1,5 - 3 volt motoru 12 volt ile calistirmak

sentha

Üye
Katılım
20 Eki 2016
Mesajlar
5
Puanları
1
Yaş
50
Herkese merhaba.

Elektrik konusu ile mesleki olarak ilgili degilim. Dolayisiyla cok bilgisiz oldugum icin oncelikle hosgorunuze siginiyorum.

Ancak merakliyim, mumkun oldugunca kendi isimi kendim gormeye calisirim. Elim de biraz olsun alet tutar.

Benim elektrikle ilgili mevzularim evde 220 volt ya da teknemde 12 volt islerle ilgili.

Ilk sorum da boyle bir konuda olacak:

2x D pille calisan portatif bir hava motoru var, akvaryumlardaki hava motorlari gibi. motorun aciklamasinda guc: 5 watt, calisma voltaji 1,5 V - 3V yaziyor. Bu motoru teknemdeki 12v - 70 ah akuye baglayarak calistirmak istiyorum.

Bu baglantiyi nasil yaparim? Gucu kucuk maşalarla akuden de alabilirim, cakmaklik cikisindan da alabilirim.

Yardimlariniz icin simdiden cok tesekkur ederim.
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
dc to dc converter diye tabir ettiğimiz voltaj düşürücü ile bu motoru 3 volt ile rahatlıkla çalıştırabilirsiniz. 5 watt güç çekişine göre 2 amperden az çeker. İşinizi görür. Üzerindeki ayarlı trimpot ile çıkış voltajını bir kereye mahsus 3 volta ayarlayacaksınız gerisi bağlayıp çalıştıracaksınız.

.ebaystatic.com%2Fd%2Fl225%2Fpict%2F221351351786_1.jpg
 
2 adet seri bağlı D boyutlu pil 3 volttur.Lm7805’li voltaj regülatörü ile 12'yi 5 volt dc.ye ondan sonra 3 adet silisyum diyotla (1N400X serisindeki herhangi biriyle,1 ampere max.akım alınarak,1N540X serisiyle 3 ampere kadar) bu 3 adet seri bağlı diyotla 3 volt dc.'ye kadar düşürüp veya lm1117-3.3 ile 12>3.3 volt dc.'ye yine düşürüp 3 voltluk motoru öyle besleyebilirsiniz,buck (Düşüren) dc-dc konverterlerle de olabilir,resimdeki gibi küçük boyutlarında satılanlarından satın alarak.(0.3 voltluk bir fazlalık çok önemli değildir.)

Aksi halde 12 volt dc. ile 4 kat fazla uygulanan bu voltajla motor çok aşırı bir devirle abandone olabilir,fırçaları veya sargıları geçen bu aşırı akımla hemen yanabilir,çünkü bu güç kavramında sadece 3 voltta iken bu 5 watt.’ı tam olarak çekecektir,bu voltaj 4 katına çıkarsa motora giren bu güç çok aşırı olarak artmış olur,hiç uygun olmaz.(Ohm kanunu olan I=V/R'ye ve dc.akımdaki güç formülüne,Güç= P=V*I’ya göre) Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Her ikinize de cok tesekkurler, dedigim gibi ben amator bile degilim, dolayisiyla sayin binbasinin yontemi bana daha zor geldi. sayin serkan_48'in ki benim icin daha uygulanabilir, en azindan bunun ne oldugunu anladim :) baktim 10 tl civari bir sey zaten bu converter, yani bu is benim icin bu sekilde cozulur kanimca. cok tesekkurler tekrar.
 
dikkat! 7805 uzun süre dayanmıyor alıcıyla birlikte bozuluyor patlıyor kamyonlarda hep patladı kullandığımızda...
 

Forum istatistikleri

Konular
127,959
Mesajlar
913,913
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Geri
Üst