0.37 kw 3 faz motoru 1 faz ile çalıştırma

0M42

Katılımcı Üye
Katılım
11 Eyl 2009
Mesajlar
571
Puanları
56
Selam üstadlarım,

Elimde 0.37 kw lik 3 faz bir motor var bağlantıları yıldız olarak bağlanmış aşağıdakinin aynısıdır ;


Bu motoru tek faz ile çalıştırmak istiyorum sanırım kondansatör eklemek gerekiyor bağlantıyı ne şekilde yapmam gerekiyor ve kondansatörün değeri ne olmalıdır yardımcı olurmusunuz.

Forumda ki konuları inceledim fakat net bir sonuca ulaşamadım herkes farklı bir şey söylemiş kimisi bağlantıların üçgene çevirilmesi gerektiğini yazmış kimisi yıldız dan bahsetmiş bir türlü çıkamadım işin içinden.Lütfen yardımcı olun bana yarına kadar bu işi çözmem gerekiyor motorum 0.37 kw ve bağlantım yukarıdakinin aynısıdır mümkünse şema yada foto ekleyerek bağlantıyı nasıl yapmam gerekiyor gösterirseniz çok sevinirim.
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
L1-L2 arasına 72-88 mikrofaradlık kondansatör bağlayıp, L1-L3 arasına 220V AC ver.
 
Teşekkür ederim bu L1 L2 L3 denilen motora gelen kabloların kodlaması değilmi ?

Peki bağlantı yıldızmı kalacak yani aşağıdaki gibimi yapacağım doğrumu anlamışım ?

pYadM0.jpg


Üçgen bağlayıp o şekilde kondansatörlü çalıştırın diyenlerde var üçgen yıldız olayı kafamı karıştırıyor.
 
Resmindeki motor yıldız bağlı. Bağlantıların eğer resimdeki gibiyse şimdi çizmiş olduğun şekil doğru.Kafanı hiç karıştırma.72-88 mikrofarad/400V civarı bir kondansatör bağla.
 
Yardımınız için çok teşekkür ederim yarın bağlantıyı bu şekilde yapıp deneyeceğim.

Son olarak sadece bilgilenmek amacıyla soruyorum aynı bağlantıyı üçgen de yaparsam ne olur ? Kondansatörlü yıldız bağlantı ile kondansatörlü üçgen bağlantı arasında ne fark var ?
 
Klamens kutundaki kısa devre çubuklarını söküp
U1-W2 arasını kısa devre et
V1-U2 arasını kısa devre et
W1-V2 arasını kısa devre et
Artık motorun üçgen bağlı
V1-W1 arasına 220V vereceksin.
W2-U2 arasına da kondansatör bağlayacaksın.
 
Yardımınız için çok teşekkür ederim yarın bağlantıyı bu şekilde yapıp deneyeceğim.

Son olarak sadece bilgilenmek amacıyla soruyorum aynı bağlantıyı üçgen de yaparsam ne olur ? Kondansatörlü yıldız bağlantı ile kondansatörlü üçgen bağlantı arasında ne fark var ?


Etiketinde Üçgen 380 V yazan bir motoru bir fazlı şebekede çalıştıramazsınız. Bu motorda faz başına 380 V gerilim olması gerekir, bir fazlı Şebeke gerilimi 220 Volttur.

Etiketinde 220/380 Üçgen/Yıldız yazan motoru 1 fazlı şebekede kondansatör bağlayarak çalıştırabilirsiniz. Tahminimce sizin motorunuz bu gruptadır. Yani motorunuzun sargılarını yıldız bağlayıp 380 V vererek 3 fazlı şebekede çalıştırıyorsunuz. Bu motorun sargılarını üçgen bağlayıp 380 V 3 fazlı şebekeye bağlarsanız sargılar yanar.

Motor yıldız bağlı iken 3 fazlı şebekeden verdiğiniz 380 V gerilim aslında 2 sargı arasında paylaştırılır. Ama paylaşım oranı 1,73'tür. Yani, 380/1,73=220 Volt vermiş olursunuz her bir sargıya. Dolayısıyla bu motoru 1 fazlı şebekede çalıştırmak istediğiniz zaman bağlantıları üçgen yapmak zorundasınız, çünkü verdiğiniz gerilim 220 V, yani 1 faz.

Aradaki fark budur.

Ekteki resmi de incelemenizi öneririm.


112233.JPG
 
Peki bu bağlantı ile yukarıda verdiğiniz kondansatörlü yıldız bağlantı arasında ne fark oluyor ? Yani kondansatörlü üçgen bağlasam ne olur yıldız bağlasam ne olur ?
 
kondansatörün hesabını nasıl yaptınız ? yıldız ve üçgen bağlantıda kondansatörün mikrofaradı ve bağlantısı değişir mi , değişirse neden değişir ?
 

Forum istatistikleri

Konular
128,179
Mesajlar
915,655
Kullanıcılar
449,940
Son üye
yavuzturan

Yeni konular

Geri
Üst