2 güç kaynağını seri bağlamak

Suat_Korkmaz

Profesyonel Üye
Katılım
30 Ara 2011
Mesajlar
4,985
Puanları
1,506
Yaş
47
Arkadaşlar elimde birbirinin aynısı 2 tane güç kaynağı var. Her ikisi de 220v alıp 12v çıkış veriyor. Ben bunları seri bağlayıp 24v almak istiyorum ama elektrikten hiç anlamıyorum yani seri bağlamak nasıl oluyor hiç bilmiyorum. Lütfen cevap verirken bir çocuğa anlatır gibi, yani şunu şuraya bağlayacaksın, ötekini şuraya bağla gibi anlatırsanız çok memnun olurum.

Teşekkürlerimle,
Suat Korkmaz
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Guc kaynaginin fotosunu cekip koyarsaniz sizin icin daha garanti olur. Yok siz anlatin ben yaparim derseniz, birinci guc kaynaginin artisini ikinci guc kaynaginin eksisinle birlestirirseniz geriye kalan iki uctan 24 volt alirsiniz.

Arti uc kirmizi eksi uc siyah renkte olur genelde.
 
Güç kaynağının fotoğrafları aşağıda arkadaşlar. Bunları netten buldum. Yarın elime geçecek.

2. fotoğrafta sağda 5 tane büyük pin görünüyor. Yazdıklarınızı doğru anladıysam onlardan bir tanesi + ve bir tanesi -.
 

Ekli dosyalar

  • psu_1.jpg
    psu_1.jpg
    29.9 KB · Görüntüleme: 210
  • psu_2.jpg
    psu_2.jpg
    37.1 KB · Görüntüleme: 351
Evet oyle ama guc kaynagiz ozel korumali gibi duruyor. Direk fise taktiginizda cikis alamayabilirsiniz uzerinde degisiklik gerekebilir.
 
attachment.php


Güç kaynağının fotoğrafları aşağıda arkadaşlar. Bunları netten buldum. Yarın elime geçecek.

2. fotoğrafta sağda 5 tane büyük pin görünüyor. Yazdıklarınızı doğru anladıysam onlardan bir tanesi + ve bir tanesi -.

Merhaba.Paylaştığınız bu resimlerde smps türü bir güç kaynağında (Sanırım cnc router'de de kullanacaksınız bunları) özel tipte bir soket çıkışı (6 büyük pin,24 adet de küçük pin ) görülüyor.Siz buradan alacağınız 12 voltu ya özel bir geçme fişiyle ya da direk 6 adet pinden (Polarite ve volt çıkılarını tam tespitten sonra) direk alacaksınız sanırım.Kullanma kılazunda zannedersem bu pinlerin,örneğin 0- 12 ; 0-12 ; 0-12 veya COMM-12 ; COMM-12 ; COMM-12 V gibi voltaj çıkışındaki gerilimler (12 voltajın 2'li veya 3'lü ayni ortak COMM =gnd (-) uçla,bu 12 voltla verilen sıcak uçlarının (+ uç) numaralandırılmış bir açılımı da mutlaka kitabında yazılı olması lazımdır diye tahmin ediyorum.Çünkü genellikle bu türden cihazların kullanma talimatında,bu çıkışların ayrıca bir ayrıntı olarak belirtilmesi ya da üzeründeki küçük etikette veya gövde üzerinde yazılı bulunması gerekiyor.

Özel bir geçme fişini buraya takarak bu altılı pinlerden alacağınız 12 voltu,diğer eş cihazla seri bağlayıp 24 voltu oluşturmadan önce bu uçlardan hangisinin tam olarak bu 12 voltun + ve - polaritede (Kutupla) verdiğini de tespit etmeniz gerekiyor.Bunun için elinizdeki dijital bir multimetredeki prob uçlarını,DC. akım ölçüm kısmında dikkatlice (Ölçerken de bu prob ularını birbirine hiç değdirmeden,bir kısa devreye de neden olmadan) ve cihaz da açıkken bunları ölçmeniz de gerekecektir,bu seri bağlantıyı tam yapmadan önce.(Manuel kitabında bunların çıkış dağılımı hiç bulunmuyorsa eğer) Prob uçlarından bir tanesini metalik gövde ve varsa COMM -GND yazan pin ucuna ohm. sesli omaj ölçümü kademesindeyken değdirirken de duyacağınız bir buzzer (Düdük) sesi,size o pin ucunun (Veya uçlarının) metal gövde ile topraklanmış ayni bağlantı ucu,yani hem 12 voltun hem - kutbu,hem de COMM,GND,Şase, yani topraklanmış ucunun kendisi olacağını (Ayni yere bağlı farklı 2 uç gibi) böylece bulacaksınız.12 voltun çıkış dağılımı da bu + ve COMM şeklindeki 2'şerli uçlarla "COMM - 12" şeklinde 3 çıkışta da verilebilmiş olabilir,kendi tahmnimce.Bu omaj ölçümünde 3 COMM ucu bulduğunuzda zaten tam olarak bu da belirlenmiş olacaktır.

İkinci basamak olarak bu bulduğunuz COMM (-) (Metal gövde şase) ile multimetrenin - probu bağlı iken,kalan diğer pin uçları arasında ölçüm yaparken ekranda 12 volt dc. yi okuduğunuz uç 12 voltun - ucu olacaktır.Diğer uçlara da ayni şeklide değdirip,varsa eğer diğer 12 volt veya 5 volt çıkışlarını ayni COMM ucu eksi proba bağlı,dc ölçümü kısmındayken yapın ve çıkışları tam olarak da tespit edin böylece.

Ölçüm sırasında kırmızı prob (+)m ucu bağlıyken multimetre ekranında 12 voltun önünde - işareti olursa bu ölçüm şekliniz terstir,yani + ve - probu ters olarak değiştirip yapılan doğru bir ölçümde 12 voltun önünde hiç - işaretinin de çıkmaması gerekiyor.bu şeklide yapılan ölçümdeki prob uçalrı örneğin kırmızı probdsa elinizdeki bu uç 12 voltun + ucu yani +12 olan uç,siyah proba bağlıyken ölçüm yağtığınız sırada ölçümle önünde - işareti de çıkmadan,12 voltu okuduğunuz bu uç da 12 voltun - (Negatif) ucu,yani diğer deyişle metal gövdeden topraklanmış uç olan COMM,GND,şase,toprak ucudur.Buna çok dikkat edin.

Bu şekilde her 2 smps güç kaynağı çıkışındaki uçları doğru olarak da tespit edip,gerekirse 1-2-3-4-5-6 olarak sırasıyla + uçlu bu voltaj ve GND (COMM) uçlarını etiket şeklinde bu çıkış portunun üstüne veya fişle taktığınız kablodaki 6 adetlik pinin çıkış kablosu sonundaki bu kabloları üzerine yazıp da yapıştırın.Bundan sonra işiniz seri bağlantıyı 24 volt için yapmak şeklinde olacaktır sadece.Bu bağlantı da aşağıdaki gibi olacaktır;

+ ----- COMM >>>>>> + -------- COMM şeklinde,yani + uç ile COMM'u, arada bir bağlantı (Jumper kablosu veya teli) atıp birleştirerek,her iki + ve COMM uçlarından da 24 volt dc. olarak almış olacaksınız.Birleştirme tam olarak yapıldıktan sonra da bu ortadan,ortak olarak da bağlanmış ve çıkış olarak alınacak olan + ve COMM arasının tam 24 volt dc. olduğunu,multimetrenin dc. kısmında ölçerek de tekrar teyit edin.Pin uçlarından gevşek olmayan,çok sıkı geçen özel,tek geçmeli bağlantı kepleriyle,bu 24 voltluk oluşturulmuş seri bağlantının alt bağlantılarını tam yapıp,ayrıca bunları sağlamlaştırmanız da gerekecektir.

NOt : >>>>>>>>>> işareti de 2 güç kaynağını seri bağlantıda ortadan birleştirirken kullanılacak olan jumper (Kısa devre kablosu veya teli) için temsili olarak da koyulmuştur.Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Arkadaşlarımın Ustalarımın mesajlarına ilave olarak; Her biri ayrı bağımsız düşünüldüğünden devre çıkışı toprak ile şaselenmiştir, seri bağlantı yapmanız için bu ikinci cihazın/devrenin şasesini(-) topraktan ayırman gerekir, o zaman 1. cihazın - kutbu (şase) yeni çıkışının (24v) neatifi olur, + kutbunu 2. cihazının - kutbu (yalıtılmış şase) ile birleştir, 2. cihazın + kutbu 24v sistemin + kutbu olarak kullanabilirsiniz verilen ampere uygun kablo bağlamak şart ile.
İşe kalkışmadan önce burayı okumakta fayda var Seri Bağlantı İle Güç Kaynağı Voltajını Yükseltme » Elektronik Sitesi saygılarımla.
 
Muazzam. Çok teşekkür ederim Binbaşı abi ve by lent kardeşim.
[MENTION=221255]binbaşı[/MENTION]
Evet CNC-Router'da spindle olarak kullanacağım fırçasız motoru besleyeceğim bu güç kaynaklarıyla. Yarın elime ulaştıktan sonra ayrıntılı inceleyip fotoğraflarını çekeceğim. Detayları paylaşıp yeni sorularımla başınızı biraz daha ağrıtacağım. : )

Suat
 
Muazzam. Çok teşekkür ederim Binbaşı abi ve by lent kardeşim.
@binbaşı
Evet CNC-Router'da spindle olarak kullanacağım fırçasız motoru besleyeceğim bu güç kaynaklarıyla. Yarın elime ulaştıktan sonra ayrıntılı inceleyip fotoğraflarını çekeceğim. Detayları paylaşıp yeni sorularımla başınızı biraz daha ağrıtacağım. : )

Suat

Merhaba; sn.Suat_Korkmaz; seri bağlantı yapılırken çok önemli bir ayrıntı da dalgınlığımla gözümden kaçmıştır bu anlatımım sırasında.Sn.by lent'in de sözünü ettiği gibi,eğer ortak şasilere sahip smps veya psu (Pc güç kaynakları) ayni metal gövde (şase) üzerine seri bağlantıyla 24 volt dc.'yi alırken birinin saşelenmiş gövdesi üzerindeki sarı-yeşil topraklama kablosunu vidasını söküp boşa almanız da gerekiyor,yani mutlaka sökülmesi de şart olur bu durumda.Ayrıca sn.by lent'in yukarıda linkini verebildiği 320volt.com'da yer alan,sizi doğrudan da ilgilendiren bir konu olan, "Birden fazla psu bağlantısıyla daha fazla volt çıkışlı güç kaynaklarının oluşturulması" konusunu da okuyup ön bilgi almanız çok iyi olur.

Çünkü her iki güç kaynağını,ortak bir iletken zemin (metal gövde) üzerine montelediğinizde,24 volt dc.'yi tam alırken bir kısa devre de ortak gövde ilişksi içinde mutlaka da oluşacaktır,eğer herhengi birindeki gövde şaseleme kablosunu (yeşil-sarı kabloyu) bir şekilde de ayırmadığınızda bu durum ayni iletken zemine monte edildiğinde (Siz CNC Router'ı yapıp monte ederken mutlaka da ayni gövde üzerine hiç şüphesiz monte edeceksiniz herhalde) bu sakınca oluşacaktır.Aksi halde her ikisi tek bir metal gövde temasında da bulunmasaydı (Her ikisi de havada,tam boşta da kalmış bulunsaydı eğer) 24 volt dc.' yi 12+12 şeklinde birleştirip 24 volt dc.'yi tam alırken de herhangi bir kısa devre oluşması durumu gibi sakıncalı durum bu koşulda hiç söz konusu olup gerçekleşemeyecek de olurdu.Çalışmasını yaptığınız Cnc Router tezgahınızda başarılar diliyorum.Yakın takipçisi olmaya da çalışacağım bu arada inşallah.Kolay gelsin.Saygılarımla..
 
Cihazlar henüz elime ulaşmadı ama kargoyu beklerken pinlerle ilgili teknik bilgi arayayım dedim. Markanın web sitesi dahil hiç bir yerde bilgi bulamadım. Son çare olarak adamlara mail yazıp bilgi istedim. İnşallah cevaplarlar.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,126
Mesajlar
915,243
Kullanıcılar
449,839
Son üye
Qkay

Yeni konular

Geri
Üst