adaptör voltajı

ugurcocuk

Üye
Katılım
30 Eki 2014
Mesajlar
195
Puanları
1
Yaş
40
merhabalar,

12 volt ile çalışan bir cihazı 9 volt luk adaptörle çaılıştırsak veya tam tersi 9 voltluk olanı 12 volt ile çalıştırsak bir sorun olur mu? adaptörlerde önemli olan amper mi volt mu
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Merhaba.Birinci durumda bir şey olmaz,ama 2. durumda elektronik cihazın örneğin 9-12 volt dc arası çalışma toleransı bulunuyorsa yine bir şey olmaz,fazla gelen voltaj içten yapılan bir regülasyonla 9 volt dc'ye kadar azaltılıp öyle kullanılır zaten.Çünkü bu devrelerde kullanılan elektrolitik kondansatör,entegre,direnç,vb. elemanlar tam 9 volta göre seçilmiştir.Girişte regüle sistemi yoksa cihazın bazı parçaları bu yüzden bir zarar görebilir.En doğrusu doğru olan ac/dc adaptörünü tam olarak (%20 emniyet payı da bırakıp biraz amper olarak üstünü) seçmek veya kullanmaktır.Adaptörlerdeki bu seçimlerde öncelikle volt değeri çok önemlidir,çünkü geçen akım I=V/R'ye göre voltun fonksiyonu olarak ohm yasası gereğince devrelerden tam olarak da geçer.Amper değerinden cihaz kendine tam yeter kadarını çekerek de kullanır,gerisi ise bu adaptörde hazırda bekler,hiç kullanılmaz.Örneğin 3 amper 12 volt ac/dc adaptörünü, 1 amper 12 volt çeken bir devrede kulandığınızda, sadece 1 amperi çekilir,2 amperi adaptörde hazırda bekler.Bu aradaki fark sadece budur.Kolay gelsin.
 
Bir de kazara yani yanlışlıkla uygulanmış olsa bile elektronik bir devre reg. olsun veya olmasın adaptörle uygulanan voltajın % 50 fazlasına geçici olarak,%100 fazlasına (2 katına) ise hem geçici,hem de daimi uygulanmasında mutlaka bozulur.Yani 9 volta 12-13.5 volt dc. geçici veya anlık olarak bir yanlışlıkla uygulanmışsa ve çekilmişse bir şey olmaması,ama 2 kat voltajda ise bu devrenin hemen bozulacağı her zaman düşünülmelidir.

Benzer olarak flamanlı ampüllere uygulanan voltaj değeri de anma değerinin %50 fazlasına kadar flamanı eritemez,%100 yani 2 kat voltajda ise bu tungsten (Wolfram) flaman anında eriyerek kopar. (Kendi kişisel tecrübelerime de dayanarak) Kolay gelsin.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,164
Mesajlar
915,594
Kullanıcılar
449,927
Son üye
yusuf2023

Yeni konular

Geri
Üst