3x120+70mm NYY kablo taşıma kapasitesi?

Sayın Ertuğ_TR;

Tek fazlı sistemlerde (faz - nötr) iletkenin faz kesiti ile nötr kesiti eşdeğer olması zorunludur, fakat bu üç fazlı sistemlerde geçerli değildir. Her ne kadar üç fazlı sistemde eğer her bir faz dengeli yüklenmişse nötr iletkeninden sıfır akım geçer, yalnızca fazlar dengesiz yüklenmiş ise nötrden belli bir miktar akım geçer, bu da en yüksek faz akımından fazla olamaz. Buna göre ısınmada olamaz. Hesaplama faz iletekenine göre yapılır.

Çok damarlı kablolar üretilirken belli bir kesite kadar nötr iletkeni faz iletkenleri ile eş değer imal edilirler (4x10 mm²'ye kadar) Üst kesitlerde ise nötr iletken kesiti, faz iletken kesitinin (yaklaşık) yarısı kesitte imal edilir. Nedeni (yukarıda da açıklandığı gibi) üç fazlı sistemlerde nötr iletkeninden dengesiz yükleme de olsa faz akımı kadar akım geçmeyeceği ve buna bağlı olarak maliyet düşüreceği içindir.

Üç fazlı sistemlerde dengesiz yüklerle ilgili sitede konu başlığı https://www.kontrolkalemi.com/forum...toprak-notr-ayirt-etme/sayfa3.html#post473271 olan ve #23 başlıklı yazıyı incelerseniz sevinirim.

Ekli dosyayı görüntüle 14284Ekli dosyayı görüntüle 14285
Şekil 1 ............... Şekil 2

Ayrıca Kablo kesitleri, akım taşıma kapasiteleri ve taşıyabilecekleri en fazla mesafeler cetvelleri de aşağıdaki tablolardadır, umarım faydalı olur.

Ekli dosyayı görüntüle 14289Ekli dosyayı görüntüle 14288
Sayın Hocam;
Öncelikle verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.Benim takıldığım nokta şurası,panoya gelen besleme 3 faz,fakat panodaki yüklerin büyük kısmı monofaze yükler,dolayısıyla her fazdan geçen akım nötründen geçmesi gerekmiyor mu?Yükler trifaze yükler olsa zaten takılmayacağım,
Hocam;
Verdiğiniz bilgiler doğrultusunda şunu anladım,doğrumudur bilemiyorum.3 fazlı dengeli yüklerde,nötr trafonun yıldız noktası olduğu için
nötr üzerine herhangi bir yük binmiyor.Dengesiz yüklerde ise,3 faz akımının geometrik toplamı kadar geçer.Allah razı olsun.Çalışmlarınızda başarılar dilerim.
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Hocam;
Verdiğiniz bilgiler doğrultusunda şunu anladım,doğrumudur bilemiyorum.3 fazlı dengeli yüklerde,nötr trafonun yıldız noktası olduğu için
nötr üzerine herhangi bir yük binmiyor.Dengesiz yüklerde ise,3 faz akımının geometrik toplamı kadar geçer.Allah razı olsun.Çalışmlarınızda başarılar dilerim.

Doğru anlamışsın Ertuğ,

Biraz ilave yapayım... 3 fazla beslenen bir aydınlatma tesisatı, her fazında 10 adet eşdeğer güçlü (100 W), toplam 30 adet 100 W.lık armatürden oluşan bir aydınlatma tesisatı düşünün. Bu tesisatta her bir fazda 10 adet armatür (10x100 W) ve 1.000 W.lık bir yük, dolayısıyla her bir fazdan eşit olarak çekilen 4.5 A. akım vardır. Tüm fazların her biri diğer fazlara göre eşit güçte, eşit akıma sahipse nötrden sıfır Amper akım geçer. Bu tesisatın nötürünü sökseniz bile tüm lambalar normal olarak görevini yerine getirir.(nötr bağlanınca biraz daha parlak yanar) Burada lambalar (nötr) devresini diğer fazlardan tamamlar. Eğer fazlarda (akım ve güç olarak) denge bozulursa alıcılar ve tesisat açısından sıkıntı olur.

Şekil 1 ve 2 de fazların dengesini vektöriyel olarak gösterip açıkladım. Buna göre fazları dengeli yüklenmiş 3 fazlı bir sistemde fazlardan geçen akımların cebirsel toplamı SIFIR'dır, Eğer faz akımları birbirine eşit değilse akımların cebirsel toplamı sıfırdan yüksektir, bu da NÖTR akımıdır.


Çalışmalarınızda başarılar dilerim.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,179
Mesajlar
915,654
Kullanıcılar
449,940
Son üye
yavuzturan

Yeni konular

Geri
Üst