Akü Redresör Şarjı Ve Önerileriniz

Katılım
8 Kas 2015
Mesajlar
15
Puanları
1
Yaş
30
Merabalar sevgili dostlar benim iki adet güneş paneline bağlı aküm var bunlardan bir tanesi 12.1volt diğeri ise 12.6 volt gösteriyor bu akülerin sağlıklı çalışması için 12.8 volt olması gerekmiyormu redresör şarjı oluyormuş eski haline geliyormuş akü şarjından farkı nedir normal akü şarj cihazı ile şarj etsek sağlıklı olmazmı çözüm olarak ne önerirsiniz ? Zaten solar şarj regülatörü şarj etmiyormu ? Herkeze saygılar sevgiler
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Merhaba.Redresör şarjıyla solar reg. şarjı, şarj etmek amaçlı genelde prensipte ayni şeylerdir,solar reg.lerin tek farkı sadece güneş panelinden çok düzensiz gelen akımı düzene koyarak aküye çok düzenli (Reg. ile) vermektir.Bir redresör (smps’li veya trafolu olsun) ise şebekeden 180-240 vac genel değişim aralığında bu çıkışında reg. devresi yoksa çok fazla voltaj değişimi de olmadan bu iç yapısıyla,bu akü şarjını stabil olarak sağlamaya çalışmasıdır.

Akü voltajları arasındaki bu farklar iç yapılarında sonradan gelişen kimyasal değişikliklerle yakından ilgili olabilir.Yeni (sıfır) aküler ile çok eskileri arasında bu voltaj farkları doğal olarak da olabileceği gibi yeni satın alınan 2 özdeş akü arasında da bu farklar ya şarj seviyesi yüzünden veya birindeki iç yapıda olan farklılıklardan dolayı olabilir.Önemli olan seri veya paralel kullanımda,bağlı olduğu devreye gerekli amper miktarını bu voltaj farklarına rağmen örneğin 12/24 voltluk solar enerjili olan bu kullanım devresinde bir aksaklığa meydan vermeden tüm tüketici cihazları başarıyla çalıştırmasıdır.Örneğin bir otomobildeki stopdan sonraki akü ölçüm değerleri 12.45,bir diğerinde 12.80 bir başkasında 12.40 volt dc. olarak AVO ile de ölçülebilir,ama burada asıl önemli olan bu akünün marşı çalıştırırken (En yüksek akım çeken bir dc motoru) çok kısa anda (Anlık) bu marş motoruna sağladığı yüksek amper gücüdür.Eğer bunu verebilip de bu motoru tek çevirmede de başarıyla ve sorunsuz çalıştırıyorsa sorun da yok demektir.

Solar sistemdeki tüm aküler için yine benzer durum söz konusudur.Tüketici cihazların tümü bu küçük voltaj farklarından yine hiç etkilenmeden de çalışıyorsa,yani akım (Amper) verebilme (Gücü) kapasitesi hiç düşmemiş demektir.Aksi durumlarda buna neden olan ve gerekli amperi yeterli şarjla da veremeyen akünün bir desülfizatör devresiyle (Kısmi sulfatının bu yolla giderilip giderilmeyeceği gözlenip) tamir olup olmadığına bu yola son sefa bakılarak yenisiyle değiştirilmesi ancak son olumsuz durumda bu tam olarak da gerekecektir.Onun dışında kutup başı voltajında olumlu artma (Düzelme) olanları,amper kapasite değeri de tam düzelmiş kabul edilip diğer özdeş aküyle birlikte yine kullanılabilir.Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Efendim teşekkür ederim mesajlarıma cevap veriyorsunuz benim korkum şu aküler 12 voltun altına inmemesi sıkıntı çıkarır akü ölür aküler aynı marka aynı amper yalnız 12.1 volt olan aküye 12 volt led aydınlatma bağlı bunuda diğeri gibi 12.6 volta nasıl getiririz dezülfatör(bu desülfatör heryerde yok araştırdım) ile sanırım yada aküye direk akü şarjı ile direk şarj etsek olurmu ?
 
Evet,dediğiniz gibi örneğin 10.5 volt gibi çok düşük kutup başı voltu sınırında kalanlar,yani 12'den çok geride kalan voltajlar büyük sıkıntı çıkarıp iç yapıları ciddi bozulup da değişmiş olanlarıdır.Desülfizatör devresinin lm555'le yapılanları nette yerli/yabancı kaynaklardan bulunacağı gibi hazır olarak nette veya akü aksesuarları bakımı/desteği sitelerinde satılanları da var,bu hazır olanlarını da satın alıp direk akü kutuplarına bağlarsınız.Eğer akü amperi çok zayıfsa harici 12 volt dc. adaptörle de besleyerek paralelde aküye öyle bağlarsınız,örneğin çok zayıf akım veren iyice zyıflamış ve yıpranmış olan akü şartları tam oluştuğunda.

Voltajları dengelemek (Ayni seviyeye getirme) konusunda 12.1 volt olana harici bir akü şarj cihazı bağlayıp sonrasında akü voltunun artıp artmadığına ilk önce bir bakın.Çünkü akü şarj seviyesi farklılığı (% 25-% 50-% 75-% 100 dolulukta voltaj farklarının doğal olarak olması gibi) açısından bunu yapın.Bir değişme olmuyorsa dezülfizatör devresi veya hazır kitini belirli sürelerde tam bağlı tutup voltajın değişip değişmediğine bakarsınız.Ancak şerit ledlerin 12 volt üzerinde 12.1 ve 12.6 volt değerlerinde iç giriş toleransı (Kendi iç reg. çipiyle içten tam olarak dengelenerek) bunu belli mA değerinde çekip dengeleyerek alabileceğini tam olarak düşünüyorum aslına bakarsanız,yani 12'den sonraki bu ondalık kesirlerdeki küçük farklar bu şerid ledin yanmasını,çok sağlıklı çalışmasını fazla da etkileyemez diye düşünüyorum,yine de siz bilirsiniz tabi,bu konuda biraz daha fazla titizlik gösterip ayni voltajlarla tam olarak da beslenmesini arzu ediyorsunuz bu şerid ledlerin sanırım.Kolay gelsin.
 
jeneratörümde dkp 121 akü şarj devresi takılmış. bunun trafosu kısadevre olunca entegreyi de patlatmış trafosunu degiştirecemde entegrenin numarası yok .. bilen varsa lütfen yardımcı olun.. teşekkürler..
 
Önlü arkalı resimle mantığını çözüp tahminlerde bulunuruz.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,956
Mesajlar
913,901
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Geri
Üst