3 fazlı motorlarda güç hesabı

yucel74

Üye
Katılım
22 Ara 2011
Mesajlar
23
Puanları
1
Yaş
31
bir devrede R- S- T bağlı bir motor veya bir eleman her fazda 1 wattmetre bağlı olduğunda örneğin r fazına bağlı wattmetre 3 fazdaki güçün toplamını gösteriyomuş. aynısı s yada t fazındada oluyomuş . bunun sebebini anlayamadım. sizlern bilgilerine başmurvak istedim ?
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Yücel bey bu konu hakkında bence yanlış bilgi edinmiş edinmiş olmalısınız wattmetre hangi faza bağlı ise akım trafosundan gelen referans değeri ve o faza ait gerilim değerini kullanaraktan size sadece o fazdaki tüketimi verir.
 
bir devrede R- S- T bağlı bir motor veya bir eleman her fazda 1 wattmetre bağlı olduğunda örneğin r fazına bağlı wattmetre 3 fazdaki güçün toplamını gösteriyomuş. aynısı s yada t fazındada oluyomuş . bunun sebebini anlayamadım. sizlern bilgilerine başmurvak istedim ?
sizin anlatmak istediğiniz sanırım dengeli ve dengesiz yüklerde güç ölçümü.


dengesiz devrelerde yükler dengesiz olduğu için her fazdan çekilen güç farklıdır. bu yüzden her fazın gücü ayrı ölçülerek toplanır ve toplam güç bulunur.


dengeli devrede ise yük dengeli olduğundan her fazdan çekilen güç aynı olduğundan bir fazın gücünü ölçüp 3 ile çarpmak kafidir.

hiçbir zaman tek faza bağlı wattmetre 3 fazın toplam gücünü vermez.
 
konuyu bana yanlış anlatmışlar arkadaşlar. yada ben yanlış anlamışım ama öğrenmiş oldum sağolun. ama dengeli sistemde neden 3 ile çarpıyoruz sebebi nedir ? bi sorum daha olcak her fazın ayrı ayrı güçlerini bulup toplarsak toplam güçümü bulmuş oluruz ?
R S T için ayrı ayrı P=220x I x cosfi yapıp toplarsak toplam güçü mü verir ve bunun nedeni nedir asıl
araştırdığım buydu.
 
Son düzenleme:
dengeli sistemde 3 ile çarpmamızın sebebi şu; şöyle düşünün elinizde 30 kW lık 3 fazlı bir motor olsun.Bu motor her fazdan 10 kwatt çekicektir. bizde tek fazda 10 kW ölçtüğümüzden 3 faz toplamı için 3 le çarparız. ikinici sorun evet dengesiz yüklerde her fazdan çekilen gücü bulup toplarsan toplam gücü bulursunuz. son sorunuzu örnekle açıklıyım. elimizde 6600 watlık bir motor olsun.(hesabı kolay olsun diye öyle bir rakam seçtim.) Şebeke gerilimi 220v, cosfi açısı 1 olsun.şimdi bakalım.R=220x10x1=2200w , S= 220x10x1=2200 watt , T= 220x10x1=2200W 3 fazdan çekilen toplam güç = R+T+S=6600 watt tır yani motorun gücünü buluruz.
 
üç fazlı sistemlerde akım değerleri her faz için ayrı ayrı güç değerleride cihazın çekeceği max güce göre verilir. örneğin 125a tmş derken her bir fazdan gececek akım 125a demektir. yada 10 kw ups derken cihazın kaldırabileceği max yük 10kw ı geçemez demektir.yani kısaca akımlar ayrı ayrı güç değerleri kompledir. slm
 

Forum istatistikleri

Konular
128,169
Mesajlar
915,621
Kullanıcılar
449,934
Son üye
peldayilmaz

Yeni konular

Geri
Üst