Akü şarj cihazım sorunlu mu?

feyizu

Üye
Katılım
9 Mar 2011
Mesajlar
49
Puanları
1
Yaş
62
Sevgili dostlar merhabalar;
Yaklaşık 10 yıl önce aldığım ve zaman zaman kullandığım akü şarj cihazım (220V-12v 3A) hakkında bir sorum olacak: Aliexpress'den aracım için bir geri görüş kamerası satın aldım, test için bağlantıları yapıp şarj cihazından 12v aldım.Sistemi kurup monitorü açtım, monitor 2 sn.lik aralıklarla On/Off oluyor, tabi kamera görüntüsü de bir geliyor bir gidiyor.Epeyce kurcaladım bilmediğim bir ayar vs. mi var diye ama sonuç yok, ekran sürekli on/off durumunda.Evden başka bir kamera buldum onu bağladım durum aynı ,yani sorun kamerada değil monitorde. Satıcıya yazdım, adam olmaz öyle şey biz hepsini test edip yolluyoruz tekrar kontrol et filan dedi, içime bir kurt düştü indim aracın yanına 12v 'u aküden aldım kamera da monitor de canavar gibi çalışıyor.Bu durumda sorun şarj cihazında demek ki. Oysa özellikle kışın akü bayılınca defalarca aküyü şarj ettim hiç bir sorun yaşamadım,keza yine Çin'den getirttiğim bir sürü 12v alıcıyı da bu cihazla test ettim hiçbirinde sorun yaşamadım.Geçen haftaki soğuklarda akü yine komaya girdi,söküp eve aldım, sabaha kadar şarj ettim sabah canavar gibi bastı marş ve gösterge yeşile dönmüştü.Yani şarjda sorun yok ama monitörde neden on/off yapıyor çözemedim..Sanki çıkışı doğru akım değil de dalgalı akım gibi.
Bu konuda değerlendirme ve yorumlarınızı rica ediyorum.
Teşekkür ederim,sağlıcakla kalınız.
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Ölçü aletin yok mu cihazın çıkışını ölç, olmadı bir diyot bağla kamerayı öyle dene ;).
 
Ölçü aleti ile ölçtüm 11.7 v civarı çıkış var..Diyot ile kontrolda ne görmeliyim?
 
Merhabalar,

Akü şarj cihazlarında genelde ürününüzü görmedim ama genelde Şebeke voltajı 12 volta düşürülür ve filtre edilmezler. Gürültülü bir çıkışa sahiptir. Bu nedenle elinizdeki hassas elektronik cihazları çalıştıracak uygunlukta bir güç kaynağı değildir.

Kamera ve lcd ekranlar hassas cihazlardır. Düzgün filtrelenmiş dc voltaj ile çalışmalıdır.

Ben akü şarj aletinde sorun olduğunu düşünmüyorum.
 
Dc veya ac demeni beklerdim, 11,7v nedir?

DC elbette..Ölçü aletinin DC konumunda okuyabiliyor sadece.Çok kaliteli olmasa da sonuçta bir redresör değil mi bu şarj cihazı.Doğal olarak çıkışta DC görmemiz gerekmez mi? Sorunuzun nedenini anlayamadım.
 
Aşağıda iki grafik görüyoruz.

Soldaki bir akünün zaman voltaj eğrisi sağdaki ise bir akü şarj redresörünün çıkış eğrisi. Akü gerilimi sabit ve düz iken şarj redresörünün çıkışı filtrelenmediği için dalgalıdır.

Haliyle bu dalgalı voltaj elektronik cihazların kafayı yemesine neden oluyor. Yukarıda söylediğim gibi .

Yine aşağıdaki resimde görünen kondansatörden 25 volt 1000 mF kapasitesinde bir tane alıp akü şarj cihazının çıkışına takarsanız dalga şekli biraz daha düzleşecektir ancak çıkış dc voltajınız biraz yükselebilir 15 volt mertebelerine kadar yükselebilir.

gerilim_egrisi.jpg


1000uf-63v-kondansator-4785-21-B.jpg
 
Sormamın sebebi telsiz telefonu için ustamın tanıdığı parçacıya yönlendirdiğim müşteriye herif süpürfige trafosu vermiş ve adaptör olduğunu iddia etmwsi yüzünden başına benzer durum gelmiş olabilir. Kablosunu kestim telin baz ünitesine bağladıktan sonra tepki vermeyince hata anlaşıldı yılların satıcısı hep bunu satıyorum diye diretti.
 
Şarz cihazınız otomatik ise bu durum olur arıza değildir çalışması öyledir. Aracınızda sorunsuz çalışacaktır.
 
Sevgili dostlar, konuda bahsi geçen şarj cihazımda (220V-12v 3A) bir sorun belirledim.Kışın kullanmadığım karavanımın araç aküsü zamanla zayıflıyor hele soğuklar da başlayınca iyice güçten düşüyor.Geçenlerde aracı çalıştırmayı denedim marş basmayacak kadar zayıflamış, ölçtüm 10.9 v'a düşmüş, karavandaki yaşam akülerine bağlı invertörün 220 V çıkışına bağladım cihazı ve araç aküsünü şarj etmesi için bıraktım.Kapasitesi düşük olduğu için (3A) iki gün sonra tekrar marş basmayı denedim durum hemen hemen aynı, akü hiç şarj olmamış gibi. Aküyü ölçtüm 11.0 v ancak olmuş, ölçü aletini A konumuna alıp şarj akımını ölçtüm 0.86 A okudum. Neredeyse boş aküde kapasitesinin tamamını veremese de ben 2-2,5 A gibi bir çıkış bekliyordum ama yok. Uçları aküden ayırıp bir de çıkış voltajını ölçeyim dedim voltaj da yüksüz olmasına karşın 11,3 v geldi.
Benim kanaatim rederesörümün çıkışında bir anormallik olduğu, söküp bakacağım ama bilmem gözle görünür bir anormallik bulabilir miyim. Sizce ne olmuş olabilir? değerli yorumlarınız rica ediyorum.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,956
Mesajlar
913,899
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Geri
Üst