110kva lık bır jenerator jenerator calısırken

dadas2516

Üye
Katılım
8 Ocak 2010
Mesajlar
2
Puanları
1
Yaş
36
110kva lık bır jenerator calısırken kompanzasyon acıkmı yoksa kapalımı kalmalı ılk defa jenerator bagladım kompanzasyon hakkımda pek bılgım yok ne yapmalıyım yardımlarınızı beklıyorum
 
jeneratör devrini alıp yüke verildikten snr kompanzasyonu çalıştırabilirsiniz... Bizim sistemde o şekilde şuan problem yok.
 
yucel ustam kompaze devrede kalırsa amper düşer okeyde jenetore zarar verir başıma geldi cunku
 
taşer arkadaşım bu sistemi kurarken bende duydum böyle birşey araştırdık fakat doğruluğunu onaylayamadık. O yüzden duyumun kesin olmaması sebebiyle kurduk ve şuan problem yok. sık sık kontrol ediyorum alternatör gövde sıcaklığını. ufak bi ısınma hissetsem çalıştırmam ama ısı yok sorun yok. %70 talepte kullanıyoruz 500kva jeneratör.
Sizin durumu anlayamadım başka bir nedeni olabilir belki.
Madem yine bu konu gündeme geldi bu soruyu birde Caterpillere arayıp sorcam. Kompanzasyonda alternatöre geri dönüş oluyormu. Cevabı paylaşırım
.
 
Aşırı kapasitife geçmediği sürece zararı değil faydası olur görünür gücü düşürürsünüz kosinüs bire ne kadar yakın olursa o kadar faydalı güç kullanırsınız.
 
110kva lık bır jenerator calısırken kompanzasyon acıkmı yoksa kapalımı kalmalı ılk defa jenerator bagladım kompanzasyon hakkımda pek bılgım yok ne yapmalıyım yardımlarınızı beklıyorum

1-Öncelikle şu soruyu kendimize soralım. Kompanzasyonu niçin yapıyoruz? Kompanzasyonu bileşke akımı düşürmek için yapıyoruz. Peki bileşke akım düşerse ne olur? Enerjinin üretildiği yerden tüketildiği yere kadar olan iletkenlerde(çok uzun hatlar) oluşacak ısıl kayıplar azalır ve hat üzerinde daha az gerilim düşümü oluşur. Isıl kayıpların azalması nedeniyle hem tasarruf sağlanmış hemde aynı kesitten daha fazla aktif güç çekilmesi sağlanmış olur.

2-Kompanzasyonla ilgili en önemli husus şudur. Bu husus anlaşılırsa sorunun cevabına ulaşırız diye düşünüyorum. Tüm iletim hattı boyunca iletkenlerde hiç ısıl kayıp oluşmadığını düşünün. 80 kW aktif ve 60 kVAr endüktif reaktif bileşenlerden oluşan 100 kVA bir yükünüz olsun. Bu yükü beslemek için yakıtla çalışan bir jeneratör olsun. Bu jeneratör 80 kWlık aktif akım için yakıt yakacak, 60 kVAr'lık yük içinse bir yakıt yakmayacaktır. Çünkü 60 kVAr'lık yükün yapmış olduğu bir iş yoktur. Hem bobin hem kondansatör enerjiyi depolar ve depoladığı enerjiyi her periyotta geri gönderir. Dolayısıyla bir enerji tüketmez. Peki 60 kVAr'lık yük jeneratörde nasıl bir etki oluşturmaktadır.? Bu 60 kVAr'lık yük, senkron makinaların çalışma prensibinden bilindiği üzere uç gerilimde düşmeye neden olmaktadır. Yük kapasitif ise uç geriliminde yükselme olur. Ancak jeneratörlerde otomatik gerilim düzenleyici devre olduğundan, uç gerilimi düşmez/yükselmez. Uç gerilimi uyartım sargısının akımı artırılarak/azaltılarak sabitlenir. Ancak sabitleme gerçekleşinceye kadar düşme/yükselme olacaktır. Zararlı olan ise gerilimin yüksek olduğu anlardır. Bu anlarda devreye bağlı cihazların hasar görmesi muhtemeldir..

3-Bir tesiste, kompanzasyon tesisi ile jeneratör bir birine yakın noktalarda olduğundan reaktif güç nedeniyle oluşacak ısıl kayıplar çok fazla değildir. Diğer yandan jeneratör kapasitif olarak yüklenecek olursa uç gerilimi anlık olarak yükselecek(kondansatörlerin devreye girmesi esnasında) ve bu gerilimler cihazların arızalanmasına sebebiyet verecektir. (Özellikle flouresan lambalarda arızalar çoğalacaktır)

Dolayısıyla bana göre jeneratörü yakın bir noktada kompanze etmek anlamsızdır ve aynı zamanda özellikle flouresan lambaların çabuk arızalanmasına neden olmaktadır(anlık gerilim yükselmeleri nedeniyle).

En ideali bir tesiste yapılabiliyorsa, bireysel kompanzasyon yapmaktır. Bireysel kompanzasyon yapmak iç tesisat kablolarındaki ısıl kayıpları da azaltacağından yakıt tasarrufu da sağlayacaktır.
Saygılar..
 
peki,Şebeke girişinden jeneretöre,jeneretörden akım trafolarına,akım trafolarından dağıtm baralarına bağlı,jeneretörün çalşıtığı anda kompanzasyonun devreden çıkmsı için kompanzasyonun girişlerine şebeke girişinden aldık,şebekeden beslenirken kontaktörler ya hepsi çekiyor ya hiçbiri çekmiyor,ek olarak reaktif güç dengesi sapıttı.
 
bazı firmaların kompanzasyon kontrol rölelerınde zaten jenaratör baglantı klemensı vardır.
o jenaratör çalısınca geregını yapar
 
en iyisi kullanmamak bence çünkü birden devreye girerse jenaratörü zorlar.yücel ustamın dedigi gibi yükler devreye girdikten sonrada kapasitife geçmezse problem çıkmaz.. iyi ayarlama yapılırsa problem çıkmaz ..sonuçta jenaratörüde bbir alıcı gibi düşünüp kompanzasyonun rölesi ona göre davranabilir.
 
Arkadaşlar benim çalıştığım şantiyede de şu sıralarda jeneratör sorunu yaşıyoruz, benim sorum şu şebeke kompanzasyonu 1 fakat jeneratör kompanzasyonu 0,8e ayarlanmaya çalışıyor, öyleyse Jeneratör firmaları şebeke devreden çıktığında şebeke kompanzasyonunu da devre dışı bırakmak için neden bir tedbir almasın?
 

Forum istatistikleri

Konular
127,959
Mesajlar
913,914
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Geri
Üst