3 motorun çalışma sürelerine göre çalışması

samstrong

Üye
Katılım
23 Tem 2008
Mesajlar
318
Puanları
1
Konum
CMS JANT SAN.A.Ş Otomasyon Sistemleri Şefi
merhaba arkadaşlar. bitirme projeme eklemem gereken bir konu var fakat henüz bir sonuca ulaşamadım. yardımcı olacak değerli forum üyelerine şimdiden teşekkür ederim.

3 tane motorum var. bu motorlardan biri çalışmaya başlayınca bir sayıcı bu motorun çalışma zamanını tutacak ve kaydedecek. sistemi durdurup tekrar motoru çalıştırıcam fakat bu sefer en az zaman çalışmış olan motorun devreye girmesini istiyorum bu da haliyle 2. motor olacak. 3. kez devreyi başlattığımda ise yine en az zaman çalışmış olan motor yani haliyle 3. motor çalışmaya başlayacak. sistem durup tekrar çalıştığında ise yine en az çalışmış olan motor devreye girecek. bunu sadece sistem belirleyecek.

her bilgi bana ışık tutacaktır emin olabilirsiniz. teşekkürler

mehmet aksoy (mühendis adayı)
 
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
Öncelikle Kontrolu ne ile yapacaksın.. İnvertor kulllanacakmısın?
Kullanırsan işin daha renkli bir hal alır. Yok eğer kontaktör ile yol vereceksen yapacağın belli..
PLCde her motorun çalışma süresini bir worde kaydedip, karşılaştırma ile bu işlemi yapabilirsin. belirli bir süre sonra eşitlenmiş değerleri silip tekrar sıfırdan başlar program.
Veya bir donguye alıp çalıştırabilirsin..
Devre şekli ve programla ilgili yardım istiyorsan başlaman gerekir.. Fikir olarak zaten ortada karmaşık bişi yok.. Sırf proje için kullanacaksan tavsiem röle üzerinden dc motor sür.. kontaktörlede uğraşma.. sembolik bir sistem olsun..Pano , güç kaynağı vb uğraşmak zorunda kalmazsın..
 
zaten. bende küçük 3 tane motor çalıştırıcam. o kadar da tecrübeli değilim. o word dediğiniz şey hakkında da bilgim yok. normalde ben 3 motoru sırasıyla çalıştırabiliyorum. ama önemli olan benim için bu üç motoru zaman sırasına göre çalıştırmak. kullandığım plc s7-200 224. rölelerim ise normal 24 v ile çalışıyor. ve 24 voltluk 3 tane motoru kontrol edicem. yardımcı olurmusunuz?
 
Arkadaşım,
ilk olarak plc diyagramı çizimi içini mi yardım istiyorsun yoksa uygulaması için mi yardım istiyorsun.?
 
sayın samstrong

sayıcı ile motor çalşıma sürelerini ölçmeniz için sayıcıya sinyal göndermeniz gerekecektir. bu sinyali motorların miline bağlayacağınız sensörler ile yapabilirsiniz. başka türlü sayıcılar ile motor çalşıma sürelerini ölçemezsiniz...
 
merhaba arkadaşlar. üzerinde çalıştığım programı size yolluyorum. senaryo şu:

sisteme start verildiğinde alt sensor suyu görüyorsa tahliye motoru çalışır. eğer seviye orta sensorun altına inerse besleme pompalarından biri çalışır. seviye üst sensore gelince bu besleme pompası durur. eğer seviye tekrar orta seviyenin altıne gelirse bu sefer diğer en az zaman çalışmış olan pompa çalışır. bu böyle rutin olarak devam eder. fakat seviye alt sensorun altına inerse tahliye motoru da durur.

benim yapamadığım ise.

ne zaman sensor ortanın altına inse hep 1. besleme pompası çalışıyor. ıkıncısıne veya üçüncüsüne hiç start verilmiyor.

yardımlarınızı bekliyorum. teşekkür ederim
 

Ekli dosyalar

  • su depo son hali.rar
    4.9 KB · Görüntüleme: 56

Forum istatistikleri

Konular
128,133
Mesajlar
915,308
Kullanıcılar
449,850
Son üye
umutbaysal9

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst