1500x2500x300 mm cnc yapımı için yardım lazım

dolphin29

Üye
Katılım
9 Mar 2010
Mesajlar
95
Puanları
1
Konum
Erzincan
Herkese iyi forumlar. Ahşap işlemek ve kesmek için bir cnc yapmayı düşünüyorum. Yalnız yaptığım araştırmalar sonucunda kafamda oluşan sorulardan bazılarına cevap bulamadım. Sizlerden ricam bu sorularıma konulara hakim arkadaşların yardımcı olmasıdır. Cnc yi ticari faaliyet olarak yapmak istiyorum.

Sorulardan önce makine hakkında biraz bilgi vereyim. Makinenin çalışma alanı 150x250x30cm civarlarında olacak. Gövde 100x100x4mm kutu profilden olacak. X ekseni 25 lik lineer kızak, kremayer helis dişli ve 8,5nm çift motorla sürülecek. Y ekseni de 20 lik lineer kızak ve kremayer helis dişli, motor 8,5nm olacak. Z ekseni 15 lik lineer kızak ve 20lik vidalı mil, motor 8,5nm olacak. Mach3 kontrol kullanılacak.

Sorularıma gelince;

1-Metal malzeme ile makine üretirken kaynakla birleştirme yapıldığında parçalar hızlı ısınıp hızlı soğuduğu için içlerinde bir gerilim oluşuyormuş.Cnc de gerilim giderilmesi yapılmazsa ne gibi sonuçlar doğurur. Yapım aşamasında hassas bir şekilde gönyeye alınsa yinede sıkıntı olur mu? Yani gerilim giderme ne kadar gereklidir?

2-İlk projem olduğu için ve servo motor maliyeti yüksek olduğu için step motor ile yapmayı düşünüyorum. Yalnız step motor için redüktör gereklimidir, yoksa redüktör kullanmadan da sürebilir miyiz?

3-Step motorlarda step kaçırma gibi sorunlar oluyormuş, bu sorunu aşmak için enkoderli step motor kullanmak gerekiyormuş. Ahşap işleyen bir cnc de çok gerekli midir yoksa enkodersiz stepte iş görür mü acaba? Özellikle X eksenini paralel iki motorla süreceğim için olası step kaçırma olayında iki motor arasında dengesizlik meydana gelir mi? Biri Van'a giderken diğeri Edirne'ye gitmez İnşaallah.:)

4-Lineer kızak kalınlığının taşıdığı yüke etkisi var mıdır? Örneğin 20lik kızak 20 kg yük taşır 25lik kızak 25kg yük taşır gibi bir tabir kullanabilir miyiz?

5-Z ekseni için kullanacağım metal demir mi yoksa hafif olması için alüminyum mu olması lazım?

Son olarakta malzemeler için marka tavsiyesinde bulunursanız sevinirim.

6-Kızaklar ve vidalı mil için Hiwin kullanmayı düşünüyorum. Tavsiye edebileceğiniz kalite aynı fiyat daha uygun bir marka varsa onuda düşünebilirim.

7-Step motor için Soyo ön plana çıkıyor heralde. Ondada enkoderli var mı bilmiyorum. Motor için de tavsiye istiyorum.

8-Kremayer için de kaliteli bir şey mi kullanmam gerekir yoksa sıradan helis kremayer işimi görür mü?

Sorularım haricinde makineyle alakalı yazdığım her şeyde eleştriye ve tavsiyeye açığım. Şimdiden yapacağınız değerli yorumlarınız için teşekkür ederim.
 
1- ne yaparsan yap illaki gönye kaçar
2-gerek yok
3-mack3 de ayarları biraz kibar-narin mod'da yaparsanız olamzmış (arkadaşların yazdığı)
4-15-20-25 anma ölçüsüdür, hepsinin yanal ve yüzey ağırlık taşımaları farklıdır. Şöyle bişey var bakarsın
5-uzman aranıyor.
6-hala uzman aranıyor
7-çindistan malı meretler var, encoder ,, kullanan duymadım forumda
8-maragozun yaptığı olmaz. hazır satılan bir ürün, al kullan

Allah kolaylık varsin
Uzman; suat, kayseri,asenyurt,togitogi, bide hoca var ama o uzunca zamandır ortalıkda yok, unuttularım kusura bakmasın.
 
Allah razı olsun

8-maragozun yaptığı olmaz. hazır satılan bir ürün, al kullan
Bunu anlayamadım. Kremayer dişliden bahsettim ama yanlış anlaşıldı heralde.
 
:) yani santim usulu (hakaret olmasın hassas marangozlar var tabiki, örnek: kündekari) iş yapan birinin yaptığı olmaz demek istedim. Bu işle iştigal birine de yaptırmaya değmez , hazır satılan bi merettir. Al kullan demem odur.
 
Bir-iki çizim koy, şuna karar verdim, vs boşlukları doldur, sonra
hareketlenir belki başlık,
 
Haklısın ama benim çizim yapma şansım yok. Daha doğrusu çizim programlarından hiçbirini öğrenmedim, kullanmadım.:) Makineyi kafamda tasarladım direk uygulamaya geçmeyi düşünüyorum.:)
Ama yukardaki sorulara cevap bulmam lazım ki son şeklini vereyim.
Bakalım hayırlısı, yardımsever insanımız çok elbet birileri yardımcı olur bizede
 
sanal ortamda tasarlamadan, montajını görmeden kafanda yaptığın şey mutlaka hep hatalı hep eksik olacaktır.

sana tavsiyem öncelikle soldiworks öğren. tasarladığın parçaları bire bir montajlayarak hatalarını görebilirsin
 
forumu araştır. çizimlerini paylaşan arkadaşlar var. kendin çizmesende hazır resimleri inceler ölçer-biçersin (cad rsimlerini gösteren prog. mevcut) neye benzediğini görürsün.
 
Tavsiyeleriniz için teşekkür ederim. Sorduğum soruların cevaplanması için çizimlere gerek olduğunu düşünmüyorum. Fikir vermesi açısından makine özelliklerini yazdım. Soruları okuduğunuzda zaten makinenin şekliyle alakalı bir sorum yok. Daha çok kullanacağım malzemenin kalitesiyle alakalı sorular.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,967
Mesajlar
913,969
Kullanıcılar
449,612
Son üye
esperran

Yeni konular

Geri
Üst