3 faz biri birine bağlanırsa ne olur

olayı basit yolla şöyle anlatalım.bir drenc teline bir ucundan faz dier ucundanda nötr verdiğimizde drenç telinin gösterdiği zorluk kadar ortaya bir ısı çıkıyor. oysa drenç telini ölçtüğümüzde kısa devre ve belli bir ohmaj gösterir.öyleyse soru şu faz nötrü verdiğimizde neden kısa devre olmadı.oysa faz nötrü bir birine değdirdiğimizde kısa devre olur ve sigortalarımız atar.orta geriliden 3 adet uç gelir.alçak gerilimden bu 4 uç olarak çıkar.trafoların çıkış uçları birleştirilirve bu artık 0 noktası yani 4. uç olan nötrdür.nötrde işletme topraklaması yapılarak bu topraklama ile birleştirilir.burada birleştirildiğinde neden kısa devre olmadı çünkü trafo sargılarından bobinlerinden geçti.aynen 3 adet rezistansa 3 faz verip diğer uçlarını kısa devre ettiğimizde nötr oluşması gibi.trafoların yıldız noktasının topraklanmamış olsaydı dengesiz yüklenmelerden dolayı nötr üzerinde gerilim indüklenmesi olacak faz nötr 220v yerine 240-250 voltlara çıkacak buda kullandığımız cihazlara zarar verecektir.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Enerjisiz bir 3 fazı birbirine bağlar ve bir şalter üzerinden bu bağladığınız hatta enerji vermeye çalışırsanız, enerji vermeye çalıştığınız şalterin ayakları üzerinde ark oluşur ve geçen akımın şiddetinin yüksek olmasından dolayı şalter hemen düşer. Çünkü 2 farklı potansiyelin karşılaştığı yerde ark kaçınılmazdır ve böyle bir durumda 2 farklı potansiyelin karşılaştığı yer şalterdir. Hattı birbirine bağladığınız noktada herhangi bir şey olmaz.

Yani anlayacağınız kısa devre bir hat üzerine şalteri kapatamazsınız.

Diğer taraftan enerjili bir 3 fazda 3 faz kısa devresi teorik olarak mümkündür. Enerjili 3 fazı aynı anda dirençsiz olarak birleştirmek mümkün değildir.
 
Yukarıdaki video'nun giriş cümlesi;

Initial arc is created by bridging all three phases with a small piece of wire.
İlk ark bir parça kablonun 3 fazı köprülemesiyle oluşturulmaktadır.

Enerjili bir hattı tel ile birleştirmeye çalışırsak tabi ki sonuç bu olur.
 
3 fazı direk köprü yapmak ile bir sargı yani bobin oluşturduktan sonra bobin yapmak arasında ne değişiyor ? Sargıda oluşan direnç sayesinde kısa devre akımı oluşmuyor diyebilir miyiz? Bobinin ne gibi etkisi oluyor bu durumda? cevablarınız için çok teşekkür ederim
 
https://www.kontrolkalemi.com/forum...rumllarina-gÖre-Şebekeye-verdİĞİ-tepkİ.82151/

Merhaba.Yanız tek faz üzerinden çalışanını ele alıp,genel olarak trafoların yüklenme ve kısa devre durumları (Bobin iç direnci,şebekeye olan primer (giriş) sarımının mevcut direnci,vb.) konuların da ele alındığı ve genel trafo prensiplerinin esasen de işlendiği,yukarıdaki linkteki verdiğim (Derleyebildiğim) yazıyı (makaleyi) tamamen de bir okuyun.

Bir de tek tek bobinlerin ayrı ayrı,yani hiç köprülenmeden iletim hattında kullanılmasıla,tek bir yıldız noktasından köprülenip,bu nötr ucunun oluşturulup direk toprağa verilmesi açısından da şu avantajı vardır.YG ile veya OG ile iletilirken 6 adet kablo yerine YG' de 3 adet kablo (Biri topraktan gider) OG ve alçak gerilimde (AG) ise taşımada 4 kablo (3 faz+1 nötr) ile taşınır bu elektrik enerjisi,böylece kablo malzemesinden bir tasarruf elde edilmiş olur.Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
bu konuda düşünceleriniz nedir üç faz i bir birine bağlayıp enerji verdiğiniz zamana ne olur mesele trafoda daha buyuk güç verilip yıldız nokta nötr oluyor burada 3 faz i bir birine bağlarsak yine yıldız noktası olur mu şimdi den teşekkürler bu arada 2 faz bir birine değince patlama oluyor bunu biliyorum ama 3 faz da durum nasıl ???
ben bu sarj dinamosu nun stor sargısinı yenidensarmak gerkiyormu sarmadan aklm vermezmi
 
Ben lisedeyken bende hocamıza sormuştum aynı soruyu bende kısa devre diye biliyordum sormadan once ama (mühendis) hocam ücçü birleşirse kısa devre olmaz sıfır volt olur demişti nedeni fazlrın birbirlerini tamamlaması idi yani fazların birbirinden 120 derece olması ve birlesince birbirlerini tamamlaması diye anlatmıştı hocamız.

Bu şakamı ?
 

Forum istatistikleri

Konular
128,158
Mesajlar
915,531
Kullanıcılar
449,907
Son üye
ayse.krcsarge

Yeni konular

Geri
Üst