ac motora iki noktadan kumanda etmek

leo_par84

Üye
Katılım
7 Şub 2010
Mesajlar
4
Puanları
1
ac motora iki noktadan kumanda etmek istiyorum 1.noktadan start stop ile 2. noktadan 24v kontaktör ile iki taraftanda motoru çalıştırıp durdurmak istiyorum yani 24v kontaktörle enerjilendirdiğimde stop butonu ile durdurmak istiyorum veya start butonu ile enejilendirdiğimde 24v kontaktör ile durdurmak istiyorum yardımcı olursanız çok sevinirim şimdiden teşekkürler
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
sn. leo_par84,

motora ikinci bir yerden enerji verip kesmek icin mevcut stop butonuna seri bir stop butonu, ve mevcut start butonuna paralel bir start butonu koymaniz yeterli olacaktir.

kolay gelsin...
 
sn. leo_par84,

motora ikinci bir yerden enerji verip kesmek icin mevcut stop butonuna seri bir stop butonu, ve mevcut start butonuna paralel bir start butonu koymaniz yeterli olacaktir.

kolay gelsin...

ikinci yer olarak 24v bi sistem düşünün yani mesela panonun kapağından start stopla çalıştırıp durdurabileceğim aynı zamanda 2.kumanda noktasından yani 24v sistemdende start stop verebilelim 24v sistemden çalışırken 220v sistemden durdurabillelim 220v sistemden çalışırken 24v tan durdurabilelim
 
sn. leo_par84,

daha oncede belirttigim gibi; start-stop ile calisan bir sistemi, farkli bir noktadan daha calistirabilmeniz icin ilave start stop butonuna ihtiyaciniz var. kumanda edilecek sistem bir adet, sistemin 24 v. ya da 220 v., ac ya da dc olmasi kumanda elemanlarini etkilemeyecektir, sizin istediginiz; kumanda elemanlariniz iki farkli yerde bulunmasi...

degil mi? ben yanlis bir sonuc mu cikardim, anlayamadim.

yukaridaki aciklamami iceren semayi asagiya ekliyorum. yapmak istediginiz uygulamayi biraz daha acik anlatmaniz halinde, yanlis anlasilmaya olanak vermeden, kisa yoldan yardimci olunabilecegini dusunuyorum.

kolay gelsin...
 
24V için kontaktörler çift taraflı destekliyormu peki ?? Bobin uçları ? eğer hem 220 V hemde 24Vdc için olacaksa panoda Önce Rölelerden, Ayrı 220V kontaktör önüne 24Vdc Röle koyarak uzaktan 2.hattan sistemini çalıştırabilirsin devrenin kumanda şeması cmess arkadaşın çizdiği gibidir...
 
leo par84 arkadaşımızın istadiği plc li sistemlerdeki bir çalışma istiyor farzedin ki 24 dc kontaktör yerine plc çıkışından yapacak ama plc çıkışı 24 v dc
 
Kardeşim benim anladığım kadarıyla 1.nokta 220V ile kontrol 2.Nokta 24V ile kontrol ve motor kontaktörü 220V Doğru anladıysam eğer çözümü şu şekilde yap.

1.noktada problem yok zaten 220V start stoptan taşırsın.Kontaktörü çektirirsin.
2.Noktada ise 24V iki adet röle kullan.Bunların biri start biri stop rölesi olsun.Start butonuna bastığında start rölesi stop butonuna bastığında stop rölesini çektir.
Start rölesinin açık kontağını 1.noktadaki starta paralel bağla.Stop rölesinin kapalı kontağını 1.noktadaki stop butonuna seri bağla problem olmaz.İstediğin yerden açıp kapatabilirsin o zaman.
 
ikinci bir noktadan plc ya da farkli butonlar ile, sistemden izole edilerek start-stop yapilmak istenirse; asagidaki gibi bir uygulama yapilabilir. stp2 ve str2 buton gosterimlerinin yerinde plc cikislari, ya da start-stop komutu alinacak role, kontaktor vs ekipman kontagi kullanilabilir.

kolay gelsin...

burada dikkat edilmesi gereken; plc cikislarinin da sanki butona basiliyormus gibi belli bir sure aktif edilmesidir. yani start cikisi 1 sn aktif edilip sanra cikis kapatilmalidir, ayni sey stop cikisi icin de gecerlidir. cikislarin surekli aktif edilmesi halinde sistem, kumanda butonlari kullaniliyormus gibi calismayacaktir.
 
yardımlarnız için teşekkürler gönderdiğiniz link açılmıyor yinede teşekkürederim ilgi ve alakanız için
 
bu bahsettiğim devrede şöyle bi sorunum var plc den röleyi çektirip motoru çalıştırdığımda kumanda kısmından devreyi stop konumuna alamıyorum yani motoru durduramıyorum.plc kısmından rölenin enerjisini kesmem gerekiyo
 

Forum istatistikleri

Konular
128,163
Mesajlar
915,581
Kullanıcılar
449,922
Son üye
11akif

Yeni konular

Geri
Üst