12v akülü araba hakkında yardım ihtiyacım var hızlanma sorunu

Katılım
26 Kas 2008
Mesajlar
3
Puanları
1
Yaş
39
merhaba herkese kolaylıklar kızıma 12v akülü araç aldım kızım henüz 1 yaşında olması sebebiyle aracın ilk hareketin aşırı sarsılma yaşıyor araçta güçlü oldugu için çok sert kalkıyor bunu önleyebileceğim bir yöntem mevcutmudur
 
Motoruna seri bir direnç bağlayabilirsiniz. Örneğin 0.5 ohm 10 vat.
 
Devre şart ki meslek içinden değilsin veya hazır parça lazım, halojen lambaları yumuşak yakıp artırarak sonradan tam şiddetinde yakan parça düşün.
 
Motoruna seri bir direnç bağlayabilirsiniz. Örneğin 0.5 ohm 10 vat.
hocam vermiş oldugunuz cevap için teşekkürler kesin çözüm olur mu acaba meslegim farklı ama bu dediginiz işlemi yapabilirim kesin olur derseniz
 
Devre şart ki meslek içinden değilsin veya hazır parça lazım, halojen lambaları yumuşak yakıp artırarak sonradan tam şiddetinde yakan parça düşün.
elektronik okudum ama farklı işle ugrasıyorum malesef yeterince konu hakkında bilgi sahibi degilim varmı bir çözüm sizce uygulayabilecegim
 
En basit sınırlama direnç ile olur motorunuzun karakteristiklerini bilmiyorum deneyerek bulacaksınız. Maksimum akıma dayanıklı bir akım sınırlama devresi yaparsanız potansiyometrik kontrol edebilirsinz.
 
Çevrende işten anlayan birini bul verdiğim tarifi anlat veya yukarıdaki mesajımı okut.
 
aracın motoru direk on off çalıştığı için aniden kalkıyor. birkaç yol var arkadaşlarında belirttiği gibi

en basitten en pahalıya kadar sıralıyorum.

1- akım sınırlama direnci en az 50w lık ve soğutuculu. ( ama bu şekilde hep sınırlamalı gidecektir araç ve direnç sürekli ısınacaktır)

2- zaman röleli akım sınırlamalı direnç. gaz anahtarına basılınca önce direnç devreye girecek 2 saniye sonrada röle direnci bypass edecek ve akım röle üzerinden sınırlamasız akacak. direnç yumuşak kalkış yapacak 2sn sonrasında direnç bypass olacak (kısa devre) motor tam doyumda çalışacak.

3- gaz pedalı sökülüp yerine potansiyomterik gaz pedalı takılacak PWM üreteçli mosfet çıkışlı bir devre eklenecek. gaz hassasiyetli olacak. nekadar basarsanız okadar hızlanacak. (mosfet grubu H-bridge olarak yapılırsa bir anahtar ile ger geride gidebilirsiniz.)
 
akülü arabayı arkadan tut yeğenimiz gaza basınca sen kendine doğru asılarak motora bir kuvvet uygulayarak da yavaş kalkmasnı sağlayabilirsin emin ol en ucuz yöntem.:rolleyes:
 

Forum istatistikleri

Konular
128,179
Mesajlar
915,658
Kullanıcılar
449,940
Son üye
yavuzturan

Yeni konular

Geri
Üst