadık işler açılabiliyor,yani fazla ısınmasın veya çok soğumasın diye üzerine çok düşerken özellikle buna çok dikkat etmek lazımdır,kendi tecrübeme göre. Kolay gelsin.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
127,964
Mesajlar
913,943
Kullanıcılar
449,611
Son üye
ramazansanli@

Yeni konular

Geri
Üst