220 voltu nerden vereyim

Hangi sehirdesiniz beraber bakalim dicem de Antalya olmasi olasiligi cok dusuk.

Su var pirimer kablolari ince sekonder sargi kablolari kalindir. Yarin resimleri dikkatli inceleyeyim onerilerde bulunabilirim.

Kolay gelsin.
Bu özverili yaklaşımınız için tekrar teşekkür ederim. Maalesef Antalya'da değilim. Şu an Batman'dayım. ve kendi yağımda kavrulma misali, branşım olmadığı halde sırf elektronik merakımdan dolayı tabiri caizse debelenip duruyorum. Mesaj yazmasam da forumda yazılanları okuyup bilgilerimi arttırmaya çaba gösteriyorum. işin içinden çıkamayınca da üstatlara başvuruyorum.

Dediğiniz gibi, üzerinde yoğunlaştığım uçlar ince uçlar. primer olduklarını düşündüğüm için onlar üzerinde yoğunlaştım.

Diğer mesajınızda yazdıklarınıza cevaben; Trafo (ölçmediğim için -eve gidince ölçebilirim- tahminen) 11cm genişlik ve 8cm yüksekliği sahip, seconder sargıları zannediyorum 1.5mm ve her ucu iki kablodan oluşuyor.

Trafo 2 akülü bir powersonic marka bir ups ye aittir. Akülerin herbiri 12v 9ah. İşyerinde epey güçlü bir filtrelemeye sahip internetimizden dolayı şu anda resimlere bakamıyorum. Ancak bir tanesinde 13v civarı bir voltaj elde etmiştim. ölçü aletinin bir ucu kırmızıda iken diğer uçlardan hangisine dokundursam da 13 volt civarı bir voltaj okudum. Bu da sizin dediğiniz gibi akülerin voltajına yakındır.
 
http://320volt.com/ups-trafosunu-degerlendirmek/
Merhaba.Bu ups trafonuz oldukça da büyük watt.'lı (VA'lı) görünüyor.Büyük güçteki trafoların primer 220vac girişteki sargılaroıomaj olarak düşük omaj verir,bu sizi hiç yanıltmasın,çok normaldir,oysa sekonder taraftaki sarımlar çok kalın telli olduğundan 0.04 ohm yani sıfıra çok yakın değerde olması da çok normaldir,lambalı ölçümlerde bir hatanız yoktur.Ups 12 voltla yani tek 12 voltluk kuru bir aküyle çalışıyorsa 2 * 7.5 volt simetrik sekonder çıkışlı (Ups için tersi yani girişli) olması kuvvetle de muhtemeldir.

Elinizde 15 volt ac veren (Amperi çok fazla da önemli değildir,yeter ki çok düşük olmasın) ac/ac 220/15 çıkışlı başka bir trafodan bu 15 volt ac'yi kalın sarımlı simetrik 2*7.5 voltluk (Bir ölçümde 14.80 volt ölçmüşsünüz,bence asıl gerçek değeri de budur ve buna karşılık gelen uçlar mutlaka da 220 volt ac sarım uçlarıdır) kalın sarımlardan,ama ortadaki ucu es geçip en başlardaki uçlardan tam uyguladığınzda gerilimi yükselten trafo prensipli 220 vac hangi uçlardan bu anda alınıyorsa devamlı 220 vac'yi vereceğiniz uçlar da bunlar olacaktır.220'den ayrı 190 ve 250 voltluk sargı seçenekleri de ups trafolarında gerilim ayarlaması sırasında röleyle otomatik devreye alınır.Bu söylediğim şekilde 15 volt ac'yi orta uca dokunmadan her iki kalın sargı ucundan uygularsanız eğer,tam 220 volt ac'nin çıkabildiği uçları (asıl 220 volt şebekede devamlı kalacak olan) uçları böylece kolayca bulmuş olacaksınız.Kolay gelsin.

Sn. Binbaşı size de Serkan_48 Bey gibi forumda gösterdiğiniz yardım çabalarından dolayı teşekkür ediyorum.
Söyledikleriniz kafamdaki bazı soruları atmama yardımcı oldu. Neden daha yüksek omaj ölçemiyorum diye kafayı yemeye başlayacaktım. Şimdi açıklığa kavuştu. Ups te 2 adet 12voltluk akü vardı. Tahminen 1kva veya 1.5kva idi. tam hatırlamıyorum.

Elimde yine başka bir ups den çıkmış bir trafo var. ancak bu ups 12v tek akülü bir ups idi. Aynı testlere tabi tuttuğumda çıkış uçlarında 7.5v civarı okuyabiliyorum. sanırım bu işimi görmez. 2x12v olsaydı, kullanacağım devre 24v girişli olduğu için işimi görebilirdi.

Resim bu:
yaozs8qa.jpg


Bu işime yaramayacaksa söylediğiniz olayı gerçekleştirmek için herhangi bir adaptörün doğrultamadan önceki trafo uçlarını kullanabilir miyim?

Ayrıca uçların birinin 220, birinin de 250v olabileceği aklıma yattı. 110v uç sanırım yok. Bu durumda nötr mavi uçta iken, fazı siyah uca verdiğimde 30v civarı okuyorum. fazı sarıya verdiğimde ise çıkışta 26v civarı okuyorum. Burdan da sarı kablonun 220v, siyah kablonun da 250v olabileceğini düşünüyorum. Yanılıyor muyum bilmiyorum tabi. Bu doğru olabilir mi? Yanılıyorsam, anlattığınız çıkış uçlarından voltaj verme olayına yönelmem gerekecek. ancak bunun için uygun bir trafo bulmak lazım. Benim de bulunduğum yer nedeniyle en büyük sıkıntım trafo bulmak.
 
Tekrar merhabalar,

Biraz bilgi toplayıp geldim. İlk başta belirteyim edindiğim bilginin kaynağı aşağıdaki linkini verdiğim sitedir.

http://forum.cxem.net/index.php?showtopic=114440&st=20

Burada verilen bilgi ve şemalara göre elinizdeki trafoda ikili kablo ve soket var kahverengi ve beyaz bu iki uç şarj ucu.

Sağdaki kırmızı mavi ve kahverengi sekonder çıkış uçları.

Mavi sarı ve siyah uçları ise primer voltaj uçları.

Buradaki ince püf noktası mavi başlangıç yani nötr bir boşluk sarı örnek veriyorum 205 volt siyah 235 volt gibi düşünebilirsiniz. Mavi sabit uç olmak kaydıyla fazı önce siyahtan verin. Çıkış voltajlarına bakın. Sonra sarıdan verip çıkış voltajlarına bakın.

Sekonderde en yüksek voltajı gördüğüm kadarıyla mavi - kahve renkli uçlardan alacaksınız. Toplamda teorik olarak 40 volt ve üzeri mertebelerinde almanız gerekiyor.

birazdan edindiğim şema bilgilerini ekleyeceğim.
 
Serkan_48 bey bu gerçekten çok iyi oldu. Dediğiniz gibi, maviye nötr ucu bağlayıp siyaha faz bağladığım zaman, mavi ve kahverengi uçlardan 30v civarı okuyorum. Fazı sarıya bağladığımda ise 26v civarı okuyorum. Bu durumda siyah uç voltajı daha yüksek sarınınki daha düşük ve 110voltluk bir uç yok görünüyor. Bu da her halükarda 220vac verdiğimde trafoya zarar vermeyeceğim anlamına geliyor sanırım. Eve gittiğimde Bu uçlara 220v verip çıkışları ölçmemi önerir misiniz?
 
Serkan_48 bey bu gerçekten çok iyi oldu. Dediğiniz gibi, maviye nötr ucu bağlayıp siyaha faz bağladığım zaman, mavi ve kahverengi uçlardan 30v civarı okuyorum. Fazı sarıya bağladığımda ise 26v civarı okuyorum. Bu durumda siyah uç voltajı daha yüksek sarınınki daha düşük ve 110voltluk bir uç yok görünüyor. Bu da her halükarda 220vac verdiğimde trafoya zarar vermeyeceğim anlamına geliyor sanırım. Eve gittiğimde Bu uçlara 220v verip çıkışları ölçmemi önerir misiniz?

Evet bu üründe 110 volt yok. Sarı ve siyah uçlar Şebeke voltajınız düşük yada yüksek geldiğinde bunu absorbe edebilmesi için ara kademe gibi düşünürseniz kısmen voltaj regülatörü gibi görev görmektedir.

Emniyeti elden bırakmamak için yine seri lamba ile deneyerek ilk başta voltaj veriniz. İmkanınız var ise çıkışa yük bağlayınız. Bir halojen lamba gibi. iki adet 24 volt halojen lamba yada mesela 12 volt 50 watt halojen lambadan 3 adedini seri bağlayabilirsiniz.

Böyle bir trafo ile çok güzel bir güç kaynağı yapabilirsiniz. Tek şüphem pirimerdeki kısa sargılı sarımı tesbit etmekti. Yanlışlıkla kısa sargıya voltaj verirseniz trafo sargıları zarar görecekti.

Kolay gelsin.

Bu arada yurt dışından getirteceğiniz ürünün linkini atabilirmisiniz lineer bir regüle devresimi yoksa anahtarlamalı bir regüle devresimi getirtiyorsunuz?
 
Sn. Serkan_48, getirteceğim ürün şu:
http://tr.aliexpress.com/item/2016-...upply-DIY/32644274748.html?detailNewVersion=2

Ancak siz şimdi sorunca aklıma geldi bu ürünün girişi 24vac imiş. Bu trafo için başka önerileriniz olursa ve yapma konusunda beni aşan birşey değilse her türlü öneriye de açığım.

Şu an için ufak tefek işlerimi görmek için pc güç kaynağı ile sabit 12v 5v ve 3.3v alıyorum. Ayarlı kısmı için de 2 adet laptop adaptörünü seri bağlayıp 34v dc elde ettikten sonra lm317 ile ayarlı hale getirdim. ancak amper düşük kalıyordu. Sonradan şu devreyi getirttim:
http://tr.aliexpress.com/item/2016-...upply-DIY/32644274748.html?detailNewVersion=2
bu devre hem boost hem buck olarak çalıştığı için bunu psu nun 12v çıkışına bağladım ve bunun çıkışından 1-30v arası çıkış alabiliyorum. ancak bunda da boost olayını gayet hızlı gerçekleştirirken, voltaj düşüreceği zaman çok yavaş düşürüyor ve işime pek yaramıyor. Acelem yoksa işe yarıyor tabi :)

Bu yüzden tekrar bu trafoya yöneldim. ve bunun için bahsettiğim devreyi sipariş verdim. inşallah işime yarar.

Aslında sizin yaptığınız devreyi yapmayı çok isterdim. ama şimdilik biraz beni aşıyor gibi geldi bana.
 
Bu siparişini açtığınız devre lineer bir regülatör. Ve 3 amper regüle edebiliyor. Trafonuzun tek taraflı çıkışını kullansanız mesela kırmızı ve mavi kablolar gibi işinizi görür düşüncesindeyim. 0 - 30 volt olmasada 0 - 24 volt alabilirsiniz sanırım.

Verdiğiniz iki linkte birbirinin aynı şu boost ve buck converteri merak ettim. Benimde aslında aradığım step down converter arıyorum. Güçlü bir step down ama tam aradığım bir model bulamadım.

Yukarıdaki linkte verdiğiniz devre benim yaptığım devrenin bir benzeridir. Sadece akımı düşük. Ve fiyat performans oranına bakarsanız 8.75 $ a bence daha iyi. Ben yüksek güç çekebilmek için o devreyi yapmıştım.

Not bu arada siparişini açtığınız devrenin transistörlerini mutlaka büyükçe bir soğutucuya bağlayınız. Atık ısınız olacaktır. Kanatlı bir soğutucu ve arkasına fanda bağlayabilirsiniz.
 
"mavi ile siyah arasındaki direnç 2.7 ohm iken mavi ile sarı arasındaki direnç te 2.8 ohm"

Merhaba.Zaten mavi-siyah arasına şebeke ac voltajını uyguladığınızda 29.75 ac 'yi, mavi-sarı arasına uyguladığınızda ise 13.29 ac değerini okumuştunuz.(Tekrar konunun en başına döndüm) 190 volt sargı ucu dediğiniz gibi bulunmuyor,ben genel olarak diğer ups trafolarını göz önüne alarak bunu ayrıca belirtmiştim.Mavi-siyah arasında 2-3 dak. sürekli çalıştırın,sargılarda aşırı ısınma var mı? Her iki durumda da zaten olmaması lazım,çünkü 180-190 volt sargı olmadığı sürece zaten yanma riski hiç bulunmuyor.Mavi-siyah arasının omaj değeri daha düşük olduğundan bence bu 220 vac sargısıdır,diğeri yani 2.8 ohm ölçülen mavi-sarı sargı uçları ise mutlaka 250 vac girişi olması da lazımdır.

Sipariş ettiğiniz kit en az 24 volt ac ile çalışacağı için bu trafonun dışta kalan uçları ile 30 volt ac'yi elde edebilirsiniz,ölçtüğünüz anda şebeke voltajı düşükse 30 volt ac'den düşük ölçmeniz de sırf bu nedenledir.Köprü diyotla doğrultup çıkışına paralel elektrolitik kondansatörle filtreleme ve böylece tam dalga doğrultmayı çalışacak herhangi bir regüleli doğrultma devresinden önce yapabilirsiniz.(Bununla regüleli bir dc güç kaynağı yapacaksanız eğer ondan önceki regülesiz dc beslenmesi için)

Not: Trafo ile voltaj uygulama ile 220 ucunu tam belirlemede direk ac ile trafoların sekonder-sekonder uçları arasındaki diyotsuz (Doğrultmasız) bir bağlantıyı tam söylemek istemiştim.Tıpkı kişisel bir izolasyon trafosunu (2 trafolu olan) şebekeden izoleli oluşturur gibi.Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
127,952
Mesajlar
913,880
Kullanıcılar
449,599
Son üye
Gksn

Yeni konular

Geri
Üst