Akü Şoklama Düzeneği Yapımı

binbaşı

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
1 Eyl 2011
Mesajlar
6,197
Puanları
3,256
Konum
BURSA
Merhaba.40,60,75 amperlik otomobil akünüzü evde düşük amperli (400-800 mA) güç kaynağı ile amper kapasitesini tam göz önüne alıp tam şarj ettiniz ve normal şarjdan sonra aşırı (tam) şarjlı iken 12-18 saat bekledikten sonra da bu akü kutup başı geriliminin 13.20 volt olması gerekirken,12.76-12.80 volt dc. değeri ile multimetreyle ölçtünüz diyelim.Bu akü kapasitesinde veya gözlerde kapasite kaybı,bir miktar zaafiyet bulunduğu anlamına da gelir bildiğiniz gibi.Desülfizatör elektronik devresinin yerine elekto-mekanik sistemli çalışan ve daha basit bir düzeneği kolayca da yapabilirsiniz.

Bu kapasiteyi akü mevcut 12 volt gerilim değerinin 2-3 kat fazla dc yarım alternans darbeleri şeklinde kontaktör kontaklarından geçirip (Ac ile geçirip aküden önce bir diyotla doğrultup) uygulamak suretiyle,akü örneğin 400 mA 16-17 voltla tam şarj olup gazlar boşa çıkarken gerlim darbeleri şeklinde bu kutup başlarına bağlıyken uygulanmış olur.Kontaktör sizin manuel yapacağınız bu şoklama sürelerini kendi başına starterden seri olarak 220 vac kontaktör sarımına bağlı olarak kesik kesik gelebilen bu besleme akımı sayesinde de yapmış olur.Bu şoklama testinde kullandığım malzeme listesi;

1-Ups'den çıkma bir trafo; 220 vac giriş,17 volt dc.,400 mA çıkışlı
2-Bir adet besleme trafosu; 220 vac giriş,42 vac çıkışlı
3-Kontaktör; 3TA20 5-6 ve 13-14 no'lu kontaklar kullanıldı
4-Bir adet flüoresan starteri (4-80 watt.)5-12 volt fırçasız 12 volt,28 mA yüksek hava debili soğutma fanı,direk besleme sargılarına uygulndı ve trafonun bu şoklama sırasındaki sekonder 42 volt vac sargılarınının yanması önlendi.
5-Alternatördeki diyot tablasından çıkmış,yüksek amper taşıyan ve cebri soğutmaya da pek gerek olmayan tek bir diyot.
6-Şok yapılacak 40,60 veya 75 amper-h'lik ve 12 voltluk akü.

Bu şoklama testi sonunda,tam şarjda tam 13.20 volt dc. değeri belki de yakalanamdı,ancak 12-18 saat tam şarjdan sonraki ölçülen bu kutup başı değerinde bir yükselme,şarj sırasında örneğin başta 16.50 değerine aşırı yükselen (Bu kapasite kaybı kısmen de vardır demektir) voltaj değeri bu şoklamalarla 16-15.50 değerine ups trafosu ve besleme trafosundan gelen yarım alternaslık dc darbeleri eşliğinde ve dc'ler toplamında ölçümlenen akü kutup başı ölçümlenen değerinde görülür bir düşme (Bu kapasitenin kısmne de artabildiği,kısmen hücre içi iyileşmenin de bir ölçüde de sağlanabildiği anlamına gelmektedir) görüldü.Akü tam şarjlı iken,plakaları tam oksijen ve hidrojenle dolu iken,bu gazlar çıkmaya devam ederken,şoklamayı yapan besleme trafosunun 12 voltluk soğutma fanıyla yeterince de soğutulmasıyda,bu 42 vac sarımlarında aşırı bir sıcaklık değeri (65 derece ve üzeri) görülmeyecek,bu sarımlar şoklama darbelerinde,kesikli beslemede ılık olarak,el yakmayacak ve trafoyu yakacak bir risk oluşturmayacak şekliyle,uzun süreli şoklama zamanlarında kalabilecektir.

Not: 1.si (jpg) çalışma prensip şeması,2 ve 3.sü cepten çekilen resimler,4.cüsü ise cepten çekilen bir video dosyasıdır.Kolay gelsin.Saygılarımla.
 

Ekli dosyalar

  • 99bNAZ.jpg
    99bNAZ.jpg
    82.8 KB · Görüntüleme: 52
  • ayglnO.jpg
    ayglnO.jpg
    193.6 KB · Görüntüleme: 199
Sayın binbaşı makaleniz oldukca yaralı olmuş teşekürler. 6v 4A akülerin şoklaması olurmu olursa nasıl yapılır bu konuda açıklamada bulunurmusunuz. Elim de çok sayıda çıkmı akü var onları değerlendirmek istiyorum. Saygılarımla.
 
Sayın binbaşı makaleniz oldukca yaralı olmuş teşekürler. 6v 4A akülerin şoklaması olurmu olursa nasıl yapılır bu konuda açıklamada bulunurmusunuz. Elim de çok sayıda çıkmı akü var onları değerlendirmek istiyorum. Saygılarımla.

Merhaba.Elbette yapılabilir sn.esrefilvan.Yalnız amper-saat kapasite değeri 4 A ile sınırlı olduğundan yüksek akımları çok kolayca veremeyiz,0.4 A'yı geçmeyecek şekilde yine ayni prensiple ancak 3*6 veya 4*6 katını yani 18-24 volt dc yi tam doğrultulmuş veya yarım alternans darbeleri şeklinde 6 volt 4 amperlik kuru (jel) akülere verebilirsiniz,çok daha kısa sürelerle uygulamak şartıyla da.Çünkü bunların elektroliti seperatörlere emdirilmiş kuru veya jelimsi yapıdadır,su kaybı buharlaşma yolu ile daha da kolay olabilir,eksildiğinde iğne (Enjeksiyon) ile saf su gözlere mutlaka da ilave edilmelidir,eğer kapasite değeri çok düşüp de aküdeki amper değeri 4 A'ya tam karşılık da gelemiyorsa.Yalnızca aşırı şarj esnasında buna dikkat edersiniz,(0.3-0.4 A ile başka bir adaptör ile tam şarj olurken) sulu akülerden biraz da farklı olarak.Tek diyot üzerinden ve kontaktör üzerinden kontaktör beslemesine seri starter bağlanarak kesikli darbeler halinde bunlara da ayni kutuplarından kısa darbeler şeklinde paralel bağlı olan bu uygulaması yapılabilir.Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Sayın binbaşı makaleniz oldukca yaralı olmuş teşekürler. 6v 4A akülerin şoklaması olurmu olursa nasıl yapılır bu konuda açıklamada bulunurmusunuz. Elim de çok sayıda çıkmı akü var onları değerlendirmek istiyorum. Saygılarımla.
*** bunların elektroliti seperatörlere emdirilmiş kuru veya jelimsi yapıdadır***
Şarj yapmayı düşündüğünüz aküleri bağlamadan önce sallayıp ses gelip gelmemesine bakın, normal sağlıklı bakmısz aküden ses gelmemesi gerek (yukarıda açıklandığı sebepten), ses verenleri direk ele, geride kalanlara vaktinizi harcayabilirsin Eşref Ustam.
 
Sayın binbaşı ve by lent açıklayıcı bilgileriniz için teşekkür ederim. 4 adet aküye saf su ilave ederek ışıldakların içinde bulunan kendi şarj ünüteleriyle şarj ettin yaklaşık 30 saate yakın zaman da 2 si şarj tuttu diğer ikisi yarım şarj gösteriyor.
 
Merhaba.Demek bu iki akü oldukça da iyi durumdaymış (Diğer ikisine göre) şarj tutma başarısı,diğerlerine göre de sırf bu yüzden sn.esrefilvan.Kolay gelsin.Saygılarımla.
 
Sayın binbaşı ve by lent açıklayıcı bilgileriniz için teşekkür ederim. 4 adet aküye saf su ilave ederek ışıldakların içinde bulunan kendi şarj ünüteleriyle şarj ettin yaklaşık 30 saate yakın zaman da 2 si şarj tuttu diğer ikisi yarım şarj gösteriyor.
%50 geri dönüş o ikisi için Sn. @binbaşı nın devresi (veya benzeri yöntemler) işe yarayabilir.
 
Saygıder ustalarım ayarlı şarj adaptörü yapmak istiyorum yalnız şarj kontrollü olursa iyi olur. bu konuda bir çok devre inceledim fakat şarj kontrollü olana rastlamadım. Bu konuda yardımcı olurmusunuz.
0-30v veya 0-24v olabilir.
 
Merhaba.Sadece ışıldak aküleri (6 volt,4 A) için mi yoksa diğer amaçlar için de kullanmak amaçlı mı istiyorsunuz ? Sadece bu küçük kapasiteli kuru ışıldak akülerini şoklama amaçlı ise bu kullanma amacınız,lm317 ayarlı regülatör enetegresiyle bunu yaparsınız.Ama trafo gücünü (VA,watt) olarak çok sınırlı da seçerken,çıkışta en fazla 0.4 (400mA) akım vermesini de (Trafo gücünü fazla seçerseniz eğer,gerilimi fazla da düşürmeden ve akü içinden geçen bu akımı 400 mA seviyesinde kalacak şekliyle tam sabitlemeli,bir şekilde fazla olan akımı da yok edebilmelisiniz,kıyıcı dirençler,vb. yollarla) sağlamalısınız,hem normal şarj kontrolsüz manuel olan bu şarjlarında,hem de şoklama amaçlı yapacaksanız tam voltajı da yükselttiğiniz anlarda.Lm317 ayarlı regüle entegresi datasheetine göre sanırım 39 volta (Ama 35-36 voltlar daha uygundur) kadar üst gerilimin girebilmesine izin veriyordu.

Şarj kontrolü "stanby use" ve "cycle use" şeklinde 2 çeşitte yapılacağı bu kuru akülerin üzerinde de yazılıdır,sn. esrefilvan.Standby use'da 13.60-13.80 voltta örneğin 400 mA'i sabit olarak sürekli şarjda kalarak veren bu şarj devreleri de vardır.Nette bunları bulabilirsiniz.Cycle use'da ise belirli bir şarja gelindiğinde bu şarjı otomatik kesen zener diyot sistemli ve buna bağlı transistörlü,röle sistemli 14.5-14.9 volt aralığında bunu tam kesen (Gerilim kontrollü) şarj cihazları bulunur.Bunlar da nette yer almaktadır,forum içinden,daha önceki paylaşımlardan da bunları arayıp bulabilirsiniz.Birinde kesme varken diğerinde sürekli fiş prize takılıyken (şarjda) hazırda bekler,ama mA seviyesinde çok küçük sızıntı akımları da bu kuru aküden geçecektir,ups'lerdeki şarjdaki gibi.Kolay gelsin.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
127,966
Mesajlar
913,954
Kullanıcılar
449,611
Son üye
ramazansanli@

Yeni konular

Geri
Üst