30 gün - 90 gün arası zamanlayıcı devre lazım acill !!

kado000

Üye
Katılım
17 Şub 2013
Mesajlar
111
Puanları
1
Sa. Arkadaşlar 30 gün ile 90 gün arası ayarlı bi zamanlayıcı devresi lazım acil
pic li picsiz farketmez yardımlarınızı bekliyorum şimdiden teşekkürler

ben bu devreyi bi makineye bağlıcam mesela 30 gün sonra makine kapanacak veya 60 gün veya 90 gün bu aralarda.
 
Siemens S7 1200 serisi bir PLC ile bu işi çok kolayca çözebilirsiniz.
 
böyle değilde pic gibi entegreler ile yapılan devre lazım picsizde olur.mesela elimde bi dokunmatik anahtar var basit bi devre dokunma ucuna dokununca açıyo ve 30sn sonra kapatıyo.üstündeki direnç ve kondasatörü arttırınca 30dk 1saat 2 saat oluyor.ben bu devreye 100M ohm direnç 10 000 uf kondansatör taksam (direnç kondansatör hesabı 1.1xRxC (1.1x1Mohmx22uf)))yaklaşık 12-13 gün ediyor olurmu acaba.roleyi anahtar görevi olarak kullandığı için ben sıkıntı olcanı düşümedim ama genede bi danışıyım dedim.olurmu bu dediğim acaba.cevabınız için teşekkürler

https://i.kontrolkalemi.com/1/3Ry4l2.jpg
 
Dediğiniz şekilde de olabilir, elinizdeki devre ile en uzun gecikme zamanını bulup, aynı devreden arka arkaya birkaç tane bağlayarak sorunu çözebilirsiniz, ancak siz 90 güne kadar bir gecikme istiyorsunuz, bu süre içinde elektrik kesintisi olursa, elektrik geldiğinde sistem başa döner.:) Benim size PLC önermemdeki en büyük etken elektrik kesintisinden etkilenmeyecek olmanızdı. Kolay gelsin.
 
evettt.hiç düşünmemiştim bunu :) tamam teşekkür ederim aldım ben cevabımı
 
Bu tür devrelerde r-c tipi timer devrelerinde kısa süreli çalışmalarda sorun çıkmaz. Ancak süreyi uzatmak istediğinizde sorun başlar. Parçaların üzerlerinda yazan tolerans değerleri limitlerinde değerleri oynar. Bunu etkileyen sıcaklık nem v.s. dir. Bu nedenle farklı değerlerde farklı sürelerde çalışır.

Bu nedenledirki sağlıklı bir timer devresi için saat entegreleri , pic yada plc kullanmanızı öneririm. Plc konusunda Bayro0 arkadaşa katılıyorum.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,177
Mesajlar
915,643
Kullanıcılar
449,938
Son üye
Dragonov

Yeni konular

Geri
Üst