3 kutuplu motor yapmak

darkonset

Üye
Katılım
11 Nis 2015
Mesajlar
57
Puanları
1
Yaş
40
İyi günler...

Ben kendi imkanlarımla 3 fazlı, fırçasız bir dc motor yapmayı planlıyorum. Yalnız bobinleri kesmeden, 3 kutba da tek bir sarım yaparak... Stator'u 3 kutuplu olarak aşağıda, resimdeki gibi oluşturmayı düşünüyorum.

1. Sorum : 1. ve 2. Kutup saat yönünde sarılacak, 3. kutup saat yönünün tersine sarılacak. 3 fazlı sarım şekli bu mudur ?
2. Sorum : Stator kısmı metal yerine ahşap yada plastikten olursa motor çalışır mı ?

h8RtdRYFmex62SxYfXX6FHo2FtDERRzdr_-_A=w450-h450-no.png


Rotor kısmını yuvarlak hoparlör mıknatısı kullanarak oluşturmayı düşünüyorum.

2cKU5zf_LCZE4FaBGTTwEmiTLMPffWtCuG26g=w700-h236-no.png
 
Son düzenleme:
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
kimse kâle almamış. Saçma bir plan galiba...
 
3 fazlı söyleyip dc motor dersen kimse kale almaz tabi yani özetle bir elma kaç armut eder diyorsun cevap olarak ta elma armut etmez diyoruz.
 
Merhaba. Soruya cevap verilmemesinin nedenini siz zaten kendiniz vermişsiniz, bu 2. mesajınızda. Statorda o sarım şekliyle 3 fazlı döner mağnetik akı bu durumda hiç oluşur mu, bunu muhakeme edip iyice bir düşünün isterseniz. Örneğin asenkron (indüksiyon esaslı) motorlarda, sincap kafes ortada stator boşluğundayken, döner mağnetik alanla nasıl tahrik olup da (Çok sayıda kuvvet çiftiyle) dönüyorsa, 3 fazlı BLDC motorlarda da ortadaki statorda benzer durumun oluşması lazım geldiğini düşünebilmelisiniz..

Nette 3 fazlı çalışan BLDC motorları (Fırçasız, 3 fazla çalışan dc motorlarını) ve 3 fazın dc. kısmından itibaren nasıl evirtilip de oluşan bu 3 fazlı ac akımdaki faz farkıyla bu dönmenin nasıl oluşturulduğunu, grafik bazında da ayrıca takip ederek çok detaylı inceleyin. Daha mantıklı ve çözüme daha kolay giden kesin çözüm yollu bir projeyi o zaman daha kolayca üretebilirsiniz. Kolay gelsin. Başarılar.
 
Motor konusunda sizin kadar bilgili değilim. İnternette çok araştırdım lakin, 3 fazlı bobin sarımı konusunda detaylı bir bilgi bulamadım. Örnekte verdiğim bobin sarımının nasıl yapılacağı hakkında bilgi verebilirseniz memnun olurum. Burada ki sarımlar 3 kutuptada saat yönünde mi olmalı ?

ikinci sorum için bir cevap verebilirseniz sevinirim.
2. Sorum : Stator kısmı metal yerine ahşap yada plastikten olursa motor çalışır mı ?
 
Estafurullah; sn.darkonset; öncelikle de 2.sorunuzdan başlayıp cevap vermeye çalışayım. Sadece ahşap ve plastik olmasıyla, nüvesiz olmasıyla, saç dilimli, nüveli olmasındaki gibi, bu bobinlerde oluşan değişken mağnetik akının akı çizgileri çok da kuvvetlenmemiş olur. Örneğin çok basit bir fırçalı dc. motoru elde basitçe yaparken, dört parmağınızın üzerinde bu bobini sarıp, U veya at nalı mıknatısın arasında, bilezikli-fırçalı bir yapıyla, saç dilim olmadan da bu motoru deneysel olarak (Yüksüz, yan boşta) dc akımı uygulayarak yine döndürürsünüz, sizin yaptığınız da mutlaka çalışacaktır, ama çalışma verimi çok daha düşük kalacaktır, saç dilimli ve statorla rotor arasında çok az boşluk olan, statoru ve rotoru saç dilimli olan fırçalı üniversal veya fırçalı dc. motorlara göre.(Mağnetik akının yeterince oluşmasıyla ilgili benzer bir örneği vermek de gerekirse eğer.)

3 fazlı bobinin sarımı konusunda geçenlerde (1 hafta önce) yabancı (İng.) kaynaklı ve robotik ağırlıklı (Veya başlıklı) bir sitede tesadüfen rastlamıştım, dikkatimi çok çeken o link de buydu. http://web.mit.edu/first/scooter/
3 fazlı ayrıntılı bobin sarımına, 3 bobin ucu çıkarılamsına ve bunun detaylı olarak yapılışına. Çok basit yapıda reed röle-mıknatıs grupları kullanarak ama, yalnızca tek fazlı akımla bu motorların, bu sıralı bobinlere zamanında akımın (Ama buradaki kare dalgalı ac' dir sanırım, tam ac değildir, 3 fazla çalışacak BLDC'lerde ise, 3 fazlı ac akımını faz farkıyla oluşturacak bir yapıyı tasarlamak da gerekiyor) verilmesiyle çalışmasını gösteren örnek devreleri bir çok sitede mevcuttur. Bu sözünü ettiğim siteye ( 3 fazlısı için) tesadüfen rastlarsam buradan paylaşırım. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
http://www.homemade-circuits.com/2014/12/simple-3-phase-brushless-bldc-motor.html

Yukarıdaki sitede 3 fazlı BLDC motorun inverterli sürücü devre kısmının (3 fazlı bobin sarımı detayı ise hariçtir) (3 fazlı H köprülü inverter devresinde, IGBT'li IRS2330' lu) bir örneği de vardır. 3 kutuplu yani basitçe 3 bobinli statorlusunu (İlk verdiğiniz resimdeki gibi) kullanacaksanız eğer, çıkıştaki faz farklı bu ac akım uçlarını 3'ünde de ayni yönde (Sağdan sola veya soldan sağa doğru) saracağınız bobinlerin (3 fazlı, bu 3 bobini tıpkı basit bir alternatördeki bobin sarımlarındaki gibi) çıkış uçlarına uygun olarak bağlayarak uygun dc. volt/amperini sürücü (3 fazlı bu inverterli sürücü) devresinden de girdikten sonra, 3 fazlı bobin sargılarına (Arada 120 derece açı olan, ilk sorunuzdaki şemadaki bir nüveye örneğin) bu fazı uygularken dıştaki mıknatıslı halkaya (rotora) sabit bağlı (akuple) bir mil dönmüş olacaktır.Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
 
Son düzenleme:
http://www.homemade-circuits.com/2014/12/simple-3-phase-brushless-bldc-motor.html

Yukarıdaki sitede 3 fazlı BLDC motorun inverterli sürücü devre kısmı (3 fazlı bobin sarımı hariçtir) örneği vardır. 3 kutuplu yani basitçe 3 adet bobin statorunu kullanacaksanız eğer, çıkıştaki faz farklı bu ac akım uçlarını 3'ünde de ayni yönde (Sağdan sola veya soldan sağa doğru) saracağınız bobinlere (3 fazlı, 3 bobini basit alternatördeki bobin sarımlarındaki gibi) bağlayarak uygun dc. volt/amperini sürücü (3 fazlı inverter) devresinden girdikten sonra,3 fazlı bobin sargılarına (Arada 120 derece açı olan, ilk sorunuzdaki şemadaki bir nüveye örneğin) uygularken dıştaki mıknatıslı halkaya (rotora) bağlı bir mil de dönmüş olacaktır.Kolay gelsin.

İlgilendiğinzi için size teşekkür ediyorum. Sağolun vakit ayırıp ilgilenmişsiniz. Verdiğiniz link yabancı bir döküman içeriyor ve sanırım oradan da eli boş çıkarım. Ben sorumun cevabını bir şekilde buldum. İyi akşamlar diliyorum... Tekrar teşekkürler
 
Yalnız bulduğunuz sitedeki videoda fırçalı dc. motor tam olarak da anlatıyor, sonuna kadar izledim şu anda. Fırçalıda mı karar kıldınız siz, en son olarak, çünkü 3 fazlı fırçasız olanlar özel sürücü devresi içeriyor, yabancı verdiğim bir sitedeki gibi. Okul veya bitirme ödevi de değilse, hobi amaçlı ise böylesi çok daha iyi olmuş bence. (Yapımının daha kolay ve basit olması açısından) Kolay gelsin.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
127,964
Mesajlar
913,940
Kullanıcılar
449,609
Son üye
cherrywine

Yeni konular

Geri
Üst