AG Kısa Devre Hesaplama Hk

ikayserili

Profesyonel Üye
Katılım
10 Ocak 2007
Mesajlar
1,197
Puanları
481
Yaş
39
Konum
Ürgüp
Selam Arkadaşlar
Alçak Gerilim Kısa Devre Hesabı ile ilgili bir program üzerinde çalışıyorum.
Aşağıdaki Örnek Hesaba bakarak bir program oluşturdum.

http://www.emo.org.tr/ekler/4577b88f59d962c_ek.pdf?tipi=2&turu=X&sube=7

Benim ana programa eklemeden önce sizlerin görüş önerilerinizi almak istedim.
Benim kısa devre hesabı hakkında fazla bilgim yok.

Programı İndirmek İçin:
https://www.kontrolkalemi.com/forum/attachments/11364/

Not: Yöneticilerden ricam programı taşımazsanız konu hakkında arkadaşların
önerileri bitince konuyu silersiniz.
Lütfen Konuyu bilen arkadaşlar yönlendirsin ve teşekkür v.s. yazmayınız.
Olmuş veya Olmamış Önerim şudur gibi yazarsanız daha faydalı olur.
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Programın arayüzü güzel olmuş. İlk olarak Emo'nun sistesindeki hesap sana ancak yaklaşık bir kısa devre değeri verebilir. %Uk değeri ile sekonder taraftan elde edilen kısa devre değeri yaklaşık bir değerdir çünkü transformatorün primer tarafı sonsuz güçlü kabul edilip ihmal edilmiştir. Ayrıca primer tarafta Şebeke değil generatör (veya generatör grubu) olabilir. Bu durumda generatöre yakın kısa devre olmuşsa sonuç farklı olacaktır.

İkinci olarak "AG 3 faz kısa devre akımı" dersek daha doğru olur. Çünkü kısa devre, faz-toprak, 2 faz-toprak, faz-faz vs de olabilir. Bu durumlarda yalnızca pozitif bileşenle çözüm yapılamaz. Sıfır ve negatif bileşenler işin içine girer.

Kolay gelsin
 
Programın arayüzü güzel olmuş. İlk olarak Emo'nun sistesindeki hesap sana ancak yaklaşık bir kısa devre değeri verebilir. %Uk değeri ile sekonder taraftan elde edilen kısa devre değeri yaklaşık bir değerdir çünkü transformatorün primer tarafı sonsuz güçlü kabul edilip ihmal edilmiştir. Ayrıca primer tarafta şebeke değil generatör (veya generatör grubu) olabilir. Bu durumda generatöre yakın kısa devre olmuşsa sonuç farklı olacaktır.

İkinci olarak "AG 3 faz kısa devre akımı" dersek daha doğru olur. Çünkü kısa devre, faz-toprak, 2 faz-toprak, faz-faz vs de olabilir. Bu durumlarda yalnızca pozitif bileşenle çözüm yapılamaz. Sıfır ve negatif bileşenler işin içine girer.

Kolay gelsin
ilgin için teşekkür ederim.
1) dediğim gibi fazla bilgim yok. kısa devre olayı çok geniş bir konu. şu anda evde OG ile uğraşıyorum. onu da görüşleriniz için sunarım. belki dersiniz onu şu andaki paylaşımımı ekleme OG'yi ekle dersiniz.

2) Başlığı dediğiniz gibi yaparım.
iyi günler.

diğer arkadaşlar'dan da bekliyorum. sonuçta bunu sırf kendim kullanmayacağım sizlere'de sunacağım. bi nevi kamu yararına :)
 
Programını AG, OG diye ayırmazsan bence daha güzel olur. Uğraştığın işte her ne kadar detaycı davransan da hep ihmal edilen bir nokta illaki olur. Örneğin o örnekte gözüme çarpan birşey kablo direncinin hesaplanması ile ilgilidir.
R=L/(k*q) dur.
L (uzunluk m) ,
k (iletkenlik katsayısı k=56 m/Ω.mm2 ) ,
q (kesit mm2) dir.

Bu formulde kullanılan 1.55 nedir açıkçası anlayamadım. Düzeltme kat sayısıysa şimdiye kadar hiç rastlamadım. Araştırmanızda fayda var.

Kolay gelsin
 
Bu formulde kullanılan 1.55 nedir açıkçası anlayamadım. Düzeltme kat sayısıysa şimdiye kadar hiç rastlamadım. Araştırmanızda fayda var.
Kolay gelsin
NYY kablolar için k = 115 A√s/mm2 sabit değer olması lazım.

ilk bu programa bu döküman'la başladım. Fakat ne kadar emonun sitesinde olsada benim düşünceme göre bu dökümanda hatalar bulunmaktadır. Üstteki dökümanla karşılaştırabilirsiniz örnekler aynı.

http://www.emo.org.tr/ekler/b94e5e839c31a26_ek.pdf?tipi=15&turu=H&sube=7
 
Son düzenleme:
756281' Alıntı:
paylaşım için teşekkürler
dostum herhalde okumadan sürekli teşekkür ederim yazıyorsun. yukarıda yazdım öneri bekliyorum. teşekkür yazmayın diye.
 
Alçak Gerilim Kısa Devre Hesabı ile ilgili kullanabileceğim bir excel formatında hazırlanmış çalışması olan varsa paylaşabilir mi?

selamlar saygılar.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,169
Mesajlar
915,620
Kullanıcılar
449,933
Son üye
selcukbatman54

Yeni konular

Geri
Üst