5 buton beş lamba

Çift kontak 5 röle, 5 yaylı buton ve 1 adet stop butonu ile devre kurulabilir. Röle yerine 5 tristör, 5 yaylı buton, 1 adet stop butonu ve 1 doğrultucu ile devre kurulabilir. Tristörlü devrede hangi butona basıldıysa bağlı olduğu lamba yanar diğerleri etkilenmez. Stop butonu beslemeye seri bağlandığında resetleme işlemi de yapılmış olur. Bolu beyi nin verdiği devrede r6 direnci yerine stop butonu konulduğunda devre görevini yapar. Röleli devrede bir adet no kontak lambaya seri bir adet no kontak yaylı butona paralel bağlanarak mühürleme yapılır. Stop butonu da beslemeye seri bağlanarak sistemi başa döndürür.

Düzeltme : iki kontakta no olacak
 
Son düzenleme:
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Dalmışım karıştırdım iki kontakta no olacak düzeltme için teşekkür.
 
kardeş saol çizimi aldım hemen test edicem
bak güzel kardeşim bir şey demiyecem belki haklıdır diyeceğim ama benim söylediğim yolun sadece ama sadece iki anahtra kümesinin de aynı hat üzerine olması şeklinde çizilmiş bir şemaya teşekkür etmen, bize de bir kişiye destek çıkma babında ego falan diye dayılanman hiç hoş değil. edebini bil.
biz burda yardımcı olmaya çalışıyoruz. boşuna vaktimizi çalma.
 
5 lamba ve her lambaya ait birer buton var. Lambanın biri yakıldığında diğer lambalar yanmayacak. Besleme gerilimi kesildiğinde yanan lamba varsa sönecek.
yarisma.png


bu devre gerçekte çalışırken aynen şöyle olur:

soldan sağa doğru her butona bastıkça yanarak devam eder sönen olmaz ama sağdan sola ise dediğiniz gibi olacaktır denemeye bile gerek yok.
 
bu devre gerçekte çalışırken aynen şöyle olur:

soldan sağa doğru her butona bastıkça yanarak devam eder sönen olmaz ama sağdan sola ise dediğiniz gibi olacaktır denemeye bile gerek yok.

Soldan sağa veya sağdan sola neden değişsin hepsi solda veya hepsi sağda hükmünde yani paralel çalışıyorlar. Mantığını çözemedim devrede birbirini tetikleyen veya etkileyen ne var.
 
scr lerin bağlantısına dikkat edersen akım paylaşımı konusunda sıkıntı olduğunu anlarsın. kaynak solda olduğundan soldan sağa doğru olan yanmalarda lambanın çekeceği demeraj akımı sağdaki tristörleri etkilemez ama sağdan yakmaya başlarsan ilk tristör yine tetiklenecek (en sağdaki) fakat bir soldakini tetiklediğinde lambanın yada yükün demeraj akımı, bir sağdaki trsitörün yada kaynak tarafında sağda kalan tüm tristörlerin anlık kesime gitmesine yol açaçak. scr ler çok hızlı olduklarından bu ani düşüşü hemen algılayacaktır.
 
Kaynak gücü yetersiz ise gerilim kesilme sınırının altına inerse olabilir. Bu durumda yanık olan bütün lambalar sönecektir sağda yada solda olmaları farketmez. Şema da sağda veya solda görünebilirler ama gerçekte hepsi aynı uca bağlıdırlar. Göz aldanması olabilir.
 
Merak ettiğim 2 ye bastık yandı, rastgele başka tuşa basılınca o lamba da yandı normal olarak da 2 no lamba söner mi, scr devreden çıkar mı?
 
Çıkmaz tristörlerin yalıtıma geçmesi şartları oluşursa söner.
Bu durum ya enerji kesilmesi ya tristörün kısa devre edilmesi yada tristöre ters gerilim uygulamakla olabilir.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,118
Mesajlar
915,146
Kullanıcılar
449,822
Son üye
hamidettin

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst