Katılım
11 Kas 2016
Mesajlar
8
Puanları
1
Yaş
30
merhabalar.

Öncelikle şunu söyleyeyim yazı çok gibi gelebilir gözünüze ama bi okusanız seversiniz :) anlaşılması kolay olsun diye tek tek yazdım :)

6 daireli bir binada oturuyorum.
Her dairenin şarteli 40 amperlik.

Bu şartellerin bağlı olduğu bir tane, bu şartellere benzeyen yine 40 amperlik bir şartel var. (bu şartelin yanında da birbirine yapışık durumda olan 3 şartel var beraber açılıp beraber kapanan. Hangi şartel olduğunu anlamanıza yardımcı olur diye böyle amatör bilgiler veriyorum kusura bakmayın :) )

Bir de bu şartellerden falan bağımsız siyah 80 amperlik biraz daha büyük bir şartel var.
Binaya girişi kontrol eden koruyucu şartel olduğu malum.

En basit elektrik bilgimle yorumum şu şekilde.

Bu 40 amperlik her dairenin şartelinin bağlı bulunduğu şartel 6 X 40 = 240 amperlik olması gerekmez miydi? her daire tesisatının birbirine paralel olduğunu düşünüyorum (?) (ki seri bağlı olmaları olmaz mantıken yoksa bir evde elektrik giderse hepsi gider :) ) Paralel devrelerde akımlar toplanır malumunuz.

Hadi diyelim ki her dairenin maximumda olması trilyonda 1 ihtimal o yüzden 240 amperlik bir şartel konmaz. tasarruf amaçlı.

O zaman şu durumda her dairenin ortalama 40/6 = 6.66 amper çekmesi öngörülmüş. Madem öyle niye 40 amperlik şartel koymuş :D e madem burda 40 amperlik koyarak garantiye alıyon e kolların birleştiği şarteli niye yüksek koymuyorsun biraz daha?

Belki de ben yanlış yorumluyorum. Düzeltirseniz sevinirim.

Sorum şu:

Yukarıda tarif ettiğim devre, proje doğru mudur? Eldeki bilgilerle sadece akım değerleri üzerinden bir yorum yapabilir misiniz?

Bu ana şartel bazen atabiliyor. Diyeceksiniz ki şartelin atması normal bir şey zaten koruma amaçlı demek ki şebekede dalgalanma olmuş o yüzden atmıştır. Ama kardeşlerim 1 ayda 4-5 defa atması normal değildir diye düşünüyorum?
20161111_211117.jpg
20161111_211144.jpg
20161111_211150.jpg
20161111_211231.jpg
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
80A lik kompak şalter mi atıyor büyük siyah olan?Bu şalterle birlikte atan 40 A lik başka sigorta da oluyor mu?
 
hangi şartelin attığını belirtmemişim. kusura bakmayın. 80 amperlik şimdiye kadar hiç atmadı çok şükür. 80 amperden sonraki ilk 40 amperlik dağıtıcı şartel attı. Mesela biraz önce elektrikler gitmişti bütün mahallede. Sonra gelip gitti. Sokağa baktım herkese gelmiş elektrik. Ama bizim şartel atmış.

Üstten 2nci resimdeki şartel. Panoda sağ üstteki.

Bu şartelle birlikte bazen daire 5in veya diğer dairelerden herhangi birinin birlikte attığı da oluyor. Olmuyor değil. Ama tek başına 40 amperlik dağıtıcı şartelin attığı da oldu.
 
Cevap için teşekkürler. Peki nasıl bulabilirim kaçak akım bulunan yeri?
bir yöntemi var mıdır yoksa bütün prizleri-düğmeleri tek tek kontrol mü etmem gerekir?
 
abi bana eem dersinde hocam anlattı bi evin maximum çekeceği akım 10 A dir bu dünyanın her yerinde standartmış. sizin dairelerin sigortalarını ona göre düşünmüşlerdir. Bu arada paralel baglantılar birbirinden bağımsız. diyelim senin evinde 11 A çekti senin sigortan atar diğerlerine bi etkisi olmaz.Ancak şöyle bi şey olursa ana şalter atar herkes aynı anda sizin dediğiniz yaklaşık 6.6 A olan akımı aşarsa ki düşük ihtimal o zaman şalter atar yanlış bilgi verdiysem eğer düzeltin lütfen daha toyum ben :)
 
atan otomatı resimde işaretleyip yüklesen yardımcı oluruz üst sağdaki trifaze otomat
ayrıca bir daire en fazla 10 amper kullanır durumu ilginç o zaman sizin ütü fırın bulaşık çamaşır makinesi kullanmamanız gerekir
 
Son düzenleme:
bizim sayaçta 32A w-otomat var bu durum çok şüpheli o tesisatı yapan kim ki?
 

Forum istatistikleri

Konular
128,179
Mesajlar
915,655
Kullanıcılar
449,940
Son üye
yavuzturan

Yeni konular

Geri
Üst