acil yardım elektrik düşüklüğü

Katılım
23 Ara 2009
Mesajlar
41
Puanları
1
Yaş
41
şebekeden gelen voltajlar 225-220-190 volt,işletmemizde bulunan 3 fazlı elk. kombimiz 80 kwlık devreye girdiğinde 1 faz 120 lere kadar düşüyor(diğer fazlar 208-200 vlt).kombiyi devreden çıkarınca Şebeke voltajları düzeliyor.kombinin 3 rezistansını devreden çıkardık bir müddet düzeldi sonra yine başladı heryeri kontrol ettik bi sıkıntı bulamadık şebekedende sıkıntı göremedik.kombide netür bi sıkıntı olabilir,yada sıkıntı ne olabilir??? şimdiden tşklr...
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Merhaba.3 fazlı bu kombinizin rezistanslarından birinde problem vardır kuvvetle ve muhtemelen de.2 fazda gerilim düşümü hiç olmayıp yalnızca tek faza karşılık gelen rezistansta bunu gösteriyor çünkü.Bu rezistans ile kombinin topraklanmış bu metal gövdesi üzerinden,kaçak yoldan rezistans daha kısa bir yoldan bu elektrik devresini de tamamlıyor (örneğin tam boyunun 3/4'üne karşılık gelen direnç teli yüzünden de olabilir,bu durum normalde de bir sigortayı attıramaz (K.A.K.R.hiç yoksa),ama gerilim düşümünü arttıran tek neden bu olur) olmalıdır.

Multimetre ile omaj ölçümünden ziyade mutlaka MEGER Test Ölçüm Cihazı kullanrak rezistans borusu ile kombi gövdesi arasında yalıtkanlık test durumunun iyice kontrol edilip böyle bir kaçak olup olmadığı tam olarak da belirlenmelidir.Elektrikli kombide kaçak yapabildiği iyice belli olan rezistanslı ısıtıcı borusunu hiç tamir etmeye uğraşmadan komple orijinaliyle değişim yoluna gitmelisiniz.Kolay gelsin.
 
Kombimiz 8 rezistansli 3unu iptal ettik 5 nanesi çalisiyor dediginiz gibi faz kacirmasi buyuk olasilik ancak bu durum aşiri akim çekmesinede sebep olmaz mi fazlar yaklaşik eşit amper çekiyorlar
 
Son düzenleme:
Merhaba.Evet,o yönüyle de (Büyük güçlerin çalışması burada doğrudan söz konusu çünkü) olabilir,ama asıl benim değindiğim olası nokta ise,ek olarak rezistansların içten daha kısa yoldan,yani daha kısa boyda çalışıp,yani içten rezistans/rezistansların kısmen kısa devre yaparak da çalışmasıyla oluşan ve tek fazda oluşan bu aşırı gerilim düşümüdür.Zaten bir fazdan aşırı akımlar çok dengesiz olarak çekildiğinden dolayı bu kadar gerilim düşümü tek fazda da oluşmuş olmalıdır.Bunu çok yönlü olarak da araştırabilmeniz lazımdır.

Bir de bu testleri kombi içindeki rezistansların ıslaklık şartı tam olarak da oluşmuşken (Su içinde tam olarak çalışırken) bunu yapmanız lazımdır.Çünkü bu rezistanslar tam kuru olmasında ve bu şekilde de ölçüm yapılması durumunda,olası kaçak akımların hiç de oluşamadığı kanaati,omaj veya "MEGER yalıtkanlık test ölçümleri"nde çok yanlış olarak idrak edilip de görülebilir.Buna dikkat edin.Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Bir kaç tavsiyem şu şekildedir.

1- Elektrikli kombide tadilat yapıldımı yoksa rezistanslar 3 faza eşitmi dağıtıldı. ? herhangi bir tadilattan dolayı ( kontaktör tek faz yanması v.s. ) o faza ait kablolar diğer faza transfer edilmiş olabilirmi?

2- Her rezistansa hattan ayırarak meger testi yapın kısa devre yada düşük değer görünen rezistansları değiştirin.

3- Faz akımları eşdeğer diyorsanız voltaj çökmesinin bir nedenide bağlantı gevşekliğidir. Bu kombi hattı üzerindeki tüm ek noktalarını mümkünse termak kamera ile kontrol ediniz. Gevşeklik varsa ısı oluşacaktır. ( Yük altında ) Ayrıca bu gevşeklik akımı iyi aktaramayacağı için o faza yüklenildiğinde voltaj çökmesi gözlenmesi doğaldır. Bu nedenle kombiden başlayarak trafo çıkışlarına kadar olan aradaki tüm tmş sigorta ek noktası kontrol edilmelidir. Şu şekilde ilerleyebilirsiniz. Sistem yük altında iken voltaj düşüşünü görün. Daha sonra bu hat üzerinde trafoya doğru ilerleyerek voltaj ölçerek ilerleyin. Voltaj nerede düzeldi o zaman bir sonraki ekte sorun arayın.

Kolay gelsin.
 
Kablonuz ısınma var mı?Eğer kablonuz kesiti küçükse aşırı yük çektiğinde voltaj düşmesi olabilir birde gevşek bağlantı da dediğiniz olaya sebep olabilir!ama direkten veya trafodan gelen kablonuzun kesiti işletmenizin kw göre ince olabilir.kombinin rezistansları 380 volt mu 220 volt mu eğer 220 volt ise nötr kablonuzda ince kalmış olabilir!
 
Pensamermetre ile faz akımlarını ölçün fazın birinde akım çok çekiliyorsa ısıtıcı patlayıp şaseye ordan toprağa kaçak veriyordur. Çekilen faz akımlarında anormallik yoksa gevşek bağlantı veya o faz damarında kırılma vardır. Kaçakakımkorumanız olmalı.
 
arkadaşlar gereken herşeyi söylemiş bunlara ilave olarak nötr yerine toprak bağlanmış olabilir.eğer böyle bir durum varsa normalde 220v. yakın görebiliriz. fakat yüke bindiğinde voltajlarda düşme olacaktır.slm
 
@REZİSTANS dostum,

80 kW lık bir sistem yanlışlıkla nört yerine toprağa bağlansa idi gerçekten hiç iyi şeyler olmazdı diye düşünüyorum. Toprak bu akımı taşıyacağını sanmıyorum ve diğer cihazların toprağına voltaj gideceğini düşünüyorum. Faz düşüklüğüne neden olacağını da sanmıyorum.

Şahsi fikrim. Selamlar...
 
@REZİSTANS dostum,

80 kW lık bir sistem yanlışlıkla nört yerine toprağa bağlansa idi gerçekten hiç iyi şeyler olmazdı diye düşünüyorum. Toprak bu akımı taşıyacağını sanmıyorum ve diğer cihazların toprağına voltaj gideceğini düşünüyorum. Faz düşüklüğüne neden olacağını da sanmıyorum.

Şahsi fikrim. Selamlar...

Asıl problem tek fazda olduğundan yorumunuz doğrudur.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,950
Mesajlar
913,850
Kullanıcılar
449,597
Son üye
CTure

Yeni konular

Geri
Üst