A.G. şebekesinde,nötr koparsa ne gibi oluşumlar meydana gelir.

halkom

Üye
Katılım
25 Eki 2008
Mesajlar
18
Puanları
1
Yaş
39
şekilde gibi A.G. şebekesinde nötr koparsa ne gibi oluşumlar meydana gelir.ve abonelerde meydana gelen olumsuzlar durumlar nelerdir.buradaki oluşumu detaylı olarak anlatırsanız memnun olurum.
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Genelde nötr kopmaları tehlikeli sonuçlara yol açabilmekte çizmiş olduğun devrede de şayet nötr koparsa hat sonundan nötr +toprak birleşimi(modern sıfırlama deniyor) yapıldığı için yapıldığı için elektriğin geri gidişi veya dönüşü toprak üzerine yapılır yalnız a.g trafonun sekonder çıkışında nötür topraklanmadıysa yani trafonun toprak ile irtibatı yoksa,topraktan yalıtılmış ise alıcılarda elektron geri dönüşü tam sağlanamayacağı için bir miktar gerilim yükselmesi veya nötr yetersizliği olabilr. Bu da alıcılara zarar verir veya insan sağlığını tehlikeye atabilir. küçük güçteki yüklerde bir sorun yaşanmasa bile 2 kw ve üstü yüklerde muhakkak sorun yaşanır. umarım sorunn için yeterli olmuştur diyorum ve ben soruyorum bu devre sınav sorusu mu :)
 
Eger notr hatti kopuksa, bundan ilk zarar gorecek olan, ana besleme kaynagidir, yani trafodur. Fazlar arasindaki akim dengesizlik farki, notr uzerinden topraga akamayacagindan, tekrar sargilara giderek, sargilar ile yuk arasinda kendini bitirmeye calisacaktir.
Tesislerde artik, termik ve magnetik korumanin yaninda, toprak kacak korumasi, faz dengesizlik korumasi, ve dengesiz yuklenme korumasi gibi ek korumalar var. Ana devre kesiciyi secerken paraya kiyip nitelikli bir sey almak lazim. Kolay gelsin
 
sayın hocalar trafonun kendi topraklaması var kopan yer A.G şebekesi asıl öğrenmek istediğim.burdaki oluşum nedir. trafo zarar görüyorsa bu hatta bağlı tüm abonelerin zarar görmesi gerekir diye düşünüyorum. oysa ki devamlı nötr kopan noktadan ileriye doğru olan müşteriler (alıcılar) zarar görüyor.birde öğrenmek istediğğim nötr kopunca akım mı? gerilim mi? cihazları yakıyor. yada bunların hangisi yükselip düşüyor. trafo topraklaması var hat sonunda topraklama yoksa ne gibi olumsuzlaklar yaşanır. bu konuda siz değerli meslektaşlarımın görüşlerini belirtseniz memnun olurum.
 
Merhaba,
1. ve 2. abonelerde herhengibir sorun olmaz 3.abone,3 faza kalır ve obonedeki cihazlar da yanar.
Saygılar...
 
Öncelikle yalnız akım ya da yalnız gerilim bir cihaza TEK başına zarar vermez.İki birleşenin de cihazın sınır seviyesini aşması gerekir. Örneğni kaynak makinaları 200 A olduğu halde elimizle tutsak çarpılmayız, nedeni gerilimin insan yaşamına zarar vermeyecek boyutta olmasıdır. Ayrıca trafonun yıldız noktası yani nötründe de topraklama varsa; çizmiş olduğun devrede örneğin ilk aboneden sonra nötr kopmuşsa geri dönüş devresi hattın sonundaki topraklama üzerinden trafoya akar yani topraklama hattı bir nevi nötr kablosu görevi görerek devrenin tamamlanması sağlanır. Bu devre tamamlanması esnasında toprağın yapısı nemli olması ,kayalık taşlık arazi olması gibi hat sonundaki sıfırlama ile trafo arasındaki mesafe arasında bir direnç oluşursa bu abonelere yansır ne gibi dersen örneğin bulaşık makinası gövdesinde makinanın topraklaması olsa dahi ciddi boyutta bir kaçak meydana gelir. Bunları çizimde belirttiğin ABONE vasfını bir bina veya apartmana olarak açıkladım bu abone herhangi bir sanayii işletmesi ise daha vahim durumlara yol açabilir.
 
arkadaşlar,
r fazı ile nötr arasında 3000 W gücünde bir sobanın olduğunu düşünelim.
s fazı ile nötr arasında da 170 W gücünde bir bilgisayarın besleme ünitesi olduğunu varsayalım.
t fazını da o anda kullanan bir cihaz olmasın.
şimdi burada ki nötr hattı koparsa ne olur aynen söylüyeyim.
3000 w lık sobanız 170 w lık bilgisayarınıza seri bağlı pozisyona geçer ve 380 volt luk bir potasiyelin altında hemde.dolayısıyla sobanız bir çıplak iletken gibi davranırken çekecek olduğu akımıda 170w lık alıcınızdan kaldırmasını bekler.tabi oda kaldıramaz ve yanar.

aslında fazlar arasındaki yüklenmelerde denge sağlandığında tıpkı yıldız bağlı bir motorun ortak ucunda zahiri nötr oluşmuş gibi davranan trafonuz nötr hattı üzerinden akım taşımaz.her fazdan çekilen akımlar dengeli bir yüklenim sağlanmışsa şayet fazlar arasında kalacaktır.fazlar arası yük dengelemesi de bundan dolayı yapılır.en iyi Şebeke, trafo nötr noktasından en düşük akımın çekildiği sistemdir.3000 ve 170 w hiç te mantıklı bir dengeleme olmadığı için sonuçta nötr hattı kopmadığı sürece s fazını indükleyen OG trafo sargınız bu dengesizliğin acısını yaşayacak,eğer nötürü şebekeden ayıracak olursanız trafonuz aynı acıyı 170 w lık bilgisayarınıza yaşatacaktır.

umarım faydalı olabilmişdir.
herkese başarılar...
 
Dengeli bir akım cihazlara gitmez eğer eğer birden fazla cihaz çalışıyorsa bu mücadeleden en fazla akım çeken galip çıkar.
 
arkadaşlar,
r fazı ile nötr arasında 3000 W gücünde bir sobanın olduğunu düşünelim.
s fazı ile nötr arasında da 170 W gücünde bir bilgisayarın besleme ünitesi olduğunu varsayalım.
t fazını da o anda kullanan bir cihaz olmasın.
şimdi burada ki nötr hattı koparsa ne olur aynen söylüyeyim.
3000 w lık sobanız 170 w lık bilgisayarınıza seri bağlı pozisyona geçer ve 380 volt luk bir potasiyelin altında hemde.dolayısıyla sobanız bir çıplak iletken gibi davranırken çekecek olduğu akımıda 170w lık alıcınızdan kaldırmasını bekler.tabi oda kaldıramaz ve yanar.

aslında fazlar arasındaki yüklenmelerde denge sağlandığında tıpkı yıldız bağlı bir motorun ortak ucunda zahiri nötr oluşmuş gibi davranan trafonuz nötr hattı üzerinden akım taşımaz.her fazdan çekilen akımlar dengeli bir yüklenim sağlanmışsa şayet fazlar arasında kalacaktır.fazlar arası yük dengelemesi de bundan dolayı yapılır.en iyi şebeke, trafo nötr noktasından en düşük akımın çekildiği sistemdir.3000 ve 170 w hiç te mantıklı bir dengeleme olmadığı için sonuçta nötr hattı kopmadığı sürece s fazını indükleyen OG trafo sargınız bu dengesizliğin acısını yaşayacak,eğer nötürü şebekeden ayıracak olursanız trafonuz aynı acıyı 170 w lık bilgisayarınıza yaşatacaktır.

umarım faydalı olabilmişdir.
herkese başarılar...
slm arkadaşlar trifaze kombi sayaç nötr koparsa topraklama üzerinden çalışmaya devam edermi ederse saatinb çalışmasında nasıl bir problem oluşur
 
3 fazli dengesiz yuklerde notr koparsa iki fazda bir sorun olusmaz bir fazda faz-notr faz-faza kalir. Bu yuzden cihazlar yanar. Bunun sonucundan korunmak mumkundur. Trimbox kullanilabilir
 
Son düzenleme:

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
127,966
Mesajlar
913,954
Kullanıcılar
449,611
Son üye
ramazansanli@

Yeni konular

Geri
Üst