5+1 ses siteminde standby konumunda parazit

burakk.555

Üye
Katılım
6 Şub 2013
Mesajlar
66
Puanları
1
Yaş
29
Bestpoint marka 5+1 ses sistemim standby konumundayken ara ara rahatsız edecek şekilde parazit cızırtı sesler geliyor sürekli değil düzenli de değil nedeni ne olabilir? Ne gibi önlemler alabilirim? Sistem normal olarak çalışmaktadır. Kaliteli bi ürün olmadığının farkındayım :)
 
Son düzenleme:
Merhaba.Sürekli olmaması Şebeke elektriğinden gelen hat üzerinden gelen açma-kapama ışık anahtarları,elektrik motorları,vb. yüklerin yaydığı parazitlerden,bu adı geçen cihazların yanması sırasında,motorlardan veya şebekedeki diğer dış hatlardan,içlerinde hiç parazit filtresi de bulunmuyorsa,sizin 5+1 sisteminin de amfi giriş kısmında parazit emici filtreler (Örneğin uygun sayıda 100n kutupsuz kondansatörler gibi) kendi içinde yer alıp bulunmuyorsa bu parazitleri duyabilirsiniz. 5+1 sistemi,bu sistemin açma-kapama anahtarından bu parazitleri oluşturuyorsa,anahtar kontaklarına paralel olarak da lehimleyebileceğiniz,uygun volt ve kapasite değerindeki kutupsuz kondansatörle bir çözüm de sunabilir.Bunun tam farad değerini (Volt en az 400 volt ac olmalı) ise birkaç deneme-yanılma yoluyla,yani değişik farad değerlilerini kademeli olarak da devreye alıp lehimleyerek,bu parazitin tam kaybolduğu anda tam bulmuş da olursunuz.Kolay gelsin.
 
Cevabınız icin Teşekkürler şebekedeki harmoniklerden olabileceğini tahmin etmiştim. Kondanstörün kutupsuz mu olması gerekiyo peki
 
Merhaba.Evet,parazitleri süzme (Filtre) amaçlı olarak da mutlaka kutupsuz olmaları gerekiyor,bizim sıradan bildiğimiz,yani dc.dalgalanmalarını filtrelemede kullanılan elektrolitik,kutuplu olanları bir süzme de yapamazlar.100 n değerli olanı (Kutupsuz) amfi içinde şebekeden gelen parazitlerin (Çok çeşitli harmoniklerin toplamı da olabilir bu parazit tabi dediğiniz gibi) süzülmesinde çok da etkilidir.Örneğin 5+1 sistemli olan bu amfiniz 2 A çekiyorsa 2 adet,5 A çekiyorsa 5 adet (Amper başına bir adet 100n) kullanmanız da (Amfiye dc. adaptör veya güç kaynağı ile girişte paralel lehimleyip bağlamak) gerekir.Kolay gelsin.
 
Peki filtrelemeyi gerilimi düşürüp doğrultucu kısmından sonra kutuplu dc elektrolitik kapasitörlerle yapsam ne gibi farkı olur. Ve bu parazitlerin ses sisteminin transformatörüne zararı var mıdır?
 
Merhaba.Tersten başlayarak bu parazitlerin hoparlörlerden çıkışında yalnız size zararı olur,normal düşürücü bir elektrik trafosuna veya ses trafosuna herhangi zararı olamaz.

Parazit giderme konusunda ise daha önceki mesajımda da değindiğim gibi elektrolitik olanlarıyla sadece dc.deki ripılları (dalgalanmaları) en aza indirip,tam bir düz akım (Dc.) haline çevirmede bunlar asıl işe yarar.Burada da aslında filtre kond.'ü biz diyoruz,ama bu çok yanlış,dalgalı dc (Pulsasyonlu) akımdaki son kalıntı dc. leri tam silip de yok ediyor,ama bir filtreleme de gerçekte de söz konusu değil burada,ama alışkanlıkla filtreleme kond. olarak halk diline de yerleşmiş bu durum.

şebekede,tüm elektronik cihazlarda istenmeden de oluşan bu parazitleri ise kutupsuz kond.'ler bütünüyle de temizleyebilir.Seramik,polyester veya polipropilen yapısında olanlar yani.www.320volt.com sitesinde sabit kondansatörler (Asıl doğrusu aslında kutupsuz kondansatörlerdir) konu başlığı altında 104 rakamı yazan bu kutupsuz kond. değeri,çizilen bir tablodan da okunurken,örnek verilmek amaçlı bir çizimi de göreceksiniz.(Tam mercimek şeklinde,alttaki linkte)

http://320volt.com/en-basitinden-temel-elektronik-baslangic-bolum-2/

İşte asıl parazitleri giderirken bunu eski ve bozuk elektronik devrelerden,gerekirse ve imkanlar dahilinde sökerek (Ben çoğu kez böyle de yaptım) veya yenisini 104 şeklinde seramik kutupsuz kond.isiyorum şeklinde satıcıya belirtip istediğiniz sayıda satın alıp kullanabilirsiniz.Kolay gelsin.
 
Peki yeşil polipropilen Vmax=250v kondanstor var elimde onu kullanabilirmiyim
 
Merhaba.Tabiki,yapıldığı kutupsuz kond.malzemesi çok önemli değildir burada,önemli olan değerleri tam tutarsa elbette ki kullanırsınız.Yalnız 400 vac 100 nF olsaydı,daha iyi (Uzun ömürlü olması açısından) olurdu,ama bu da,mevcut şebekenin en fazla 235-240 vac olduğu da kabul edilip varsayılarak yine kullanılabilir,ama 100 nF kapasite değerini de üzerinde tam olarak ayrıca okuduysanız olur bu.Kolay gelsin.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,130
Mesajlar
915,293
Kullanıcılar
449,847
Son üye
AhmetK06

Yeni konular

Geri
Üst