AC motor Servolaştırma Yardım

lynxrz

Üye
Katılım
10 Eyl 2011
Mesajlar
6
Puanları
1
İyi günler
Bir AC motoru devre yardımıyla servolaştırmaya çalışıyorum fakat bir yerde bilgim yetmediği için sıkıntıya düştüm ve sizlerden yardım istiyorum
Öncelikle sistemi ve ne yapmaya çalıştığımı tarif edeyim

Vakumlu güneş kollektörünün yönlendirilmesinde bir AC motor kullanılmakta ve bu AC motor ile güneş açısına göre pozisyon kontrolü zorlaşmaktadır.
AMAÇ: 9g servo motor ile AC motorun pozisyon kontrolünü sağlayıp, bu değerlere göre güneşin pozisyonuna göre” LDR > Arduino > Servo > Ara devre > AC motor kontrolcüsü > AC motor > Güneş kollektörü pozisyonu değiştimesi > servo pozisyon tespiti” şeklinde ilerleyip güneş açısına göre pozisyon alacaktır.
Servolaştırma işleminde servo motorun pozisyon tespiti kullanılacaktır ve kendi motoru AC motor kontrolcüsünde anahtarlama için kullanılacaktır.

Servo Motor
Servola_t_rma_1.jpg

Servola_t_rma_2.jpg

Sol - Pozisyon tespiti | Sağ - İptal edilecek dc motor

Servola_t_rma_3.jpg

Servo motor 'un
Voltaj değeri : 4.12 V
Birim pozisyon değiştirme için servo motor üzerinden geçen akım: 0.006 - 0.030 A
Servo motorun max arduino'dan alabildiği sınır değer 0.6 A
Not: servo motorun herhangi bir yüke tabii tutulmadan değerler alınmıştır ve istenilen pozisyon değerine
ulaşılmadığında akım değerinin arttığı tespit edilmiştir.


AC Motor Kontrolcüsü
Servola_t_rma_4.jpg

Servola_t_rma_5.jpg


Fotoğraflarda görüldüğü gibi AC motor kontrolcüsünü anaharı bir güç kaynağı gibi düşünecek olursak
24.62 V ve 0.006 A değerlerine sahiptir.

Servola_t_rma_6.jpg


Fotoğrafta görülen S1- SC ile S2 - SC bağlantıları AC motoru saat yönende ve saat yönünün tersinde
dönmesini sağlamaktadır.



Ara Devre
Servola_t_rma_7.jpg

Servola_t_rma_8.jpg

Ara devrenin kullanılmasındaki amaç servo motorun iptal edilen motorundan çıkan akımın (sol taraf), AC motor
kontrolcüsünün S1- SC ve S2 - SC (sağ taraf) arasındaki akımı geçirmesini sağlamasıdır.
Ara devre iptal edilen servo motorun verdiği akım yönüne kontolcünün saat yönü veya tersine dönmesini
sağlamaktadır.

Benim sıkıntım şu; elektronik konusunda çok bilgi sahibi değilim yeni yeni öğreniyorum
Kurduğum ara devre teoride çalışıyor fakat 0.006 A ve 24.62 V değerlerini hangi transistör karşılar bilmiyorum akım çok zayıf zira, ya da hangi diyotu kullanmalıyım bunlar hakkında bilgim yok
Kime sorduysam "internette onların dökümanları var" dedi fakat dediğim gibi acemisi olduğum için bir şey anlamadım
Bana bu konuda yardımcı olabilir misiniz?
 
Motorun miline encodr veya emseli bir devir sayıcı koymadan kac devır gıttgını nasıl bulacaksınız. Bende fazla anlamam ama..
 
Motorun miline encodr veya emseli bir devir sayıcı koymadan kac devır gıttgını nasıl bulacaksınız. Bende fazla anlamam ama..
Benim hatam onu açık bir şekilde belirtmemişim kusura bakmayın
Motor'un değil de motorun tahrik ettiği güneş kollektörünün miline o küçük servo motoru yerleştireceğim, bu sayede güneş kollektörünün pozisyonu belirlenecek.
Servo motorun içindeki küçük DC motorun bağlantısını koparıp bu bağlantıyı AC motor kontrolcüsüne bağlayacağım. Bu sayede servo motorum sadece pozisyon kontrolünü sağlayıp sistemi tamamen değiştirmeden daha iyi bir hale getireceğim, özet olarak böyle.
 
Resmini koydugunuz, yanılmıyorsam, OMRON AC motor hız kontrol cıhazı. Dc motoru bununla nasıl kontol etmeyi düşünüyorsunuz.
 
Resmini koydugunuz, yanılmıyorsam, OMRON AC motor hız kontrol cıhazı. Dc motoru bununla nasıl kontol etmeyi düşünüyorsunuz.
Pek bilgim yok AC motor kontrol cihazı hakkında ama S1 - SC ve S2 - SC bağlantıları AC motoru saat yönü ve saat yönü tersinde çeviriyor onu biliyorum
Benim DC motordan kastım servo motorun içindeki küçük DC motor. Servo'nun içini açıp bu küçük DC motoru devreden çıkartıp o DC motorun kablolarını yukarıda tasarladığım devreye bağlıyorum ve bu devreyi de AC motor kontrolcüsüne bağlıyorum. Bu sayede servo pozisyona göre DC motora güç verdiğini zannederken ben bu gücü ara devre ile anahtarlama için kullanıyorum.

LDR > Arduino > Servo > Ara devre > AC motor kontrolcüsü > AC motor > Güneş kollektörü pozisyonu değiştimesi

Bu yolu izliyor

Örneğin güneş pozisyon değiştirdi ve LDR'lerden biri diğerine göre daha yüksek direnç uyguluyor, bunu arduino ile yazdığım program vasıtasıyla mile bağlı küçük servoya iletiyor. Servo, iki LDR aynı direnci uygulayıncaya kadar içindeki DC motora güç uyguluyor fakat bu küçük motoru iptal ettim ve ara devre anahtarlama görevi gördürüyorum. Ara devreye giden akım anahtarlama yapıp AC motor kontrolcüsüne gidiyor, bu AC motor kontrolcüsü de AC motoru tetikliyor ve istenilen pozisyona gelene kadar motor çalışıyor.
Yani servo sadece istenilen pozisyona gelene kadar yukarıda verdiğim Voltaj ve Akım değerlerini uyguluyor içindeki küçük DC motoru hiç kullanmıyorum, servodan çıkan Akım ve Voltajı kullanıyorum.
Benim sıkıntım ara devrede. Teoride çok güzel bir şekilde çalışıyor fakat servodan çıkan Akım ve Voltajı ara devredeki diyot ve transistörler ile anahtarlama yapmam lazım ama ara devre için hangi özellikte devre elemanları seçmeliyim o konuya tamamen yabancıyım.
Bir diğer konu ise servo istenilen pozisyona gelmediği zaman akımı artırıyor yani seçilen transistörün base'i bu değişken akım değerini karşılayacak mı bu da kafamda bir soru işareti.
 
dostum nacizane fikrimi soyleyeyim.

Madem arada bir kontrolcu yani atmel mikroislemciye sahip arduino kullaniyorsun arada servo olmasina hic gerek yok bosuna fazla eleman kullaniyorsun.

arduino ile ldr lerden bilgi aliyor bunu isliyorsaniz yine arduinonun iki adet cikis pinini kullaniniz. bu pinlere iki role baglayiniz roleleri anahtarlayiniz. rolelerin kontaklarini motor surucunuze yon vermek icin kullaniniz bence boylesi daha mantikli.

kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
dostum nacizane fikrimi soyleyeyim.

Madem arafa bir kontrolcu yani atmel mikroislemciye sahip arduino kullaniyorsun arada servo olmasina hic gwrek yok bosuna arada eleman kullaniyorsun.

arduino ile ldr lerden bilgi aliyor bunu isliyorsaniz yine arduinonun iki adet cikis pinini kullaniniz. bu pinlere iki role baglayiniz roleleri anahtarlayiniz. rolelerib kontaklarini motor surucunuzr yon vermek icin kullaniniz bence boylesi daha mantikli.

kolay gelsin.

Teşekkür ederim sanırım böyle yapacağım şu anki bilgilerimle en mantıklısı dediğiniz gibi röle kullanmak
 
Şöyle bi sistem tasarlamıştım...

iki adet ldr yi anolog pinlerden okuyup değerler eşit olduğunda duruyordu... değerler eşit olmadığında ise ışığı daha çok alan ldr ye doğru harekete başlıyor değerler tekrar eşitlenene kadar harekete devam ediyordu...


NOT :ldr değerlerini olduğu gibi alınca stabil olmuyor du onun için ldr den aldığım 0-1023 arasındaki değeri 0-100 arasına çekmiştim ..
 

Forum istatistikleri

Konular
127,967
Mesajlar
913,969
Kullanıcılar
449,612
Son üye
esperran

Yeni konular

Geri
Üst