6v 24 amper akü şarj yapma

1 saat oldu 8.65 den 11.6 yükseldi ama anlaşılan şarj cihazı yandı ;) aşırı ısındı ve kablo kokusu geldi bende çıkardım.
+ - ve doluluk girişi vardı + ve - 12 v led ışık taktim ışıklar az yanıyordu + ve doluluk girişine taktigimda normal yanıyordu bende şarjı o şekil denedim. Olan oldu ;)
 
Geçmiş olsun,ancak 14.4 volt,1-2 amper olarak kullandığınız adaptör ac/dc değil ac/ac 'dönüşümlüdür,yani doğrultma değil düşürme yapan basit bir ac/ac trafodan ibarettir mutlaka.Ondan yanmıştır.Yoksa dc çıkışlı olsaydı yanmazdı emin olun.220/14.4 ;ac/ac olunca aküdeki eğer şarjlı ise mevcut elektrik bu trafo sekonder sargılarından dolaşarak trafosunun aşırı ısınıp yanmasına neden olmuştur.

Bir de her koku geldiğinde veya şiddetli bir patlama olmadığında trafo yanmaz.Bazı trafolarda trafo sarımları üzerinde aşırı ısınmaya karşı bir termik sigorta bulunur.Trafo aşırı ısınınca bu eleman devre dışı kalır.Bu elemanı by-passla bir kısa devre ederseniz,trafonun sekonder sarımından yine 14.4 volt ac'yi alabilirsiniz.Bu elemandan sonra avometre omaj kontrolü ile sargıyı bir ölçün.Ölçülen omaj değeri sonsuz değer değil de belirli değerlerdeyse trafo yanmamış demektir.

Adaptör klasik trafolu değil smps adaptörü ve akım korumalı ise akü boşken şarjda zorlanıp akımı kesmiş de olabilir.Ayni adaptör daha sonra akü şarj etmek yerine bir şerid ledi,12 voltluk bir ampülü yakabilir.Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Teşekkürler dün soğuduktan sonra tekrar denedim çalıştı. Bu sefer + ve - ye bagladim soun olmadı. Baska alternatiflere bakacam
 
Merhaba.Bakın,üniversal olan bu cihazın amper çıkışı max.1.2 amperde (sabit) olarak kalsaydı iş görürdü,7.5-19 volt ayarı çok güzel,ama sadece şerit ledler için düşünülüp tasarlanmıştır.Örneğin şerid led max. 4.5 amperi tam talep ettiğinde amperi 4.5' A'ya kendisi getiriyor,bu özelliği aküde biz hiç istemeyiz.Çünkü biz 1.2 amperi hiç geçmesin istiyoruz,4.5 ampere otomatik olarak bu akü istiyor diye 12 amperlik akü için bu değere tam çekerse,bu aküyü kaynatır.1-4.5 A ayarı elle tam ayarlanır olsaydı çok iyi olurdu,mükemmel bir şarj cihazı da olurdu,sizin elinizdeki bu akü kapasitesi için.

Sn. silvester ustamın övgüyle behsettiğinin de amperi akü şarj kapasitesinin 1/10'u kadar olup sabit amperli ve voltu sadece ayarlı bir şerid led adaptörüydü sanırım,çok büyük ihtimalle.Diğer adaptör seçeneklerini yani max akımı 1.2 amper olan ve voltu da 14.4-16 volt dc. arası olanlarını tekrar araştırın.Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
128,169
Mesajlar
915,618
Kullanıcılar
449,933
Son üye
selcukbatman54

Yeni konular

Geri
Üst