4 20 ma de direnç kullanabilirmiyim

i.paşalı

Üye
Katılım
29 Ocak 2009
Mesajlar
22
Puanları
1
Yaş
48
bazı testlerde makinelerin yüksek basınçtan yada sıcaklıktan devreden çıkmaları gerekiyor gerçek anlamda harareti yada basıncı yükseltmeden 4 20 ma çalışan sensörlerin yerine seri olarak direnç bağlayarak simüle etmem mümkünmü mümkünse direncin omajı ne olmalı
 
Dirençle olmaz. Besleme de gerekir. Mesela 5Volt ve seri olarak 220ohm direnç+1k trimpot takarsan ayarlı olur.
 
bu voltajı neye göre belirleyebiliz diyelimki sensörün bağlı olduğu cihaz sensöre 12 volt besleme voltajı veriyor o 12 voltu alıp dediğin şekilde kullanabilirmiyim
 
En iyisi böyle yap. Direnç yerine 47Ohm ve buna seri 220ohm trimpot koy. 4-20 arası ayarlarsın.. Burda bataryaya bağladığı uç senin sahte sensörün çıkışı olacak. Vin de sensöre gelen besleme olacak.
 
En iyisi böyle yap. Direnç yerine 47Ohm ve buna seri 220ohm trimpot koy. 4-20 arası ayarlarsın.. Burda bataryaya bağladığı uç senin sahte sensörün çıkışı olacak. Vin de sensöre gelen besleme olacak.
Sn. silvestir bildiğim kadarıyla LM317 kullanarak ayarlı gerilim kaynağı yapılabilir. Bu devra ile 4-20 mA akımı nasıl sağlıyorsunuz devrenin çalışmasını anlatabilirmisiniz..
 
Bu şekilde bağlarsan yapiyor işte.

Akım da I=1.25/R değeri ile ayarlanabiliyor. Mesela R=1 Ohm için 1.25 Amper sabit akım kaynağı yapabilirsin. Tabi besleme voltajın da bu akımı geçirecek kadar yüksek olmalı.

Benzer birşey 7805 ile de yapılabilir. Sabit akım kaynağı diye aratırsan bu konuyu daha fazla detay bulabilirsin.
 
Bu işin esas yapılış devresi buradaki resimdeki gibidir ancak bu örnekte 1-5v ayarlı güçkaynağı gerekir. (PIC analog çıkışları için çizilmiş)
03039.png

Bu şemanın kaynak sitesi.

Buradada hazır satın alabileceğin dijital potansiyometre var. Çıkışı 0-20 ma ayarlı.
 
Pil kullan 4 tane kalem pil takılan yuvalardan al - den ve diğer uçlardan 1'er kablo çıkar 1,5 - 3 - 4,5 -6 Volt olur elinde. Güvenlik için - uca 10-50 ohm arası bir seri direnç bağla. 1 yada 2,2 k potansiyometre ile kaliteli bir ölçü aletini seri bağla 20 mA akımı ayarla ve istediğin devreye seri gir. Devre direncinden dolayı akım azalacaktır pot ile istediğin gibi ayarlayabilirsin.

Pot olarak lineer ve çok turlu pot seç. Ölçü aletine dikkat et akım 20mA pek geçmesin. 1 den çok girişin varsa - uçları ortak bağla.

Tüm PLC analog işlemlerde kullanırım. Tüm kalibrasyonları önce bu şekilde yaparım. Arızada veya sahada enstrüman sinyallerinin PLC tarafından doğru okunup okunmadığını bu şekilde test ederim. (Mod Bus çıktı mertlik bozuldu :))
 
Arkadaşlar acil yardıma ihtiyacım var

Bir sensörün sinyalini nasıl yükselte bilirim

Gelen sinyali yüksek göstere bilirim

Tşk ederim
 

Forum istatistikleri

Konular
128,128
Mesajlar
915,271
Kullanıcılar
449,845
Son üye
burak_duyar

Yeni konular

Geri
Üst