11 -30 kw arası sulama panolarında motor koruma vs termik röle

mems

Üye
Katılım
15 Ağu 2012
Mesajlar
17
Puanları
1
Yaş
38
Saygılar değerli üyeler,

Taradığım kaynakların çoğunda sulama panolarında (11-30 kw yıldız-üçgen) ana kontaktör altına konulan termik rölenin yanı sıra motor(faz) koruma röleleride kullanılmış fakat sahada ki panolara baktığımda (Manisa) sadece termik kullanılmakla yetinilmiş acaba kaçırdığım bir nokta mı var görüşlerinizi paylaşırsanız sevinir

Mehmet,
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
@mems panolar hakkında kaçirdiğiniz bir nokta olduğunu sanmiyorum. Çalışan Bir sulama pompasinda
birden fazla koruyucu rölesi ( Termik, Motor Koruma, Faz koruma, Voltaj koruma gb ) olmasi motor Bakım ve sağlığı açisindan daha iyidir.
Saha içindeki görmüş olduğunuz panolar ise yapan kişinin Motor koruma rölesi koymayi unutmasi , motor koruma rölesini bilmemesi veyada pano imalat ücretini geçip bazi yerlerden kisan ne yazikki bu iş ile uğraşan insanlar mevcud.
Nasil bir insanin yüzünü ima eden kaşi , gözü. burnu , kulağı varsa ve bunlardan birisi eksik ise insan özürlü oluyor.
Ayni şekilde Sulama pompasi veya diğer çalışan asangron motor sistemlerinde koruma röleleri ( Termik, Motor Koruma, Faz koruma, Voltaj koruma )eksik olursa oda motor açisindan bozulma ve arizaya sebeb olabilir.
Siz Bildiğiniz yoldan şaşmayin Özürlü sağlıksız terimini kullanacağınıza Taş gibi icad demeniz daha iyi bence.
Ne yaparsan, ne ekersen Onu Biçersin.
 
Kullanilmamasinin cesitli sebebleri olabilir. Ornegin tarimsal sulamada bagzi bolgelerde elktrik voltaji cok dengesiz oluyor veya cok dusuk elektrik geliyor. Benim basima gelen bir olay. Sebeke gerilimi dengesiz ve surekli motor koruma rolesini actiriyor oyleki 1 dk da 3 4 kez ac kapat yapiyor. Bu da cakismayi olumsuz etkiliyor. Tarim sulamalarinda tarlada 30 binlaralik mahsul su beklerken 500 lirakik dalgic pompanin yanmasi goz ardi edilebiliyor. Cunku o suyun vaktinde sulanmasi gerekiyor.
 
Bir panoya faz koruma rolesi, termik role, kacak akim rolesi vs ne kadar koruma elemani baglarsan o kadar cok guvenlik onlemi almis olursun..diger panolarda gorememenin sebebi malzeme temin edememe, usengeclik, umursamamazlik....vs Onur Usta nin dedigi gibi bolgesel gerilim dengesizlikleri gibi etkenler siralandirilabilir.sen bildiginden sasma ve imkanlar dahilinde butun koruma elemanlarini olusturacagin panolarda kullanmaya gayret et.kolay gelsin.
 
spesifik bir farklılık yok birisinde faz koruma rölesi kullanılmış diğerinde kullanılmamış.Kullanırsanız sisteminiz 1 veya 2 faza kaldığında düşer,kullanmazsanız geriliminiz kesildiğinden haberiniz olmaz,koruma yapmamış olursunuz doğrumu olur hayır yanlış mı olur hayır.Tek farkı budur bahsettiğiniz sorunuzun.
 
upload_2015-2-25_21-39-57.jpeg
upload_2015-2-25_21-40-6.jpeg


Yol asfalttır yük hafiftir gözünüzden sakındığınız full donanımlı korumalı süslü eşşeği kullanırsınız.
Yol patikadır bozuktur taşlıktır yük çoktur eşşek bağıra çağıra anıra anıra da olsa yükü götürecek arkadaş dersiniz korumayı azaltırsınız sedece termik kullanırsınız.
@oonurr 'un konuyla ilgili açıklaması gayet yerinde ve güzel.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,133
Mesajlar
915,308
Kullanıcılar
449,850
Son üye
umutbaysal9

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst